Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΑΥΛΩΝΟΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Κ. ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΚΛΙΑ
ΣΤΟ ΑΥΛΩΝΑΡΙ

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009, στις 12 το μεσημέρι η προγραμματισμένη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Παντελή Σκλιά στον Δήμο Αυλώνος.
Ο κ. Σκλιάς και οι συνεργάτες του συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Δημήτρη Κατσούλη, το Δημοτικό Συμβούλιο, εργαζόμενους του Δήμου και εκπροσώπους φορέων στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η σύσκεψη διήρκησε περίπου μία ώρα και ήταν άκρως εποικοδομητική. Ο Δήμαρχος Αυλώνος ανέπτυξε τα προβλήματα και τις προτεραιότητες του Δήμου. Συνοπτικά ανέφερε τα ακόλουθα:
«ΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΥΛΩΝΟΣ
Πριν από λίγο καιρό ολοκληρώθηκε και παραδόθηκαν στον Δήμο τα πορίσματα ερευνητικού Προγράμματος που εκπόνησε το Ε.Μ.Π. με χρηματοδότηση του Δήμου και αντικείμενο την διερεύνηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του Δήμου Αυλώνος.
Στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος διεξήχθηκε διάλογος με όλους τους φορείς του Δήμου, διάλογος που πήρε μόνιμη θεσμική μορφή με την θεσμοθέτηση του Αναπτυξιακού Συμβουλίου, που ξεκίνησε ήδη να λειτουργεί.
Από τα πορίσματα του Ερευνητικού Προγράμματος, προκύπτει ότι οι δυνατότητες του Δήμου Αυλώνος εντοπίζονται στις ακόλουθες κατευθύνσεις:·
Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και προστασία και ανάδειξη του φυσικού οικοσυστήματος του ρέματος Νηλέας που διασχίζει την κοιλάδα του Αυλωναρίου και του Οριού και εκβάλλει την παραλία της Μουρτερής.·
Η ζώνη των παραλιακών οικισμών αποτελεί μία άλλη κατεύθυνση ανάπτυξης.·
Το δίκτυο των πολιτιστικών μας πόρων, ιδίως των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων μας, αποτελεί τον τρίτο πυλώνα της τοπικής μας ανάπτυξης
Η επικείμενη ανάθεση της μελέτης για το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης Δήμου Αυλώνος θα μας δώσει την ευκαιρία να οργανώσουμε καλύτερα τις παρεμβάσεις μας σε αυτές τις κατευθύνσεις που αναδείχθηκαν και από τα πορίσματα του Ερευνητικού Προγράμματος του Ε.Μ.Π.
Κύριες αιχμές της προσπάθειάς μας θα είναι ο καθορισμός χρήσεων γης συμβατών με το προτεινόμενο μοντέλο ανάπτυξης, τα ζητήματα της επαναοριοθέτησης των οικισμών, ιδίως στους παραλιακούς οικισμούς, η κατευθύνσεις για τις αναγκαίες πολεοδομικές μελέτες κ.ο.κ.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Τα βασικά μας και καίρια προβλήματα συνοψίζονται στα ακόλουθα:
Η έλλειψη των αναγκαίων και σύγχρονων υποδομών για την διαχείριση των αστικών λυμάτων αποτελεί το πρόβλημα που ίδια η τοπική κοινωνία έχει αναδείξει ως το πρωταρχικό.
Η προστασία του οικοσυστήματος που είναι ο «φυσικός» αποδέκτης των υγρών αποβλήτων είναι απολύτως αναγκαία γιατί αυτό το οικοσύστημα αποτελεί την πηγή ζωής για την περιοχή.
Οι συνθήκες της καθημερινότητας στους οικισμούς που βρίσκονται πάνω στον επαρχιακό οδικό άξονα, τα προβλήματα της ασφάλειας των πεζών, η έλλειψη συστήματος διοχέτευσης των όμβριων, η παντελής έλλειψη πεζοδρομίων και κατάλληλου φωτισμού καθιστούν την ποιότητα ζωής αυτών των κατοίκων ιδιαίτερα υποβαθμισμένη.
Η μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων μας αναγκάζει να διατηρούμε με μεγάλη δυσκολία στη διαχείρισή της την μοναδική Χωματερή του Δήμου, την ιδιαίτερα επικίνδυνη και κορεσμένη Χωματερή του Νεοχωρίου.
Στον τομέα της Ύδρευσης το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην έλλειψη των υποδομών στην παραλιακή ζώνη.
Η ραγδαία οικιστική ανάπτυξη στην παραλιακή ζώνη και κυρίως στην περιοχή της Αχλαδερής θα εξελιχθεί ς σε πρόβλημα όσο δεν λύνονται ζητήματα οριοθέτησης της ζώνης αιγιαλού και παραλίας, της οριοθέτησης των ρεμάτων και κυρίως της πολεοδομικής οργάνωσης.
Στην περιοχή του Δήμου Αυλώνος τα προηγούμενα χρόνια υλοποιήθηκαν δύο αναδασμοί.
