Κυριακή 28 Μαΐου 2023

ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΚΟΠΙ ΕΥΒΟΙΑΣ

 
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ
Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και τάξη, εορτάσθηκε πανδήμως, την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Μαΐου 2023 η μνήμη του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου του Ρώσσου του νέου Ομολογητού, στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας και συγκεκριμένα στο Ιερό Προσκύνημά Του, όπου το άφθαρτο Ιερό Σκήνωμά του, ως θησαυρός και ιερά παρακαταθήκη φυλάσσεται εκεί και καταστολίζει, ευλογεί και προστατεύει την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.
Πάμπολλοι φιλέορτοι χριστιανοί, όλων των ηλικιών, από την Πατρίδα μας και από άλλες χώρες της υφηλίου προσήλθαν να λάβουν τη Χάρη του Τριαδικού Θεού με τις πρεσβείες του Οσίου Ιωάννου, να τιμήσουν την μνήμη Του και να αποθέσουν στο Ιερό του Λείψανο την τιμή, δεήσεις, ικεσίες και αιτήματα. Πλήθη μάλιστα πιστών ανθρώπων, ιδιαιτέρως νέων, με συγκλονιστική θερμότητα πίστεως και πολλή ευλάβεια, περπάτησαν και φέτος απόσταση....
μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων, από τη Χαλκίδα ως το Νέο Προκόπιο. Εκπληρώνοντας έτσι το καθιερωμένο τους «τάμα» και την ικεσία τους, δείχνοντας την μεγάλη πίστη τους στον Τριαδικό Θεό και τον «φίλο» Του Όσιο Ιωάννη.
 
Στη φετινή εορτή συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καρυστίας και Σκύρου κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ, Ειρηνουπόλεως κ. ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΣ-Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. ΦΙΛΟΘΕΟΣ-Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ.
 
Την παραμονή, Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 το απόγευμα, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τον Εσπερινό και να ακούσετε το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου, επιλέγοντας τον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=7W7kgxY7Eqs&t=4661s
 
Κατά τη διάρκεια της νύκτας, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, τελέσθηκε ολονύκτια Αγρυπνία, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε επιλέγοντας τον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=YCRhJC6URTY
 
Την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής, Σάββατο 27 Μαΐου 2023, χοροστάτησε στον Όρθρο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ, ενώ στο Αρχιερατικό συλλέιτουργο προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ. Επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το σύνολο των ιερών ακολουθιών. Αρχιερατικό Συλλείτουργο εορτής αγίου Ιωάννου Ρωσου
 
Μετά τη Θεία Λειτουργία έλαβε χώρα η μεγαλειώδης Ιερά Λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου στους δρόμους του Ν. Προκοπίου, οι οποίοι είχαν στρωθεί με ροδοπέταλα. Στην Ιερά Λιτανεία συμμετείχαν πολλοί Ιερείς, Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Ευβοίας κ. Γεώργιος Κελαϊδίτης, Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Γαλάνης, Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας κ. Ευάγγελος Κούκουζας, οι Δήμαρχοι Χαλκιδέων κα. Έλενα Βάκα, Διρφύων-Μεσσαπίων κ. Γεώργιος Ψαθάς και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννης κ. Γεώργιος Τσαπουρνιώτης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ν. Προκοπίου κ. Προδρομος Κωνσταντινίδης, άλλοι Εκπρόσωποι της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και τοπικών Συλλόγων και Φορέων, αλλά κυρίως αναρίθμητες στρατιές ευσεβών χριστιανών από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
 
Στην πλατεία του Ν. Προκοπίου τελέσθηκε Δέηση υπέρ υγείας όλων των προσκυνητών του Οσίου και τον θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών και Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου κ. ΦΙΛΟΘΕΟΣ, ο οποίος αναφέρθηκε στον Όσιο Ιωάννη, ως αιτία ενότητας όλων των χριστιανών, αφού πρώτα εκείνος ενώθηκε-οικειώθηκε τον Χριστό. Δηλαδή τελείωσε το έργο, που κάθε άνθρωπος του Θεού καλείται να περαιώσει.
 
Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν πανελληνίως μέσα από τη συχνότητα του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε τοπικό επίπεδο μεταδόθηκαν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στους 97, 7 μεγακύκλους των FM και διαδικτυακά.