Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Ορκωμοσία νέας Δημοτικής Αρχής Δήμου Χαλκιδέων

Η τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Αυγούστου στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Π.Ε. Εύβοιας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Χαλκίδας Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ.κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντος του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεωργίου.
Μετά το πέρας της δοξολογίας, ακολούθησε ο όρκος της νέας Δημάρχου Έλενας Βάκα και στη συνέχεια ορκίστηκαν οι νέοι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι και οι πρόεδροι των Συμβουλίων των Κοινοτήτων.... 
Η Δήμαρχος Έλενα Βάκα ευχαρίστησε τους δημότες του Δήμου Χαλκιδέων για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο συνδυασμό «Αλλάζουμε» στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δίνοντας την υπόσχεση να αλλάξει την πορεία του Δήμου με την ίδια ορμή που αλλάζουν ροή τα νερά του Ευρίπου.
Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου.

Ολόκληρη η ομιλία της νέας Δημάρχου Έλενας Βάκα

Σεβασμιώτατε Χαλκίδος κ.κ. Χρυσόστομε, Σεβασμιώτατε Θηβών κ.κ. Γεώργιε…
Οι  παρουσίες σας, πέραν του τυπικού του πρωτοκόλλου, τιμούν την πόλη και εμένα την ίδια, σε μία από τις σημαντικότερες στιγμές της προσωπικής μου πορείας.

Πιστεύω στον άνθρωπο, στις ικανότητές του να ορίζει και να βελτιώνει τη ζωή τη δική του και των γύρω του, αλλά επειδή η πίστη είναι καθαρά προσωπική υπόθεση θα μου επιτρέψετε να πω,  ότι χωρίς τη δύναμη που μου δίνει η πίστη στη Θεία ύπαρξη δεν θα μπορούσα να αντεπεξέλθω σε πολλαπλές δυσκολίες και αντιξοότητες.

Αγαπητοί βουλευτές, περιφερειάρχα, δήμαρχοι, πρώην δήμαρχοι, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των αρχών, εκπρόσωποι των φορέων και της αυτοδιοίκησης, αγαπητοί συνδημότες,
Η σημερινή ημέρα είναι αναμφίβολα λαμπερή.
Μέρα γιορτινή για όλους τους παριστάμενους και ειδικά για τους εκλεγμένους κάθε παράταξης, τους οποίους οι πολίτες τίμησαν με την ψήφο και την εμπιστοσύνη τους και πριν από λίγο έδωσαν τον όρκο να αξιοποιήσουν αυτή την τιμή προς όφελος της πόλης.
Για εμένα και την ομάδα μου αποτελεί το ιδανικό επιστέγασμα μίας όμορφης, συλλογικής προσπάθειας που ξεκίνησε τον περασμένο χειμώνα.
Μιας προσπάθειας που επιβραβεύτηκε από τους πολίτες τόσο ηχηρά και σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας της λαϊκής βούλησης.
Γνωρίζουμε ότι αναλαμβάνουμε τη διοίκηση του Δήμου ως αποτέλεσμα της δικής σας, ξεκάθαρης απόφασης για αλλαγές σε όλα τα επίπεδα: Σε νοοτροπία, προτεραιότητες, διοικητική λειτουργία και δημόσια συμπεριφορά. Και πάνω απ’ όλα, μιας απόφασης για αλλαγή ταυτότητας της πόλης μας.

Φίλες και φίλοι,
Τον περασμένο Μάιο σας είχα ζητήσει να μην αρκεστούμε σε ένα επιτυχές εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον της Χαλκίδας και των Δημοτικών Ενοτήτων για τις επόμενες δεκαετίες, γράφοντας ιστορία.
Και εσείς μου προσφέρατε με ανεπανάληπτη απλοχεριά κάθε σας δύναμη.
Σήμερα, στέκομαι απέναντί σας, αντιλαμβανόμενη πλήρως την κρισιμότητα της στιγμής και δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά, ότι τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου, έχουμε πλήρη συναίσθηση του φορτίου.
Γνωρίζουμε τις απαιτήσεις σας.
Ξέρουμε πως δεν καλούμαστε απλώς να διοικήσουμε σωστά.
Καλούμαστε να αλλάξουμε την πορεία του Δήμου στους σύγχρονους καιρούς, με την ίδια ορμή που αλλάζουν ροή τα νερά του Ευρίπου.
Καλούμαστε, όπως λέει ο Καζαντζάκης, να αγαπήσουμε την ευθύνη.
Και θα το πράξουμε !

