Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΕΝΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΑΤΣΩΝΑΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ – ΑΠΟΝΟΜΗ ΟΦΦΙΚΙΟΥ ΣΕ ΚΛΗΡΙΚΟ

Μια συγκινητική εμπειρία έζησαν, όσοι συμμετείχαν στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Κυριακής 23ης Σεπτεμβρίου 2018, στην ολιγάνθρωπη αλλά ζωντανή Ενορία του Ι. Ναού Τιμίου Προδρόμου Γαλατσώνας Ιστιαίας, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία λειτουργία, επί τη μνήμη της Συλλήψεως του Τιμίου Προδρόμου και με το αναστάσιμο άρωμα της Κυριακής.
Από νωρίς το πρωί οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού, με τον ιερέα τους π. Ιωάννη Σούρα, προσήλθαν στον Ιερό Ναό, ώστε να υποδεχθούν, όπως αρμόζει, τον Επίσκοπο...
και Μητροπολίτη τους.
Ο Σεβασμιώτατος, με συλλειτουργούς τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, τους Ιεροκήρυκες Αρχιμ. Δαμασκηνό Μάκρα και Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό, τον οικείο Εφημέριο Πρεσβ. Ιωάννη Σούρα και τον Διάκ. Πορφύριο Γερμανό, προσέφερε την Θεία Λειτουργία και στο τέλος της ομίλησε προς τους πιστούς για το περιεχόμενο της Εορτής και τόνισε πως ο χρόνος της εκπλήρωσης του θείου σχεδίου και θελήματος, δεν ταυτίζεται με τα θελήματα των ανθρώπων.

Εν συνεχεία, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τον εν πολλοίς ανακαινισμένο, φροντισμένο κατά πάντα και προσφάτως αγιογραφημένο Ι. Ναό του Χωριού και συνεχάρη τους Ενορίτες για το ενδιαφέρον και το μεράκι τους. Μάλιστα, ο Σεβαμσιώτατος επέδωσε το οφφίκιο του Οικονόμου στον Εφημέριο π. Ιωάννη Σούρα, ο οποίος είναι και ο άμεσος υπεύθυνος αυτής της πνευματικής ενοριακής αναζωπύρωσης, τιμώντας έτσι όλο το σώμα της μικρής Ενορίας.

Αναφερόμενος στον π. Ιωάννη, ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε τον φόβο Θεού, το φιλότιμο και την διάκριση, που τον χαρακτηρίζουν και διέπουν την οικογενειακή του στέγη, την ενοριακή του οικογένεια αλλά και όσες άλλες δραστηριότητες του αναθέτει η Ιερά Μητρόπολις, αφού τυγχάνει υπεύθυνος Νεότητος και Κατηχητικού έργου της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ιστιαίας και υπεύθυνος Επιμορφώσεως των νέων Κληρικών της ίδιας περιοχής, ως κατέχων και πτυχίο φιλολογίας.

Αμέσως μετά το «Δι' ευχών», στον γραφικό περίβολο της Εκκλησίας του χωριού παρετέθη πρωινό κέρασμα, το οποίο είχαν ετοιμάσει οι φίλεργοι Επίτροποι και Ενορίτες για όλους του προσελθόντες πιστούς και ταυτόχρονα ο χορευτικός σύλλογος Ιστιαίας «Αθανάσιος Κορφιάτης» (πρώτος πεσών μαχητής κατά την επανάσταση της Ιστιαίας στις 8 Μαΐου 1821) παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς.

Πριν την λήξη της εορτής, ο Σεβασμιώτατος απεκάλυψε την νέα επιγραφή του Ιερού Ναού, επί τη ολοκληρώσει της Αγιογραφήσεως αυτού, η οποία επί λέξει ανέφερε:

«Ερέθη τοις αρχαίοις ότι χρόνος εστί πανδαμάτωρ

και τα πάντα φθείρονται υπ' αυτου.

Μέντι σείων την κινύραν ο προφητάναξ λέγει τοις πιστοίς

"Κύριε ηγάπησα ευπρέπειαν οίκου σου

και τόπον σκηνώματος δόξης σου". 
Έδοξε εν Αγίω Πνεύματι άπας ο δήμος του χωρίου της Γαλατσώνας

και κατηξιώθη της ευπρεπούς ανακαινίσεως

της ιεράς ταύτης νήσου (Ησ. μα΄, 1) και αγίου οίκου

της Τρισηλίου Θεότητος, προτροπή και ευλογία τ

ου Σεβασμιωτατου χρυσορήμονος πατρός και διδασκάλου ημών, Μητροπολίτου και Αρχιθύτου της των Χαλκιδέων Εκκλησίας,

κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ (Τριανταφύλλου) του Ευβοέως,

συνυπουργούντων του εν Ιερομονάχοις

Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Νεκταρίου Ευγενικού

και των συγκροτούντων την Ιεράν Επιτροπήν ταύτης

της εκκλησιαστικής κοινότητος Φλώρου Αντωνίου, Ευγενικού Σταύρου, Γεωργαντέλου Αθανασίου και Μπούγα Νικολάου.
Ιστορήθη δε ο άγιος τόπος τούτος

υπο χρωστήρος Σταματέλου Νεκταρίου του Ιμβρίου

εν έτει δισχιλιωστώ δεκάτω και ογδόω απο γενεθλίων Ιησού Χριστού, δαπάναις καρδίας απάντων των κατοικούντων

και παρεπιδημούντων εν τοις ξένοις της θεοσώστου ταύτης Εκκλησίας

μερίμνη του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρεσβυτέρου Ιωάννου Ν. Σούρα,

του και εφημερεύοντος εν αυτή.
Απεκαλύφθη υπό των τιμίων χείρων

του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας

και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσοστόμου

την 23ην Σεπτεμβρίου 2018.

Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!»

Παρούσα στις εκδηλώσεις ήταν και η Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Ελένη Ευσταθίου - Σπανού, ενώ στις Ιερές Ακολουθίες, οι οποίες μεταδόθηκαν σε απευθείας σύνδεση με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως, το ιερό αναλόγιο διηκόνησαν ο Πρωτοψάλτης της Ενορίας Λιχάδος κ. Αθανάσιος Παπαγεωργίου, ο Πτυχιούχος της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Ιωάννης Κωνσταντινάκης και ο κ. Κωνσταντίνος Κατσαρός, μαθητής της Σχολής.