Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ   ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Union of workers in Food & Beverages Evias   Viotias
Αριθμ. Απόφ. Πρωτοδικείου Χαλκίδας 128/2002, 218/2012, Βιβλ. Σωμ. 23/2002
ΜΕΛΟΣ ΠΑΝΕΛΛ. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΟΤ. & ΥΠΑΛΛ. ΓΑΛ.   ΤΡΟΦ.   ΠΟΤ. & ΕΡΓ. ΚΕΝΤΡ. ΕΥΒΟΙΑΣ
τηλ. 6976975834, email: syndikato.tp@gmail.com, fax: 2221234254
Αριθμ. Πρωτ. 417 Χαλκίδα 11/10/2018


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Εργασιακός μεσαίωνας επικρατεί στην επιχείρηση ΛΑΛΑΝΙΤΗΣ ΑΕ που δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια, τυποποίηση και εμπορία λαχανικών. 
Εντός του εργασιακού χώρου έχει καταργηθεί κάθε έννοια δικαιώματος.
Οι εργαζόμενοι δουλεύουν όσες μέρες και ώρες τους ζητήσει η εργοδοσία. Είναι άγνωστο πράγμα, η εβδομαδιαία ανάπαυση, η άδεια, η πληρωμή της υπερωρίας. Για χρόνια εργαζόμενοι δουλεύουν ασταμάτητα, σαββατοκύριακα και αργίες, πάνω από 9-10 ώρες την ημέρα, χωρίς να ...
πληρωθούν ούτε μια ώρα υπερωρία, ούτε μια ώρα προσαύξηση αργιών και Κυριακών, ούτε μια μέρα από την άδεια που δεν πήραν.
Μετά από χρόνια τέτοιων συνθηκών δουλειάς ο εργοδότης τους κάλεσε να υπογράψουν συμβάσεις μίας ημέρας την εβδομάδα. Στόχος του εργοδότη είναι να τους αναγκάσει ή να παραιτηθούν ή να μεταφερθούν χωρίς δικαιώματα σε νέα εταιρεία που φτιάχνει για να αποφύγει χρέη που δημιουργήθηκαν καθώς για να μεγιστοποιήσει το κέρδος του δεν πλήρωνε τίποτα. Τέτοια ή παρόμοια επιχειρηματικά παιχνίδια παίζονται στις πλάτες μας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που στο συνδικάτο μας έρχεται παρόμοια εικόνα, γι’ αυτήν και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια και συσκευασία αγροτικών προϊόντων στην περιοχή. Καταπατούν εργασιακά δικαιώματα μεταναστών και Ελλήνων εργαζομένων για να αυξάνουν την κερδοφορία τους, ενώ καταστρέφουν παράλληλα τους μικρούς αγρότες και συγκεντρώνουν όλη την παραγωγή στα χέρια τους. 
Η πείρα δείχνει γι’ άλλη μια φορά πως όσο οι εργαζόμενοι κάνουν πίσω στα δικαιώματά τους στο όνομα του να κρατήσουν τη δουλειά τους, βγαίνουν διπλά χαμένοι. Ο δρόμος της οργάνωσης και της διεκδίκησης είναι η μόνη διέξοδος. 
Η περιβόητη ανάπτυξη αποδεικνύεται πως βασίζεται σε άθλιες εργασιακές σχέσεις όπως στη συγκεκριμένη εταιρεία που τα προϊόντα της εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Το τέλος των μνημονίων και η επιστροφή των συμβάσεων που διατυμπανίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύεται κάθε μέρα πως δεν είναι παρά η συνέχεια και επέκταση των συνθηκών γαλέρας. Η όποια αναμονή και καθυστέρηση στην οργάνωση της πάλης στο όνομα του τέλους των μνημονίων και της επιστροφής των συμβάσεων, θα διαιωνίζει και θα επεκτείνει της συνθήκες γαλέρας σε κάθε χώρο δουλειάς.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους εργαζόμενους στην επιχείρηση ΛΑΛΑΝΙΤΗΣ ΑΕ να συσπειρωθούν στο συνδικάτο μας και μαζί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.