Από την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας θα εργαστούμε σκληρά για να καταστήσουμε τον Δήμο μας τον ισχυρότερο αστικό πόλο στο γεωγραφικό χώρο που περικλείεται από τη Στερεά Ελλάδα και τη βορειοανατολική Αττική. Με αναπτυξιακό προσανατολισμό την παροχή υπηρεσιών και τον τουρισμό. Με τη δημιουργία ενός ισχυρού brand name που θα θεμελιώνεται στις μοναδικές φυσικές ομορφιές του τόπου μας, και κυρίως στην ιστορία, τον πολιτισμό και το κτιριακό του απόθεμα.
Μέσα από την ανάδειξη της ιστορίας, του πολιτισμού μας,  της λαϊκής κληρονομιάς, τα  μεγάλα έργα υποδομών, τις αναπλάσεις των κοινόχρηστων χώρων και των παραλιακών μετώπων, σε κάθε Δημοτική Ενότητα ξεχωριστά και σε συνεργασία με όλους τους φορείς, θα οδηγήσουμε το Δήμο Χαλκιδέων στη θέση που του αξίζει, καθιστώντας τον τόπο ξεχωριστό, φιλικό και ελκυστικό για τους επισκέπτες, αλλά και για τους κατοίκους του.
Για το λόγο αυτό ιδιαίτερη έμφαση θα δώσουμε στην καθημερινότητα. Ψηλά στην ιεράρχησή μας βρίσκονται η καθαριότητα, η προσβασιμότητα σε κοινόχρηστους χώρους και οδούς, τα ασφαλή οδοστρώματα, ο ηλεκτροφωτισμός, η ύδρευση.

Στόχος μας είναι, να βιώνει ο κάθε πολίτης σε κάθε πόλη και σε κάθε χωριό του Δήμου μας δίκαιη, αποτελεσματική και ανταποδοτική παροχή υπηρεσιών.
Ο πολίτης έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Αυτόν κληθήκαμε να υπηρετήσουμε με συνέπεια, αλήθεια και εντιμότητα.
Για να το πετύχουμε επιμένουμε στο τρίπτυχο: έγκαιρος σχεδιασμός-λεπτομερής οργάνωση-σύντομη υλοποίηση, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες και γινόμαστε όλοι μας δημοτικοί σύμβουλοι και υπάλληλοι προσβάσιμοι σε όλους τους πολίτες με πρώτη την ίδια τη Δήμαρχο.
Γι’ αυτό και με το πέρας αυτής της εκδήλωσης, καλώ όλους και όλες τους υποστηρικτές της συμπολίτευσης, με πρώτους τους άμεσους συνεργάτες μου και τους εκλεγμένους συμβούλους, να ξεχάσουν κάθε τι που έχει σχέση με το νικηφόρο αποτέλεσμα των εκλογών. Οι πανηγυρισμοί τελείωσαν προ πολλού, η ωραία αυτή γιορτή σε λίγο θα ολοκληρωθεί και ξεκινά η ώρα της ευθύνης. Χρειαζόμαστε λίγα και προσγειωμένα λόγια και πολλή δουλειά.

