Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

ΚΡΕΑΤΑ

E.E. : «Όχι» στην υποχρεωτική αναγραφή
της χώρας προέλευσης των κρεάτων


Με απόφαση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε στην Ιρλανδία την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα κρέατα (πουλερικά, χοιρινά, αιγοπρόβειο) και στα τρόφιμα που περιέχουν τουλάχιστον 70% κρέας στα συστατικά τους. Μια απόφαση, που ενδεχομένως να έχει αντίκτυπο και στη χώρα μας.
Με την απόφαση της Κομισιόν (που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 79/25.3.2009) απορρίπτεται η νομοθετική ρύθμιση που προωθούσε η ιρλανδική κυβέρνηση για υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης-καταγωγής των κρεάτων (η χώρα όπου εκτράφηκε το ζώο το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του και εφόσον αυτή διαφέρει από τη χώρα σφαγής), θεωρώντας ότι δεν συνάδει με τους κοινοτικούς κανόνες επισήμανσης των τροφίμων.
Η Ιρλανδία προωθούσε το εν λόγω μέτρο για την αποφυγή φαινομένων εξαπάτησης των καταναλωτών και φυσικά για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής.
Κάτι ανάλογο, που έχει γίνει προ μηνών και στη χώρα μας με την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης των κρεάτων στις αποδείξεις των ζυγιστικών και ταμειακών μηχανών των καταστημάτων λιανικής πώλησης κρεάτων, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παράνομων «ελληνοποιήσεων» κρεάτων.