Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΚΕΔΚΕ

Ανακοίνωση της ΚΕΔΚΕ
για την Έκθεση
του Συνηγόρου του Πολίτη
Με αφορμή τη χθεσινή δημοσίευση της Ετήσιας Έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη η ΚΕΔΚΕ με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει τα εξής:
Η Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη αποτελεί ένα σημαντικό και πολύπλευρο εργαλείο για όσους ενδιαφέρονται και αγωνίζονται για τη βελτίωση της λειτουργίας των θεσμών, για την ανανέωση της σχέσης τους με τον πολίτη και την καλύτερη εξυπηρέτησή του, για τη αναβάθμιση του κύρους και της αξιοπιστίας τους.
Σε ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ιδιαίτερη αξία να σταθούμε σε δύο σημεία της Έκθεσης.
Πρώτον, στο γεγονός ότι τα φαινόμενα κακοδιοίκησης στην Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια μειώνονται συνεχώς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη φετινή Έκθεση το ποσοστό των φαινομένων κακοδιοίκησης στην Αυτοδιοίκηση καταγράφεται στο 13,2%, πέρυσι στο 16,94%, ενώ πρόπερσι ήταν στο 20,66%.
Δεύτερον, η Αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να είναι πρώτη, με ποσοστό 18,3% επί του συνόλου των βάσιμων υποθέσεων, που απασχόλησαν τον Συνήγορο του Πολίτη. Όμως οι δήμοι και Κοινότητες της χώρας συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων που συνεργάστηκαν με την Ανεξάρτητη Αρχή και ανταποκρίθηκαν για την επίλυση αυτών των υποθέσεων, σε ποσοστό 85,4%.
Γεγονός που αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας - σε καμία περίπτωση όμως εφησυχασμού - για το ότι οι πρωτοβουλίες, που έχει αναλάβει - και συνεχίζει - η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη, ώστε να συμβάλλουν καταρχήν στον περιορισμό και στην εξάλειψη τελικά αυτών των φαινομένων και των αιτίων που τα προκαλούν, αποδίδουν συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα.
Πάγια θέση της ΚΕΔΚΕ παραμένει ότι η οριστική θεραπεία θα έρθει με λιγότερους και ισχυρότερους δήμους, που θα λειτουργούν ως αυτοτελείς και λειτουργικές διοικητικές και προγραμματικές μονάδες, με ενισχυμένες διαδικασίες διαφάνειας και εσωτερικού ελέγχου, με ριζική βελτίωση του ελέγχου των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων και των Δημαρχιακών Επιτροπών που παράγουν οικονομικά αποτελέσματα.