Θα χρειαστεί να υπερβάλουμε και να θυσιάσουμε μεγάλο κομμάτι από τον προσωπικό και τον οικογενειακό μας χρόνο.
Απευθύνομαι και στους δημοτικούς υπαλλήλους, την καρδιά της δημοτικής λειτουργίας και τους διαβεβαιώ για τα εξής : Θα έχουν κάθε δυνατή καθοδήγηση και συμπαράσταση. Η συμπυκνωμένη εμπειρία τους θα λαμβάνεται πάντοτε υπ’ όψιν.
Αλλά ταυτόχρονα θα υπάρχουν και αυξημένες απαιτήσεις. Κάθε στέλεχος, κάθε υπάλληλος όλων των υπηρεσιών, θα γνωρίζει με σαφήνεια το έργο που έχει να παράξει και το χρόνο στον οποίο καλείται να το φέρει εις πέρας.
Με βάση αυτές τις αρχές θα περιμένουμε απτά, ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Και βάσει αυτών θα αξιολογούμαστε όλοι, με πρώτη  την ομιλούσα.
Η εμπειρία μου στην πολιτική και την αυτοδιοίκηση με έχει διδάξει ότι οι περισσότερες αλλαγές στην ποιότητα ζωής των πολιτών έχουν επιτευχθεί όταν συγκλίνουν δύο παράγοντες : Πολιτική βούληση από τη μεριά όσων ασκούν τη διοίκηση. Και αληθινό κλίμα συναίνεσης και δημιουργικής σκέψης από την πλευρά της αντιπολίτευσης στα μείζονα ζητήματα.
Αυτό άλλωστε επιβάλει και ο Κλεισθένης,  ζητά συνεργασίες ουσίας, όχι μικροπολιτικές συνδιαλλαγές και παζάρια.
Δεν υιοθέτησα και δε θα υιοθετήσω ποτέ τέτοιες λογικές.

Η νομοθεσία μπορεί να διορθώνει αβλεψίες ή εσκεμμένες αστοχίες στη λειτουργία των Δήμων. Αλλά προσωπικά δεν περιμένω κανένα νέο νόμο για να διοικήσω. Από την αρχή της διεκδίκησης του Δήμου είχα τονίσει ότι θεωρώ εν δυνάμει συνεργάτες όσους εκλεγούν με άλλους συνδυασμούς, αρκεί να μοιραζόμαστε τον ίδιο αξιακό κώδικα.
Απευθύνομαι, λοιπόν, με εντιμότητα και καθαρές κουβέντες σε όλους σας και σας ζητώ να λειτουργήσουμε εποικοδομητικά για το κοινό καλό, γνωρίζοντας ότι οι πολίτες γελάνε, πλέον, ειρωνικά με τις ανούσιες κοκορομαχίες και τα προσωπικά σόους.
Σαφώς και περιμένω την κριτική σας. Και σας ζητώ να είναι οξεία και συνεχής. Αλλά δίκαιη. Να αφορά ουσιώδη ζητήματα, ώστε να εμπλουτίσει και τη δική μας σκέψη.

Εκείνοι όμως που θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν την φυγή προς τα εμπρός, με τακτικισμούς, συνεχείς κωλυσιεργίες και στείρες αντιπαραθέσεις, όχι απλά δεν θα τα καταφέρουν, αλλά θα κληθούν σύντομα να αναθεωρήσουν αυτές τις λογικές, από την πίεση των ίδιων των πολιτών.
Του τελικού κριτή όλων μας, που καμία παρασκηνιακή δύναμη και καμία εξωθεσμική σύμπλευση δε μπορεί να θολώσει για πολύ καιρό την ορθή κρίση του. Πράγμα που αποδείχθηκε και αποδεικνύεται συνεχώς.

