Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

EURO 2020: Οι αντίπαλοι της Εθνικής στον 10ο όμιλο

EURO 2020: Οι αντίπαλοι της Εθνικής στον 10ο όμιλο

Η Εθνική είναι σε όμιλο έξι ομάδων (και όχι πέντε) και αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει καθόλου κενές ημερομηνίες. Θυμίζουμε πως από την προκριματική φάση προκρίνονται οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο (20 ομάδες) και σε αυτές θα ...
προστεθούν οι τέσσερις νικήτριες από τα play offs του Νations League.


Συγκρατημένα αισιόδοξος ήταν μετά την κλήρωση ο ομοσπονδιακός τεχνικός Άγγελος Αναστασιάδης:"Οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Το οφείλουμε στους Έλληνες φιλάθλους, να σταθούμε αντάξιοι των επιτυχιών που είχε η Εθνική τα προηγούμενα χρόνια. Πιστεύω σε αυτά τα παιδιά, αλλιώς δε θα ήμουν εδώ. Δεν υπάρχουν εύκολοι και δύσκολοι αντίπαλοι, όλα εξαρτώνται από την κατάσταση στην οποία θα βρεθούμε εμείς. Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων για να παρουσιαστούμε όσο πιο δυνατοί γίνεται. Ελπίζω να μην έχουμε ατυχίες και να μείνουμε μακριά από τραυματισμούς, ώστε να παλέψουμε την πρόκριση", τόνισε ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας.


Δηλώσεις έκανε και ο τεχνικός διευθυντής των Εθνικών Ομάδων, Άγγελος Μπασινάς: "Είναι γνώριμο το περιβάλλον, ωστόσο είναι κάτι τελείως διαφορετικό να το ζεις από αυτό το πόστο, από ό,τι ως ποδοσφαιριστής. Είδα τους Ιταλούς χαρούμενους για την κλήρωση, φυσικά και είναι το φαβορί του ομίλου, αλλά καλύτερα να περιμένουμε όλοι να δούμε τι θα γίνει μέσα στο γήπεδο. Χρειάζεται δουλειά μέχρι την έναρξη των αγώνων και από κει και πέρα θα κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για την πρόκριση, απέναντι σε αρκετά δυνατούς αντιπάλους", σχολίασε ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2004.



Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού της Ιταλίας, Ρομπέρτο Μαντσίνι, που αποκαλύπτουν και τον λόγο για τον οποίο η ιταλική αντιπροσωπεία αντιμετώπισε θετικά την κλήρωση: "Είναι μια καλή κλήρωση σε γενικές γραμμές. Θέλαμε να αποφύγουμε τη Γερμανία, αυτό έγινε και είμαστε ευχαριστημένοι, ωστόσο όλα θα κριθούν στους αγώνες. Από τις αντιπάλους μας γνωρίζουμε καλύτερα τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου τον τελευταίο καιρό. Εμείς έχουμε στόχο να βελτιωθούμε σημαντικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και να παρουσιαστούμε έτοιμοι στους αγώνες του ομίλου, ώστε να πάρουμε την πρόκριση. Η Ιταλία οφείλει να βρίσκεται πάντα στο υψηλό επίπεδο".

Η Ιταλία κατέχει την 18η θέση στην παγκόσμια κατάταξη εθνικών ομάδων της FIFA, η Βοσνία Ερζεγοβίνη την 34η, η Εθνική μας βρίσκεται στην 43η, η Φινλανδία είναι 58η, η Αρμενία 101η και τέλος το Λιχτενστάιν στη θέση υπ΄ αριθμόν 181.

Η επικεφαλής του ομίλου Ιταλία, είναι μια μεγάλη δύναμη και "σχολή" στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ωστόσο βρίσκεται σε διαδικασία ανανέωσης, με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι στον πάγκο της. Έχει κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μία φορά, το 1968 που ήταν και διοργανώτρια της τελικής φάσης, με πρωταγωνιστές τους Ρίβα, Ματσόλα, Φακέτι, Ριβέρα και φυσικά τον Ντίνο Τζοφ, νικώντας 2-0 τη Γιουγκοσλαβία σε επαναληπτικό τελικό στη Ρώμη (1-1 ο πρώτος αγώνας) και αφού πέρασε στον τελικό με κλήρωση (0-0 με την ΕΣΣΔ). Αγωνίστηκε επίσης στον τελικό του Euro 2000, χάνοντας 2-1 στην παράταση από τη Γαλλία στο Ρότερνταμ. Συνολικά πάντως, φαίνεται πως στους γείτονες ταιριάζει περισσότερο το Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο έχουν κατακτήσει τέσσερις φορές (1934, 1938, το 1982 στην Ισπανία με πρωταγωνιστή τον Πάολο Ρόσι και το 2006 στη Γερμανία, με αστέρια τους Τότι, Καναβάρο, Πίρλο, Μπουφόν). Μεγάλες διακρίσεις έχει επίσης η Ιταλία και σε επίπεδο εθνικών ομάδων υποδομής και ειδικά σε αυτό των Ελπίδων, με πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους (1992, 1994, 1996, 2000, 2004).

