Το απόγευμα της Τετάρτης 5 Απριλίου 2023, στο Αμφιθέατρο της Π.Ε. Ευβοίας (Χαϊνά 93) στη Χαλκίδα, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση του ΤΕΕ Ευβοίας, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με θέμα: «Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ» με εισηγήτρια την Ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ κυρία Αντωνία Μοροπούλου, η οποία έλκει την καταγωγή της, εκ πατρός, από την Ιστιαία της Εύβοιας.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕπτ Εύβοιας κ. Κωνσταντίνος Λάππας καλωσορίζοντας τους προσελθόντες, εκφράζοντας την συγκίνησή του για την αθρόα..... συμμετοχή τους και παρουσιάζοντας μέρος του βιογραφικού της κυρίας Μοροπούλου.
Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης καλωσόρισε την ομιλήτρια στην πατρίδα της και επαίνεσε την πρωτοβουλία του ΤΕΕ, ενώ κατόπιν εδήλωσε ότι η Περιφέρεια είναι πάντοτε θετική σε έργα πολιτισμού και συνάμα ευχαρίστησε την κ. Μοροπούλου για την συμβολή της στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της πυρόπληκτης Εύβοιας.
Αμέσως μετά η Καθηγήτρια κ. Αντωνία Μοροπούλου, μέσα από την έκθεση ιστορικών στοιχείων και αναλυτικών επιστημονικών δεδομένων, εξιστόρησε την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου, στην οποία ήταν επικεφαλής, ενός εμβληματικού έργο της χριστιανοσύνης, το οποίο είναι η προσφορά των ελλήνων μηχανικών στην χριστιανική πίστη. Αποτελεί δε μια τεράστια παρακαταθήκη ανυπολόγιστης αξίας και είναι ίσως το σημαντικότερο έργο αποκατάστασης της Ορθοδοξίας.
Η διεπιστημονική Ομάδα του ΕΜΠ για την «Προστασία Μνημείων» που είχε την επιστημονική ευθύνη του έργου αποκατάστασης με αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς, μαζί με 70 Έλληνες επιστήμονες, αναστηλωτές, συντηρητές, τεχνίτες διαφόρων ειδικοτήτων, δούλεψαν ακούραστα, ώστε σε λιγότερο από 9 μήνες να γίνει το αδύνατο εφικτό και να παραδοθεί το Ιερό Κουβούκλιο όχι μόνο στις 3 χριστιανικές κοινότητες αλλά σε ολόκληρη την Οικουμένη, ως ακατάβλητο σύμβολο ενότητας.
Την εκδήλωση κλήθηκε να κλείσει ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολιτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε με ευγνωμοσύνη στην κ. Μοροπούλου και όλη την επιστημονική ομάδα της αναστηλώσεως του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, ο οποίος μετά την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού είναι κενός και πηγάζει ζωή, ενώ μετά την αναστήλωσή του παραδόθηκε καινός στους χριστιανούς και σε όλη την ανθρωπότητα, ώστε δι’ αυτού του σπουδαίου έργου να δοξάζεται ο Θεός αλλά και η Πατρίδα μας, αφού έλληνες επιστήμονες, χάριτι Θεού, κλήθηκαν να συνεχίσουν το έργο των κηδευτών και μυροφόρων του Χριστού, οι οποίοι δεν επιμελήθηκαν μόνο τον Τάφο Του αλλά έγιναν και κήρυκες της Αναστάσεως Του.