Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Τώρα να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι του δήμου Καρύστου

ΣΧΟΛΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καρύστου (5/4/2023) ήρθε ως έκτακτο θέμα η γνωμοδότηση του ΔΣ για το αν οι 6 συμβασιούχοι εργαζόμενοι (με συμβάσεις covid) καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» με σκοπό να αξιοποιηθεί αυτή η απόφαση για τη δικαστική διεκδίκηση της μονιμοποίησής τους.
Η αυτονόητη ομόφωνη υπερψήφιση του αιτήματος των εργαζομένων, μετά και από αντίστοιχες εισηγήσεις των προϊσταμένων τους, δε μπορεί δυστυχώς να κρύψει την κατάσταση που βρίσκεται ο δήμος με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων.... κυβερνήσεων.
Μεγάλο μέρος των εργαζομένων του δήμου Καρύστου αποτελείται από συμβασιούχους. Ειδικά η τεχνική υπηρεσία ουσιαστικά δε μπορεί να λειτουργήσει χωρίς συμβασιούχους!
Αυτή η κατάσταση οφείλεται στο γεγονός πως οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους γίνονται πια «με το σταγονόμετρο», ενώ με βάσει τους νόμους που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις οι δήμοι μπορούν με δικά τους έξοδα να προσλαμβάνουν συμβασιούχους στις λεγόμενες «ανταποδοτικές» υπηρεσίες (πχ ύδρευση/αποχέτευση, αποκομιδή απορριμμάτων). Παράλληλα, το κράτος κρατά ομήρους δεκάδες εργαζόμενους στο δήμο μας και χιλιάδες πανελλαδικά με τα διάφορα «προγράμματα απασχόλησης», εργαζόμενους που όπως αποδεικνύει η ζωή καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες καθώς τα προγράμματα αυτά συνεχώς ανανεώνονται με αποτέλεσμα είτε εργαζόμενοι να ζουν «το μαρτύριο της σταγόνας» και να είναι συμβασιούχοι για πολλά χρόνια, είτε να κινούνται συνεχώς μεταξύ ανεργίας και εργασίας.
Ακόμα, οι διάφοροι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ έχουν το θράσος να εκφράζουν τη συμπαράστασή τους προς τους εργαζόμενους αυτούς, την ώρα που έχουν αρνηθεί επανειλημμένα την πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης του ΚΚΕ ώστε να επιτραπούν οι μονιμοποιήσεις εργαζομένων ώστε να δοθεί «ανάσα» τόσο στους ίδιους, όσο και στους δήμους.
Υποκριτική είναι και η στάση της δημοτικής αρχής που παραπονιέται μεν για τους νόμους που δεν επιτρέπουν μόνιμες προσλήψεις, όμως στηρίζει και στηρίζεται, από τα κόμματα που ψηφίζουν αυτούς τους νόμους, δεν τους αμφισβητεί στο παραμικρό. Μάλιστα, ο κ. Δήμαρχος μέμφεται τους εργαζόμενους που αξιοποιούν τα δικαιώματα τους, που με σκληρούς αγώνες έχουν κατακτήσει, όπως η άδεια μητρότητας και η απόσπαση ενός εργαζόμενου στο χώρο καταγωγής του. Όμως τα προβλήματα στους δήμους δε δημιουργούνται από τα εργατικά δικαιώματα, αλλά από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων!

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Καρύστου
Δημήτρης Παρασκευάς,
Δημοτικός Σύμβουλος