Από τις ομάδες του ομίλου, μόνον η Ιταλία και η Εθνική μας έχουν αγωνιστεί σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η "σκουάντρα ατζούρα" έχει συμμετάσχει σε εννιά τελικές φάσεις, ενώ δεύτερη σε συμμετοχές με τέσσερις παρουσίες σε τελική φάση είναι η Ελλάδα που έδωσε το παρών το 1980, το 2004, το 2008 και το 2012. Φινλανδία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αρμενία και Λιχτενστάιν, δεν έχουν παρουσία σε τελική φάση Euro.

Στην τελική φάση του Euro 2016, από τις ομάδες του ομίλου πήρε μέρος μόνον η Ιταλία, η οποία προκρίθηκε ως πρώτη από τον πέμπτο όμιλο, νίκησε 2-0 την Ισπανία στη φάση των "16", αλλά στα προημιτελικά αποκλείστηκε 6-5 στα πέναλτι από τη Γερμανία.

Η Ιταλία ήταν μια από τις σημαντικές απουσίες της τελικής φάσης του Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018, στην οποία δεν προκρίθηκε καμμία από τις ομάδες του 10ου ομίλου.  Οι "ατζούρι" τερμάτισαν δεύτεροι στον όμιλό τους πίσω από την Ισπανία και αποκλείστηκαν από τη Σουηδία στα μπαράζ (0-1 στη Σουηδία, 0-0 στην έδρα τους), η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έμεινε τρίτη πίσω από το Βέλγιο και την Εθνική μας στον 8ο όμιλο και αποκλείστηκε, όπως και η Φινλανδία που δεν τα πήγε καθόλου καλά μένοντας πέμπτη στον δικό της όμιλο πίσω από Ισλανδία, Κροατία, Ουκρανία και Τουρκία, ξεπερνώντας μόνο το Κόσσοβο. Αποκλείστηκαν επίσης η Αρμενία (πέμπτη στον όμιλο Ισπανίας-Ιταλίας) και το Λιχτενστάιν, έκτο και τελευταίο στον 7ο όμιλο. 





                  (09/06/2017) Βοσνία-Ελλάδα στο Bilino Polje της Ζένιτσα, 6η αγωνιστική του 8ου προκριματικού ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, εκτός από τα προκριματικά του Μουντιάλ 2018, η Βοσνία ήταν στον ίδιο όμιλο (7ο) με την Εθνική μας και στα αντίστοιχα του 2014. Τερμάτισε μάλιστα πρώτη και προκρίθηκε, "στέλνοντας" την Ελλάδα στα μπαράζ με τη Ρουμανία, την οποία αποκλείσαμε και προκριθήκαμε στα τελικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Η συμμετοχή στην τελική φάση του 2014 είναι η μοναδική ως τώρα παρουσία των Βόσνιων στα τελικά μεγάλης διοργάνωσης ως ανεξάρτητη χώρα.


Όσον αφορά τέλος την πρώτη φάση του Nations League, η Ιταλία τερμάτισε στη δεύτερη θέση του 3ου ομίλου της League A, πίσω από την Πορτογαλία και αφήνοντας τρίτη την Πολωνία. Εξαιρετική πορεία είχε η Βοσνία Ερζεγοβίνη που τερμάτισε πρώτη στο 3ο γκρουπ της League B, αφήνοντας πίσω της Αυστρία και Β. Ιρλανδία, ενώ πολύ καλά τα πήγε και η Φινλανδία στον 2ο όμιλο της League C στον οποίο πρώτευσε αφήνοντας δεύτερη και τρίτη την Ουγγαρία και την Εθνική μας αντίστοιχα. Αρμενία και Λιχτενστάιν συμμετείχαν αμφότερες στον τέταρτο όμιλο της League D, με τους Αρμένιους να τερματίζουν δεύτεροι πίσω από τη FYROM και το Λιχτενστάιν στην τέταρτη και τελευταία θέση πίσω και από το Γιβραλτάρ.


Το πρόγραμμα των προκριματικών: 

1η αγωνιστική: 21–23 Μαρτίου 2019 
2η αγωνιστική: 24–26 Μαρτίου 2019 
3η αγωνιστική: 7–8 Ιουνίου 2019 
4η αγωνιστική: 10-11 Ιουνίου 2019 
5η αγωνιστική: 5–7 Σεπτεμβρίου 2019 
6η αγωνιστική: 8–10 Σεπτεμβρίου 2019 
7η αγωνιστική: 10–12 Οκτωβρίου 2019 
8η αγωνιστική: 13–15 Οκτωβρίου 2019 
9η αγωνιστική: 14–16 Νοεμβρίου 2019 
10η αγωνιστική: 17–19 Νοεμβρίου 2019


Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1968 και τέσσερις φορές πρωταθλήτρια Κόσμου Ιταλία, η αντίπαλος στα προκριματικά των Μουντιάλ 2014 και 2018, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Φινλανδία την οποία αντιμετωπίσαμε πρόσφατα στο Nations League, η Αρμενία και το Λιχτενστάιν είναι οι ομάδες που θα βρει μπροστά της η Eθνική στον 10ο προκριματικό όμιλο του EURO 2020.