Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Ψηφιακή ημερίδα της ΚΕΔΕ για τον αναπτυξιακό ρόλο των Δήμων στη μετά Covid-19 εποχή

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Τώρα είναι η ώρα για προτάσεις και έργα με αναπτυξιακό αποτύπωμα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στη ψηφιακή ημερίδα που συνδιοργάνωσε το κορυφαίο θεσμικό όργανο της Αυτοδιοίκησης με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ICC) για τον ρόλο και τη δυναμική των Δήμων ως μοχλού ανάπτυξης στη μετά Covid-19 εποχή.Στην ημερίδα συμμετείχαν και μίλησαν πολλά μέλη της κυβέρνησης και συγκεκριμένα οι υπουργοί Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, οι αναπληρωτές υπουργοί Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, οι υφυπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γεώργιος Γεωργαντάς, Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο Κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ανάπτυξη των πόλεων της Ελλάδας μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν με τις απαραίτητες βελτιώσεις που χρειάζονται, όπως έχει επισημάνει και επικαιροποιεί η ΚΕΔΕ. «Στο μυαλό μας πρέπει να έχουμε το εξής: Βιώσιμη ανάπτυξη για τον άνθρωπο, με τον άνθρωπο και το περιβάλλον», είπε.Επίσης ζήτησε ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «στον σχεδιασμό και τις αποφάσεις του νέου ΕΣΠΑ να γίνει διακριτός». Ο πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ICC) - δήμαρχος Σπάρτης και πρώην υπουργός, Πέτρος Δούκας στην ομιλία του τόνισε την ανάγκη για ανάταξη της οικονομίας της Ελλάδας και των τοπικών κοινωνιών μέσω των Δήμων. Ο...

υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στην μετά Covid-19 εποχή τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ζητούμενο είναι πώς θα δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία στις περιοχές της χώρας, προκειμένου να έχουμε τελικό αναπτυξιακό αποτύπωμα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ήδη η κυβέρνηση έχει πάρει σημαντικές αποφάσεις, που σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτυπώνονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε «στα τρία κοινά πεδία δράσης» υπουργείου και δήμων, που όπως είπε είναι οι υποδομές, το θεσμικό και η βελτίωση της καθημερινότητας κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας .

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι οι δήμοι μπορούν να είναι χρήσιμοι και βοηθητικοί στην ανάπτυξη της χώρας, μέσα από την αναζήτηση καινοτόμων, έξυπνων και βιώσιμων λύσεων. Σε ότι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι έχει ενταχθεί πακέτο άνω των 3 δισ. ευρώ για τοπικά και περιφερειακά έργα ανάπτυξης μέσω Δήμων και Περιφερειών. Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε ότι πλέον σε 70 μέρες, από τις 670 που ήταν έως σήμερα, θα ολοκληρώνεται το κλείσιμο εκκρεμοτήτων για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων και έτσι και οι επενδυτές θα ξεκινάνε πιο γρήγορα αλλά και οι θέσεις εργασίας θα είναι άμεσα ορατές στους πολίτες. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται , είπε , να ξεμπλοκάρουν 2000 έργα σε ολόκληρη την επικράτεια που θα απορροφήσουν έργα ύψους 2,5 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι θα δοθεί παράταση για ένταξη έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μέχρι τις 31 Μαΐου ώστε όλοι οι Δήμοι να προλάβουν να υποβάλουν προτάσεις. Αναφέρθηκε στη δυνατότητα μεταφοράς έργων από το Φιλόδημος 2 στο Αντώνης Τρίτσης όπου είναι απαραίτητο συμβάλλοντας έτσι στη μόχλευση χρημάτων και στις πιο γρήγορες διαδικασίες.Ακόμη είπε ότι τα έργα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για αστικές αναπλάσεις μαζί με τα έργα του «Αντώνης Τρίτσης» που είναι περίπου 5 δισ. θα φέρουν και ανάπτυξη αλλά θα αλλάξουν και την καθημερινότητα των πολιτών που θα απολαμβάνουν τα έργα που θα είναι ορατά μέχρι το 2023, τόνισε ο κ. Πέτσας. Ακόμη ανάφερε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για έναν «σοβαρό προγραμματισμό προσλήψεων στους Δήμους, ιδίως εκεί όπου είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει πρόβλημα σε επίπεδο τεχνικών υπηρεσιών και χειριστών μηχανημάτων».

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών Γεώργιος Γεωργαντάς, χαρακτήρισε «εθνική ανάγκη και προτεραιότητα» το ψηφιακό μετασχηματισμός του κράτους, αναφέροντας ότι σήμερα πάνω από 1200 ψηφιακές υπηρεσίες είναι στη διάθεση των πολιτών. Ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας επισήμανε ότι οι «έξυπνες πόλεις» αποτελούν μια μεγάλη τεχνολογική πρόκληση αλλά και ένα κρίσιμο βήμα μετάβασης στην ψηφιακή εποχή. Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα τόνισε ότι η ισότητα πρέπει να λειτουργεί οριζόντια για να είναι αποτελεσματική και οι γυναίκες πρέπει να συμμετέχουν στα κοινά. Η ποσόστωση, είπε, είναι ένα εργαλείο αλλά όσο περισσότερες γυναίκες αποφασίσουν να πάρουν μέρος στα κοινά, τόσο περισσότερες μπορεί να εκλεγούν και σίγουρα περισσότερες να βρεθούν σε θέσεις ευθύνης. Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή μιλώντας στην ενότητα για το ρόλο της γυναίκας στην μετά covid-19 εποχή, σημείωσε ότι το γυναικείο φύλο την περίοδο της πανδημίας επλήγη περισσότερο. Τέλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρθηκε στην τεράστια δυναμική που έχει η πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά του αθλητισμού που μπορεί να εξελιχθεί σε μια βαριά βιομηχανία με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.Επίσης αναφορά έκανε και στο πρόγραμμα για την βελτίωση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων που τρέχει το υπουργείο.