Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Γ. ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΧΑΡΤΟΠΟΙΪΑΣ «ΑΙΓΙΣ»

Περιοδεία στο εργοστάσιο χαρτοποιϊας «ΑΙΓΙΣ» στο Βασιλικό Χαλκίδας πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ  την Τρίτη 28/4, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας του ΚΚΕ.
Το κλιμάκιο του Κόμματος συζήτησε με τους εργαζόμενους του εργοστασίου για τις τρέχουσες εξελίξεις εν μέσω πανδημίας, ενώ είχε συνάντηση και με το επιχειρησιακό σωματείο. Κατά την διάρκεια της συζήτησης, από την πλευρά των εργαζομένων εκφράστηκε η αγωνία για την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς καθώς και για τα αντεργατικά μέτρα που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση και τα οποία "ήρθαν για να μείνουν", όπως ....
χαρακτηριστικά ειπώθηκε.
Κατά την ομιλία του στους εργαζόμενους, ο Γ. Μαρίνος τόνισε ανάμεσα σε άλλα:
«Σήμερα 28/4 εκατοντάδες συνδικαλιστικοί φορείς σε όλη τη χώρα, σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, πραγματοποιούν πανελλαδική δράση στους χώρους δουλειάς. 
Μια δράση που έρχεται σε συνέχεια των ανάλογων πρωτοβουλιών στις 7/4 στους χώρους υγείας, στις 15/4 στα σούπερ μάρκετ, καθημερινές παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες για την υπεράσπιση της δουλειάς και της ζωής των εργαζομένων. 
Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους, με το σύνθημα «πληρώσαμε πολλά- δε θα πληρώσουμε ξανά», και τονίζουμε ότι η πάλη για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι μεγάλης σημασίας και επιβάλλεται να συνεχιστεί.
Απαιτούμε να καταργηθούν όλα τα δήθεν «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που μέσα στην πανδημία, κατ’ επιταγή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, πέρασαν από την κυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, για να φορτώσουν ξανά τα βάρη της κρίσης στον εργαζόμενο λαό.
Συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα όλων των εργαζομένων στα εργοστάσια, στα γραφεία, στα σούπερ μάρκετ, στις δομές υγείας, όσων αναγκάζονται να δουλεύουν αυτό το διάστημα από το σπίτι, για το μεροκάματο, την ασφάλιση, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για σύγχρονες υποδομές αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν υγείας και πρόνοιας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νοσοκομείο της Χαλκίδας παρά τα τεράστια κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και στον απαραίτητο εξοπλισμό , έγιναν περίπου 30 προσλήψεις νοσηλευτών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ την τελευταία στιγμή προσπαθούν να στήσουν εντατική μονάδα θεραπείας χωρίς γιατρούς με ανάλογη εμπειρία και ειδικότητα, χωρίς εξοπλισμό. 
Απαιτούμε να ανακληθούν όλες οι απολύσεις που έγιναν από αρχές Μάρτη, να καταργηθούν οι  πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις, να εξασφαλιστεί εισόδημα για όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 
Στηρίζουμε τα αιτήματα των εκπαιδευτικών για άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου- έκτρωμα της κυβέρνησης, που αντί να ασχοληθεί με την εξασφάλιση όλων των μέσων της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ισότιμα για όλα τα παιδιά και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για το άνοιγμα των σχολείων, νομίζει πως βρήκε την ευκαιρία να περάσει άλλη μια αντιεκπαιδευτική αντιδραστική μεταρρύθμιση. 
Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ για το δικαίωμά τους στη δουλειά, ενάντια στην τροπολογία- κόλαφο για τα δικαιώματά τους που πετσοκόβει μισθούς, δώρα και επιδόματα που τα έχουν δουλέψει με το αίμα και τον ιδρώτα τους.
Η πανδημία του κορονοϊού ήρθε να δείξει ξεκάθαρα ότι ο καπιταλισμός είναι βαρβαρότητα. Τα συστήματα υγείας των μεγάλων καπιταλιστικών χωρών, με τεράστιο πλούτο, κατέρρευσαν αφήνοντας απροστάτευτους τους λαούς, αντιμετωπίζοντας την υγεία ως εμπόρευμα. Η επιδημία του κορονοϊού λειτούργησε ως καταλύτης για την εκδήλωση νέας οικονομικής κρίσης, που ως ΚΚΕ είχαμε από καιρό επισημάνει, καθώς η υπερσυσσώρευση κεφαλαίου συνεχίζεται και οι μεγαλοκεφαλαιούχοι δεν επενδύουν καθώς δεν έχουν το κέρδος που επιθυμούν.
 Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να αντιληφθούν ότι έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν καλύτερα, σε ένα διαφορετικό οικονομικό σύστημα σοσιαλισμό – κομμουνισμό. Θα πρέπει να παλέψουν για τη ζωή και τα δικαιώματά τους. Για το σήμερα αλλά και για το αύριο.
Στηρίζουμε τις απεργιακές εκδηλώσεις των σωματείων την Παρασκευή στη Χαλκίδα και σε άλλες πόλεις της Στερεάς και όλης της χώρας, που, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά, εντείνοντας τη διεκδίκηση για να μείνουν οι εργαζόμενοι δυνατοί και όχι σιωπηλοί απέναντι στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της. Η κίνηση της κυβέρνησης να μεταφέρει τους εορτασμούς για την Πρωτομαγιά είναι προσχηματική και υποκριτική, καθώς ο κίνδυνος δεν είναι στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αλλά στους χώρους δουλειάς που επικρατεί συνωστισμός και έλλειψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων».