Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος συναντήσεων
του Γ. Γ. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Συνέντευξη Τύπου στη Χαλκίδα
Με την ολοκλήρωση του κύκλου συναντήσεων του με το σύνολο των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στις έδρες τους, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Παντελής Σκλιάς έδωσε Συνέντευξη Τύπου στη Χαλκίδα όπου δήλωσε τα παρακάτω: «Ολοκληρώσαμε σήμερα τις συναντήσεις εργασίας που ξεκινήσαμε από την επομένη της αναλήψεως των καθηκόντων μου στις έδρες των ΟΤΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αφού επισκεφθήκαμε αυτό το διάστημα τους 93 από τους 95. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα δεσμεύτηκα ότι θα κινηθώ σε τρεις βασικούς άξονες, τους οποίους θα ήθελα να υπενθυμίσω:
Την ολοκλήρωση των έργων του Γ’ ΚΠΣ
Την επιτυχημένη διαχείριση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ
Τη διαμόρφωση ενός πλαισίου για ένα ειλικρινές και έντιμο διάλογο με τον πολίτη, τους φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι συναντήσεις εργασίες οι οποίες σήμερα ολοκληρώθηκαν με πλήρη επιτυχία στηρίζονται αλλά και πραγματώνουν το περιεχόμενο αυτών των τριών αξόνων.
Είμαι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι τα έργα στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ ολοκληρώνονται με επιτυχία, ενώ στις συναντήσεις μας αυτές είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την πορεία και την εξέλιξη των έργων αλλά και τη δυνατότητα να επισημάνουμε διαδικασίες οι οποίες πρέπει να επιταχυνθούν ώστε να ολοκληρωθεί με πλήρη επιτυχία το Γ’ ΚΠΣ.

Να σημειώσω ότι το Γ’ ΚΠΣ για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κλείνει με υπερδέσμευση της τάξης του 120%, υπερδέσμευση συμβασιοποιημένη πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν οι δεσμεύσεις από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας για να στηριχθεί η αναπτυξιακή προσπάθεια στην Περιφέρειά μας όχι μόνο από τους αρχικούς πόρους από την Ε.Ε. αλλά και από Εθνικούς Πόρους.
Σε ότι αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ είχα τη δυνατότητα να συνομιλήσω με Δημάρχους, Δημοτικά Συμβούλια, φορείς και πολίτες για μια σειρά από προτεραιότητες που ουσιαστικά συνιστούν και τους άξονες στους οποίους θα κινηθούμε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Διαπιστώσαμε σε ποιο βαθμό υπάρχουν ώριμες μελέτες – η ύπαρξη των οποίων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ – καταγράψαμε τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και αφουγκραστήκαμε τη βούληση αυτών των ανθρώπων προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες τους με τα κατάλληλα αναπτυξιακά έργα.

