Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Για την άμεση μονιμοποίηση όλων των πενταετούς υποχρέωσης και συμβασιούχων πυροσβεστών

Ερώτηση προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σταύρος Τάσσος με θέμα την άμεση μονιμοποίηση όλων των πενταετούς υποχρέωσης και συμβασιούχων πυροσβεστών - τροποποίηση του νόμου 3938/2011.

Αναλυτικά, στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται:
«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με παρεμβάσεις του έχει κάνει προτάσεις σχετικά με τη μονιμοποίηση όλων των πενταετούς υποχρέωσης και συμβασιούχων πυροσβεστών.
Πιο συγκεκριμένα το Φλεβάρη του 2017, το ΚΚΕ κατέθεσε σχετική τροπολογία, για τη μονιμοποίηση όλων των πενταετούς υποχρέωσης και συμβασιούχων ...
πυροσβεστών, στα πλαίσια κάλυψης ενός μέρους των αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας.
Η κυβέρνηση αντιμετώπισε την πρόταση του ΚΚΕ ως ανεδαφική. Στην πορεία όμως, μετά και από τους επίμονους αγώνες των εργαζομένων, μονιμοποίησε όσους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης είχαν υπαχθεί στο καθεστώς της τριετούς θητείας.
Αργότερα η κυβέρνηση εξάγγειλε την πρόσληψη 5.055 συμβασιούχων μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, για να καλύψει ανάγκες της Δασικής Υπηρεσίας. Η εξαγγελία αυτή επιβεβαίωσε την τεκμηριωμένη εκτίμηση του ΚΚΕ για τις μεγάλες ελλείψεις σε θέματα πρόληψης, καθαρισμού και διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων.
Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί η κυβερνητική εξαγγελία και σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η αντιπυρική περίοδος, μαρτυρά τον αποσπασματικό και πυροτεχνικό της χαρακτήρα.
Το πρόβλημα αυτό παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις με την περαιτέρω αποδυνάμωση που επήλθε στο Πυροσβεστικό Σώμα από την παραχώρηση 700 περίπου πυροσβεστών για την πυρασφάλεια χώρων ιδιωτικών συμφερόντων, όπως τα αεροδρόμια της "Fraport" και οι οδικοί άξονες των κοινοπραξιών.
Από όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνεται ότι οι εναπομείναντες 1.724 πενταετούς υποχρέωσης και 1.250 συμβασιούχοι πυροσβέστες στο Πυροσβεστικό Σώμα ήτοι συνολικά 2.974, όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά υπολείπονται κατά πολύ από τις πραγματικές μόνιμες και διαρκείς ανάγκες για την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία που και η ίδια η κυβέρνηση πλέον διαπιστώνει.
Επίσης οι πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές στην Κεφαλονιά ανέδειξαν για μια ακόμη φορά τις ελλείψεις. Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμη φορά οι εκτιμήσεις του Κόμματός μας ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις υπολείπονται των πραγματικών αναγκών λόγω της χρόνιας υποστελέχωσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και των Πυροσβεστικών Κλιμακίων του νησιού. Οι ελλείψεις αυτές επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο από τη μετακίνηση τριάντα (30) πυροσβεστών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία αεροδρομίου της "Fraport". Ακόμη λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων δεν στάθηκε δυνατό να σταλούν ενισχύσεις από άλλες ηπειρωτικές περιοχές.
Επιπρόσθετα και στα πλαίσια της εφαρμογής των σχετικών διατάξεων του Νόμου 3938/2011 που αφορά την εργασιακή εξέλιξη των πενταετούς υποχρέωσης πυροσβεστών, μέσα από μία σειρά αρνητικών και απορριπτικών απαντήσεων κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων, διαπιστώνεται μία κατάφωρη αδικία σε βάρος όσων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης ανανέωσαν τη θητεία τους για το διάστημα 2016-2021 και απέκτησαν απολυτήριο Λυκείου (εκπληρώνοντας μία εκ των τριών προϋποθέσεων για τη μονιμοποίησή τους στο ΠΣ) μετά τη 10η Ιουνίου του 2016 που αποτελούσε την καταλυτική ημερομηνία κατάθεσης αίτησης για την ανανέωση της θητείας ή τη μονιμοποίησή τους.
Το αιτιολογικό της κυβέρνησης σε σχετικές απαντήσεις ήταν ότι "δεν υφίσταται πρόβλεψη εκ νέου κρίσης του Συμβουλίου Πυροσβεστών για όσους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης απέκτησαν απολυτήριο Λυκείου μεταγενέστερα της ημερομη­νίας υποβολής των αιτήσεών τους, για μονιμοποίηση ή ανανέωση της θητείας τους".
Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική θωράκιση και ενίσχυση της πυροπροστασίας της χώρας. Οφείλει να προχωρήσει στην αύξηση των δαπανών του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα. Να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, την ενίσχυση και ανανέωση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, την εξασφάλιση των απαραίτητων Μέσων Ατομικής Προστασίας των πυροσβεστών την εφαρμογή των μέτρων, όπως προβλέπει η νομοθεσία, σχετικά με την Υγεία και την Ασφάλεια των πυροσβεστών.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:
Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη μονιμοποίηση όλων των πενταετούς υποχρέωσης και εποχικών πυροσβεστών που έχουν απομείνει;
Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε σχετική νομοθετική τροποποίηση των διατάξεων του Ν. 3938/2011 για να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήματος για τη μονιμοποίηση όσων εκ των πενταετούς υποχρέωσης πυροσβεστών απέκτησαν απολυτήριο Λυκείου κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας τους;».