Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΑΥΛΩΝΟΣ

ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΥΛΩΝΟΣ

Γιορτάστηκε με την καθιερωμένη λαμπρότητα η επέτειος της Επανάστασης του 21 στον Δήμο Αυλώνος.
Μετά την Δοξολογία στον Ναό του Αγίου Νικολάου Αυλωναρίου ακολούθησε το τρισάγιο, η κατάθεση στεφάνων στον Μνημείο των Πεσόντων στην Πλατεία Αυλωναρίου.
Τον πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Αυλωνος κ. Δημήτρης Κατσούλης ο οποίος μεταξύ των άλλων ανέφερε για τα ιστορικά γεγονότα και τις ηρωϊκές μορφές της περιοχής του Δήμου Αυλώνος :
«…υπάρχουν σημαντικές στιγμές και μορφές, από τον ηρωϊκό αλλά άνισο αγώνα της τριετίας 1821-1823 που μας κάνουν υπερήφανους και μας δείχνουν το φωτεινό μονοπάτι της θυσίας για την Λευτεριά. Οι μάχες στα Βρυσάκια, στα Στύρα, η πολιορκία της Καρύστου, αλλά και οι μάχες στα χωριά μας όπως στο Κάστρο της Οκτωνιάς, στο Ωρολόγι, στο Λάλα. Η θυσία του Ηγουμένου της Μονής του Αγίου Δημητρίου Καταράκτη, του Παίσιου, που έγινε ο δικός μας Αθανάσιος Διάκος, και του Ηγουμένου της Μονής Μεταμόρφωσης του Σωτήρος του Ωρολογίου, Ιωσήφ Ντοβίνου, η λαμπερή μορφή του Οκτωνιάτη Αγωνιστή Κλέοβολου Παίσιου, ο απαράμμιλος ηρωισμός του Οκτωνιάτη Γιώργη Πέππα ή Τζαμελέρου, η επαναστατική ηγετική μορφή του Ηγουμένου της Μονής του Αγίου Χαραλάμπους Καλλίνικου Γκούμα, ο ηρωϊκός Αναστάσιος Αλημπενίσης από το Πυρνάκι. Μορφές και ιστορικές στιγμές που κατέγραψε με την γραφίδα του ένας ακόμη Αγωνιστής της Επανάστασης ο Μοναχός της Μονής των Καρυών Ναθαναήλ Ιώαννου». Σε άλλο κεφάλαιο της Ομιλία του ο Δήμαρχος απευθυνόμενος στους μαθητές και μαθήτριες των Σχολείων του Δήμου Αυλώνος είπε:
«Η Σημερινή Ελλάδα, η Ελλάδα του 21ου αιώνα, στην νέα πραγματικότητα της παγκοσμιοποίησης, πρέπει να είναι, πάνω απ΄ όλα η Ελλάδα της Νέας Γενιάς, η Ελλάδα της Γνώσης και της Άμιλλας, της Ελευθερίας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της πολυπολιτισμικότητας και των κοινωνικών κινημάτων, των δικαιωμάτων και της συμμετοχής των πολιτών. Αυτή την Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσουμε, αυτή είναι η Ελλάδα που αξίζει σε σας, την Νέα Γενιά. Αυτή η Ελλάδα αξίζει στους Έλληνες.»

Ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος και η παρέλαση των μαθητών του Λυκείου, Γυμνασίου, Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αυλωναρίου.