Ήταν μια ιδιαίτερα χρήσιμη διαδικασία που μας έδωσε τη δυνατότητα να καταγράψουμε πρωτοβουλίες, να δούμε προτεραιότητες και βεβαίως το βαθμό ωρίμανσης των αντίστοιχων μελετών.
Την ίδια στιγμή είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι έχουμε εκδώσει ήδη πέντε προσκλήσεις ενδιαφέροντος για ένταξη έργων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ οι οποίες ξεπερνούν τα 120 εκατ. Ευρώ ενώ για τους επόμενους μήνες προχωρούμε στην προκήρυξη προσκλήσεων ενδιαφέροντος οι οποίες αφορούν το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, δίκτυα, αποχετεύσεις, τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τουρισμό και άλλες πρωτοβουλίες τις οποίες έχουν ήδη επεξεργαστεί οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι η αρχική μου δέσμευση ότι οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος στο ΕΣΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2009 θα φτάσουν τα 200,00 εκατ. Ευρώ όχι μόνο επιτυγχάνεται αλλά είμαι σίγουρος ότι το ποσό αυτό θα ξεπεραστεί.
Την ίδια στιγμή είμαστε γνώστες των ώριμων έργων προς ένταξη και των πραγματικών αναγκών που έχει η Περιφέρειά μας. Η διαδικασία των συναντήσεων εργασίας μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε με πληρέστερο τρόπο το σχεδιασμό για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.
Στη διάρκεια των συναντήσεων στους 93 Δήμους που επισκεφθήκαμε αναπτύχθηκε ένα πλαίσιο ειλικρινούς διαλόγου με τον πολίτη, συμμετείχε μεγάλος αριθμός πολιτών και κοινωνικών φορέων και μας δόθηκε η ευκαιρία να καταγράψουμε θέσεις και ανάγκες των τοπικών κοινωνιών ώστε μέσα από τη θέση και την αντίθεση προκύψανε γόνιμες τοποθετήσεις. Είμαι σίγουρος ότι δημιουργήσαμε το κατάλληλο υπόβαθρο για να προχωρήσουμε παραπέρα προς όφελος του κάθε πολίτη χωριστά. Δημιουργήσαμε παράλληλα, ένα πλαίσιο δεσμεύσεων από όλες τις πλευρές με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα έργων και πρωτοβουλιών για τους επόμενους μήνες. Με αυτό τον τρόπο θεωρώ ότι κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να βρισκόμαστε κοντά στον πολίτη, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως βασικό μας εταίρο για τη βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας…»
Στην ερώτηση δημοσιογράφου εάν υπάρχει κάποιο κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των Δήμων που επισκέφθηκε ο κ. Σκλιάς ανέφερε:
«Διαπίστωσα ένα μεγάλο έλλειμμα σε υποδομές και δυστυχώς αυτό που συχνά αναφέρω είναι ότι ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του Β’ ΚΠΣ όπως και στην πορεία του Γ’ ΚΠΣ δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Σήμερα, ενώ πρέπει στα πλαίσια του Δ’ ΚΠΣ να ασχοληθούμε με μεγάλα ζητήματα όπως η καινοτόμες δράσεις, η ευρυζωνικότητα, η νεανική επιχειρηματικότητα, καλούμεθα να καλύψουμε τα μεγάλα ελλείμματα υποδομών τα οποία έρχονται από το παρελθόν.
Μέσα από αυτόν τον ειλικρινή διάλογο που κάναμε στη διάρκεια των συναντήσεων μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι με την έννοια ότι παρά την πληθώρα αναγκών σε δίκτυα υδρεύσεων, αποχετεύσεων, βιολογικούς καθαρισμούς και άλλα έργα υποδομών με λίγους διατιθέμενους πόρους από το ΕΣΠΑ σε αυτή την κατεύθυνση, με σωστή διαχείριση και μέσα από μεταφορά πόρων του ΕΣΠΑ από κωδικούς που δεν παρουσιάζουν υψηλή απορρόφηση.
Να επισημάνω εδώ και την προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης να καλύψει ένα μεγάλο μέρος υποδομών με Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα από Εθνικούς Πόρους για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ύψους 150,00 εκατ. Ευρώ για τους τέσσερεις Νομούς – η Φωκίδα έχει δικό της αναπτυξιακό πρόγραμμα – ώστε μέσα από μια διαβούλευση, η οποία είναι σε εξέλιξη, στους επόμενους μήνες να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σημαντικά έργα υποδομής ενταγμένα στο Ειδικό Αναπτυξιακό των 150 εκατ. Ευρώ.
Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, οι ανάγκες είναι μεγάλες, κυρίως σε δίκτυα, ανάγκες που χαρακτηρίζουν το σύνολο των δήμων της ΠΣΕ. Από την πλευρά μας θα κάνουμε αυτό που είναι εφικτό ώστε να καλύψουμε το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών σε υποδομές. Επισημαίνω ακόμη μια φορά την αναγκαιότητα ύπαρξης ώριμων μελετών για να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε…»
Ο κ. Σκλιάς ρωτήθηκε επίσης πόσο έτοιμους βρήκε τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αξιοποιήσουν το ΕΣΠΑ οπότε τόνισε:
«Θα πρέπει να ομολογήσω ότι διαπίστωσα ανομοιογένεια σχετικά με το βαθμό πληροφόρησης και ενημέρωσης η οποία πιστεύω ότι συνδέεται κυρίως με τη αγωνία των Δημοτικών Αρχών να καλύψουν μεγάλες τους ανάγκες.
Ο βαθμός ετοιμότητας συνδέεται με την ύπαρξη ώριμων μελετών. Υπάρχουν Δήμοι με έργα σε υψηλό βαθμό ωρίμανσης μελετών, γεγονός το οποίο μας χαροποιεί γιατί μας επιτρέπει από την πλευρά μας να βοηθήσουμε. Από την άλλη υπάρχουν Δήμοι οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν αξιοποίησαν τους διαθέσιμους πόρους για την ανάπτυξη ώριμων μελετών.

Σε αυτές τις περιπτώσεις προσπαθήσαμε να κάνουμε δυο πράγματα:
Να δώσουμε στις Δημοτικές Αρχές ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δίνονται οι κατάλληλες κατευθύνσεις για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ωρίμανσης. Επίσης, προσπαθήσαμε από πόρους του Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» να εξασφαλίσουμε πόρους για την ανάπτυξη μελετών αλλά και να κατευθύνουμε τους Δήμους και προς άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα ώστε να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες μελετητικές δράσεις…» Τέλος ερωτώμενος στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου τι γεύση του αφήνει αυτός ο κύκλος συναντήσεων προσωπικά, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας απάντησε:
«Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου δήλωσα ότι μοναδικός μου στόχος είναι να είμαι χρήσιμος. Νιώθω ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία έγινα γνώστης των θεμάτων που απασχολούν όχι απλά τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά γενικότερα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας συνολικά.
Την ίδια στιγμή καταφέραμε να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε έργα, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, επιταχύναμε διαδικασίες εξορθολογίσαμε τη χρήση πόρων σε πολλές περιπτώσεις, ενημερώσαμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους φορείς και τους πολίτες που συμμετείχαν στη διαδικασία για μια σειρά από πρωτοβουλίες και θέματα που τους απασχολούν.
Νομίζω ότι με τη συχνή και ουσιώδη επαφή με τους πολίτες δημιουργούμε ένα ειλικρινές πλαίσιο διαλόγου, ένα πλαίσιο κοινών δεσμεύσεων, μια διαδικασία από την οποία προκύπτει η χρησιμότητα του κάθε ενός από εμάς…»