Αγαπητοί μου συμπολίτες
Η σημερινή ημέρα μου επιτρέπει να ευχαριστήσω δημόσια, όλους εκείνους που στάθηκαν πλάι μου στις καλές και στις δύσκολες στιγμές μιας μακράς και απαιτητικής προεκλογικής περιόδου.
Καταρχάς είμαι ευγνώμων σε όλους αυτούς που στελέχωσαν τον εκλογικό μας συνδυασμό, στα στελέχη που πίστεψαν σε μένα και μαζί συμπορευόμαστε με κοινούς στόχους και όραμα για τον τόπο μας.
Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου, υποψήφιους και μη, που δουλέψανε σκληρά και στηρίξανε την προσπάθειά μας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο  αποτέλεσμα αυτής.
Ευχαριστώ την οικογένειά μου που αποτελεί το γερό θεμέλιο λίθο κάθε προσπάθειάς μου εδώ και πολλά χρόνια.
Και πάνω από όλα ευχαριστώ όλους εσάς που με εμπιστευτήκατε και με τιμήσατε με την υποστήριξή σας, ελπίζοντας και προσπαθώντας στο μέγιστο βαθμό να φανώ αντάξια των προσδοκιών σας.
Προβαίνοντας σε μια δημόσια εξομολόγηση, την οποία επίσης μου επιτρέπει η ημέρα, δεν θα σας πω τα γνωστά και τετριμμένα ότι η διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου δεν είχε για μένα κανένα κίνητρο ματαιοδοξίας ή έστω υπέρμετρης φιλοδοξίας. Αυτό θα αποδειχθεί στην πορεία.
Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι δύο ήταν οι κινητήριες δυνάμεις, η βαθιά θέλησή μου για δράση και ενεργό συμμετοχή και η αγάπη μου για τον τόπο μου και την πόλη που γεννήθηκα και ζω, για τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν τα παιδιά μας.
Mε   αυτές  τις  αρχές, τη θέληση και τον κατάλληλο σχεδιασμό από την 1η Σεπτεμβρίου, συνεχίζουμε με ταχείς ρυθμούς όλα τα υπό εξέλιξη έργα και σχεδιάζουμε νέα σε όλες τις ενότητες, αναλογικά και δίκαια. Η πλατεία της Αγοράς, το Νέο Νοσοκομείο, η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Χαλκίδας, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα σχολεία μας, αποτελούν για μας προτεραιότητες που δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.

Πολίτες τη Χαλκίδας, του Ληλαντίου, της Νέας Αρτάκης, της Αυλίδας και της Ανθηδώνας
Έχουμε την τύχη και την ευλογία να ζούμε σε έναν τόσο ιστορικό και τόσο όμορφο τόπο.
Σε έναν τόπο που από την πρώιμη αρχαιότητα αναδείχθηκε σε ηγέτιδα δύναμη και πρωταγωνίστησε όχι μόνο στην ελληνική επικράτεια, αλλά και στην ευρωπαϊκή ήπειρο, διδάσκοντας και μεταφέροντας γνώσεις για το αλφάβητο, τον ανθρωποκεντρικό πολιτισμό, τη ναυτοσύνη, το θέατρο, την τέχνη του εμπορίου.
Σε μια εμβληματική περιοχή που συνδυάζει ιστορικά, πολιτιστικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία από όλους τους προηγούμενους αιώνες με τη φυσική ομορφιά που της προσδίδει η πλούσια ακτογραμμή της.
Ένας Δήμος με τέτοιες δυνατότητες δε μπορεί να αρκείται στο μέτριο. Δε μπορεί να εξαντλεί την λάμψη και την επιρροή του σε λίγες δεκάδες τετραγωνικά μέτρα και από τη σκοπιά του ολιγόωρου προορισμού.
Όπως έχω ξανατονίσει, οφείλει να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει και να μετατραπεί το λιγότερο σε κέντρο πολιτισμού και τουρισμού τεσσάρων εποχών για όλη τη Στερεά Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, είναι ανάγκη ο Δήμος να αντιμετωπίζει τους πολίτες του ως υπηρέτης και όχι ως άρχοντας.
Να εκσυγχρονιστεί, να συντονιστεί και να σταματήσει να θεωρεί ζητούμενα τα αυτονόητα.
Ώστε να εμπεδώσει στους κατοίκους του το αίσθημα ότι λειτουργεί με σχέδιο και ισότιμα προς όλους, άσχετα από το επάγγελμα, την κοινωνική τάξη, την πολιτική προέλευση ή οποιαδήποτε άλλη διάκριση.
Γιατί οι εποχές που οι πολίτες διαχωρίζονταν σε δυνατούς και αδύναμους, σε επώνυμους και ανώνυμους, σε «τζάκια» και ταπεινής καταγωγής, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Και κανείς δεν είναι ούτε υπεράνω του Νόμου, ούτε υπεράνω του Δήμου.
Από αυτή τη στιγμή, σταματάνε τα λόγια και ξεκινά η σκληρή δουλειά.
Όλοι μαζί, ενωμένοι, χωρίς αποκλεισμούς, ξεκινάμε.
Σχεδιάζουμε, δουλεύουμε, υλοποιούμε.

Όλοι μαζί, Αλλάζουμε.
Σας ευχαριστώ