Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Ν. Χαρδαλιάς: Η ατομική ευθύνη είναι το μεγάλο μας όπλο την επόμενη μέρα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Με πολύ προσεκτικά βήματα προχωράμε στην επόμενη φάση, που προβλέπει άρση των περιορισμών ανά διαστήματα και απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική υπευθυνότητα  γιατί τώρα θα κυκλοφορούμε περισσότερο, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος ...
Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. "Αποδείξαμε ότι διαθέτουμε και αίσθημα ευθύνης και πειθαρχία, αυτό καλούμαστε να κάνουμε και στη συνέχεια. Η υπευθυνότητα είναι ο κοινός τόπος ανάμεσα στο τμήμα της πορείας, που ολοκληρώνεται την Κυριακή, και στο νέο που ξεκινάει και απαιτεί τήρηση των κανόνων υγιεινής που θα προστατεύσουν την δημόσια υγεία την επόμενη μέρα", σημείωσε ο υφυπουργός. 
   Χρήση μάσκας και πρόστιμο 150 ευρώ 
   Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι η νέα καθημερινότητα στην οποία μπαίνουμε, απαιτεί σε κάθε χώρο να τηρούνται αυστηρά νέοι κανόνες υγιεινής. 
   Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη χρήση μάσκας ή καλύμματος όταν βρισκόμαστε σε κλειστό  χώρο και υπάρχει συγχρωτισμός. Ειδικά, όπως είπε, η χρήση προστατευτικής μάσκας ή καλύμματος είναι υποχρεωτική για εργαζόμενους και πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, super market, καταστήματα τροφίμων, ΤΑΧΙ, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία, στα διαγνωστικά εργαστήρια. Σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ. Το να βγούμε από το σπίτι μας και να είμαστε ασφαλείς, "είναι πιο δύσκολο, είναι πιο σύνθετο από το να παραμείνουμε στο σπίτι μας", τόνισε ο υφυπουργός, γι' αυτό θα επαναλαμβάνουμε συνέχεια την ανάγκη τήρησης των νέων κανόνων της "νέας καθημερινότητας". 
   Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, "ο ιός παραμένει εδώ και δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε αποτελεσματική θεραπεία ακόμα, ούτε μπορεί δίπλα από κάθε πολίτη να υπάρχει ένας αστυνομικός, γι΄ αυτό και η ατομική ευθύνη είναι το μεγάλο μας όπλο". Υπενθύμισε ότι μέχρι την Δευτέρα  ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα κίνησης. Επίσης, όπως είπε, "οι συγκεντρώσεις ανθρώπων όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων μας. Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς και θα συμβάλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής".
   Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας μας, και μέχρι και την Κυριακή 3 Μαΐου θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι - και σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση, θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα. 
   Ο υφυπουργός εξήγησε ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας. "Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι σταματάει η μετάδοση του ιού. Μπορεί να χρειαστεί κάποιες περιοχές να τεθούν σε καραντίνα αν παρατηρηθούν τοπικές εξάρσεις, ή αναλόγως των δεδομένων, μέτρα που αίρονται τώρα να επανέλθουν. Εξετάζουμε προσεκτικά, μεθοδικά το κάθε βήμα".. Αναφερόμενος στα επιχειρησιακά μέτρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι παρατείνεται μέχρι τις 17 Μαΐου η αναστολή λειτουργίας του εργοταξίου της μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολαιμαίδα.
   Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλες τις εισερχόμενες πτήσεις. Το προηγούμενο διήμερο έφτασαν στην Αθήνας 6 πτήσεις με 514 άτομα, όλοι υποβλήθηκαν σε τεστ και βρέθηκαν 9 θετικοί στον ιό.