Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Εκδήλωση στον Λευκό Οίκο

Εκδήλωση
στον Λευκό Οίκο

Ισχυροί οι δεσμοί ΗΠΑ-Ελλάδας, διεμήνυσε στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα
Τους δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ και τις κοινές αξίες που μοιράζονται οι δύο χώρες, υπογράμμισαν στις ομιλίες τους ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, στη διάρκεια ειδικής τελετής που διοργανώθηκε στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Ο κ. Δημήτριος άδραξε την ευκαιρία για να ζητήσει από το νέο Αμερικανό πρόεδρο να προσεγγίσει με κατανόηση τρία θέματα που απασχολούν τον Ελληνισμό: τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την επίλυση του Κυπριακού και τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Μάλιστα, χαριτολογώντας τον κάλεσε να ενεργήσει αποτελεσματικά όπως ο Μέγας Αλέξανδρος και να λύσει τον γόρδιο δεσμό των προβλημάτων αυτών.

Αστειευόμενος ο κ. Ομπάμα απάντησε ότι θα ενημερώσει την σύζυγό του Μισέλ πως τον συνέκριναν με τον Μέγα Αλέξανδρο και διερωτήθηκε κατά πόσον «αυτό θα μου εξασφαλίσει λίγο περισσότερο σεβασμό», σπεύδοντας να παρατηρήσει ότι «η Μισέλ παραμένει η αρχηγός του σπιτιού».
Ο κ. Ομπάμα μίλησε για κοινά ιδεώδη και κοινούς αγώνες και ευχαρίστησε την ελληνική ομογένεια για τη συμβολή της στην αμερικανική κοινωνία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους Ελληνοαμερικανούς φίλους και υποστηρικτές του από το Σικάγο.
Υπενθύμισε ότι σε μια ολόκληρη περιοχή της αμερικανικής μεγαλούπολης, το Greektown, κατοικούν και εργάζονται ομογενείς, και σημείωσε ότι στην ετήσια παρέλαση που γίνεται στο Σικάγο για την 25η Μαρτίου πολλοί νέοι τιμούν την ελληνική καταγωγή τους φορώντας την παραδοσιακή φουστανέλα, την οποία, όπως παρατήρησε, δεν είδε κανέναν να φορά στον Λευκό Οίκο. Αστειεύτηκε, μάλιστα, ρωτώντας τον φίλο του, υπουργό Οικονομικών του Ιλινόι, Αλέξη Γιαννούλια, γιατί δεν φόρεσε τη δική του.Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για τους «ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών μας», καλωσόρισε τους Έλληνες και Ελληνοαμερικανούς στον Λευκό Οίκο και τόνισε ότι η συνεργασία της Ελλάδας και της Αμερικής που θα συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια. Χαιρέτισε τους παρευρισκομένους, μεταξύ αυτών τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Δένδια, τους πρέσβεις της Ελλάδας, Αλέξανδρο Μαλλιά, και της Κύπρου, Ανδρέα Κακουρή.

Στην τελετή ήταν παρών και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, όπως και οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές, και φυσικά πολλοί επιφανείς ομογενείς.
Στη δική του ομιλία ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρθηκε στους αγώνες του 1821, τονίζοντας ότι οι αγωνιστές της ελληνικής επανάστασης είχαν επηρεασθεί σημαντικά από την αμερικανική που προηγήθηκε και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αμερικής το 1776, και υπενθύμισε ότι πολλοί Αμερικανοί φιλέλληνες πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν που ήταν και ο πρώτος που μίλησε προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, δήλωσε Έλληνας, υπενθυμίζοντας τη βοήθεια που έλαβε από την ελληνοαμερικανική κοινότητα όταν εξελέγη για πρώτη φορά στο Κογκρέσο πριν τέσσερις σχεδόν δεκαετίες, επισήμανε τους δεσμούς και τις κοινές αξίες των δυο λαών, τονίζοντας ότι οι δυο χώρες προέρχονται από το ίδιο ιστορικό DNA.
Τέλος, υπογράμμισε την πολυετή σχέση που διατηρεί με τον κ. Δημήτριο τον οποίο χαρακτήρισε «σοφό άνθρωπο», αναφέροντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος Ομπάμα αισθάνονται τυχεροί «που μπορούμε να σας αποκαλούμε φίλο».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