Στον αναδασμό της Αχλαδερής κατασκευάστηκε στο τέλος της δεκαετίας του ΄90 ένα μικρό ποσοστό δρόμων και το υπόλοιπο τμήμα, μήκους 60 χιλιομέτρων παρέμεινε αδιάνοικτο δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους κληρούχους.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
1. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣΗ
κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού επιβάλλει ασφαλώς την προώθηση των έργων κατασκευής των Κεντρικών Συλλεκτήρων έως το 2012.
Προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζουμε τα ακόλουθα βήματα:·
Κατάθεση Τεχνικού Δελτίου για το ΕΠΠΕΡ·
Διεκδίκηση χρηματοδότησης από το ΠΕΠ, παρότι το διατιθέμενο ποσόν για έργα Αποχέτευσης είναι ελάχιστα,με βασική προτεραιότητα τους Κεντρικούς Συλλεκτήρες που συνδέουν τον Βιολογικό με τους οικισμούς που διαθέτουν ήδη δίκτυο, δηλαδή Αυλωνάρι, Άγιος Γεώργιος, Οριό, Οκτωνιά και Δάφνη.
Συνολικά πάντως ο Δήμος Αυλώνος έχει ώριμα έργα Αποχέτευσης συμπεριλαμβανομένου του Βιολογικού Καθαρισμού συνολικού προϋπολογισμού περίπου 5.600.000 Ευρώ για τα κεντρικά έργα και προϋπολογισμού περίπου 3.300.000 Ευρώ για έργα εσωτερικών δικτύων Αποχέτευσης (ΤΔ Αχλαδερής και Οκτωνιάς).
Είναι προφανές ότι μπορούμε να απορροφήσουμε άμεσα χρηματοδοτήσεις ύψους 8.900.000 Ευρώ.
Ενώ έως το τέλος του 2009 θα έχουν ωριμάσει όλα τα εσωτερικά δίκτυα Αποχέτευσης.2. ΥΔΡΕΥΣΗΑπαιτείται η κατασκευή Νέας Δεξαμενής στο κέντρο του Δήμου στην θέση
Σκληρό για την ορθότερη κατανομή των υδατικών αποθεμάτων.
Ο Δήμος έχει ήδη ώριμη μελέτη αυτού του έργου, προϋπολογισμού 325.000 Ευρώ. Διεκδικούμε για την κατασκευή του χρηματοδότηση.
Η ύδρευση της Κορασίδας βρίσκεται σε εξέλιξη και χρηματοδοτείται από την ΔΕΥΑ Δήμου Αυλώνος ενώ αυτή την εποχή εκπονείται μελέτη για την ύδρευση του Καλάμου. Εκτιμάται ότι ο κόστος του κεντρικού αγωγού ανέρχεται σε 100.000 Ευρώ περίπου.
3. ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Έργα φωτισμού, σήμανσης, πεζοδρομίων και προστατευτικών κιγκλιδωμάτων, διοχέτευσης όμβριων αποτελούν τα ελάχιστα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των κατοίκων των οικισμών απ΄ όπου διέρχεται το επαρχιακό οδικό δίκτυο Λέπουρα Λιμάνι Κύμης.
Ειδικότερο πρόβλημα υπάρχει στις διασταυρώσεις των Χανίων, όπου διακλαδώνεται ο δρόμος προς Κονίστρες και Κύμη με τον δρόμο προς Στόμιο Οξυλίθου και Λιμάνι Κύμης, και στην διασταύρωση του Οριού όπου διακλαδώνεται ο δρόμος προς Λιμάνι Κύμης με τον παλαιό επαρχιακό δρόμο που διασχίζει το Οριό.
Σε αυτή την δεύτερη διασταύρωση μετράμε σχεδόν ανά δίμηνο ένα τροχαίο.Στα θέματα της αγροτικής οδοποιίας έχουμε προγραμματίσει τρία έργα για ένταξη στο Πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής».·
Την βελτίωση αγροτικής οδοποιίας στον δρόμο Κορασίδα Κάλαμος»,· Την βελτίωση Αγροτικής Οδοποιίας Πυρόπληκτων Τοπικών Διαμερισμάτων με δύο τμήματα Άγιος Γεώργιος προς Παραμερίτες Δήμου Ταμυναίων και Ωρολόγι προς Κρεμαστό Δήμου Κονιστρών,
· Βελτίωση βατότητας του Δρόμου Μουρτάρι - Μουρτερή.
Οι μελέτες βρίσκονται στην φάση της ολοκλήρωσης και αναμένουμε την προώθησή τους.
Στον τομέα της Αγροτικής Οδοποιίας χρήζει άμεσης αντιμετώπισης το πρόβλημα της ανυπαρξίας νέων δρόμων στον Αναδασμό της Αχλαδερής, γεγονός που καθιστά τον νομικά τετελεσμένο Αναδασμό ουσιαστικά ανεφάρμοστο.
Τέλος, εκκρεμεί επί μακρόν η έγκριση των Αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου περί του πλάτους των δρόμων.
4. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ
Ο Δήμος μας με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ζητήσει την παραχώρηση από το Δημόσιο των εκτάσεων που προέρχονται από την διανομή της Εκκλησιαστικής Περιουσίας του 1980 και παραμένουν αδιάθετα.
5. ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΟΡΑΣΙΔΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΡΤΕΡΗΣ
Προέχει η κατασκευή έργων αντιμετώπισης της διάβρωσης στην ακτή της Κορασίδας λόγω του κινδύνου για τον δημοτικό παραλιακό δρόμο και τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην παραλίαΜικρότερης κλίμακας πρόβλημα στην Μουρτερή

6. ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Προκρίνεται η κατασκευή νεών αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου για την ίδρυση 6ταξιου ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου. Δημιουργία Ολοήμερου διθέσιου Νηπιαγωγείου στις Συκιές Αχλαδερής, στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου.
Νέο Νηπιαγωγείο στο Αυλωνάρι για την κάλυψη κτιριακών αναγκών του Δημοτικού Σχολείου Αυλωναρίου (επέκταση στις αίθουσες του τωρινού Νηπιαγωγείου.

7. ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ
Προτεραιότητα στην ανάπλαση των οικισμών στο Αυλωνάρι και στο Πανωχώρι Οκτωνιάς. Ακολουθεί κατά σειρά και η Αχλαδερή.

8. ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Προώθηση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του χείμαρρου Νηλέα και του Χόνδρου. Εκπονεί σχετική μελέτη για τον Νηλέα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

9. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ
Περιγραφή των σημαντικών Βυζαντινών Μνημείων και λήψη μέτρων για την προστασία και την ανάδειξή τους. Κυρίως στην Αγία Θέκλη όπου κινδυνεύει με κατάρρευση.

10. ΘΕΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗΣ ΑΥΛΩΝΑΡΙΟΥ
Εκπόνηση μελέτης για την διατήρηση των παραδοσιακών στοιχείων και τον εκσυγχρονισμό του θεσμού της Εμποροπανήγυρης του Αυλωναρίου.»
Επίσης ο Δήμαρχος Αυλώνος αναφέρθηκε στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και επεσήμανε την καθυστέρηση που υπάρχει στην προώθηση του ΧΥΤΑ της Νότιας Εύβοιας.
Η ευθύνη πλέον βαρύνει τους Δημάρχους και πρέπει να την αναλάβουμε.
Ο καιρός πέρασε και χάθηκε και κάθε επόμενη λύση θα έχει λιγότερες προϋποθέσεις αποδοχής. Πρέπει να ληφθούν άμεσες αποφάσεις και κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Εν συνεχεία έλαβαν τον λόγο και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης, όπως ο κ. Φραγκούλης, ο κ. Μόσχος και ο κ. Κέκης οι οποίοι συμφώνησαν με το γενικό πλαίσιο των προβλημάτων και προτεραιοτήτων που έθεσε ο Δήμαρχος υποστήριξαν όμως ότι πρέπει να πιέσουμε για χρηματοδοτήσεις από Προγράμματα και να μην εκτελούνται έργα με δανειοδοτήσεις. Ζήτησαν από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας να συνδράμει στην προώθηση των λύσεων στα προβλήματα του Δήμου.
Τον λόγο έλαβε και ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χαρλαύτης ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης της τουριστικής ανάπτυξης, τροχοπέδη στην οποία είναι το οδικό δίκτυο.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Σκλιάς ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την αναλυτική παρουσίαση των θεμάτων και τους Δημοτικούς Συμβούλους για τις παρεμβάσεις τους.
Επεσήμανε ότι ο τόπος μας έχει έλλειψη από υποδομές που έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί στα προηγούμενα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης.
Ενημέρωσε για τα προγράμματα που πρόκειται να προκηρυχθούν από το ΠΕΠ και ζήτησε να υπάρξει άμεση ενημέρωση έτσι ώστε να αξιοποιηθούν από τον Δήμο και τους δημότες.
Συμφώνησε ότι ο Δήμος Αυλώνος πρέπει να επιδιώξει την χρηματοδότηση των έργων Αποχέτευσης από το ΕΠΠΕΡ του ΥΠΕΧΩΔΕ και υποσχέθηκε ότι θα υποστηρίξει αυτό το αίτημα μόλις υποβληθεί το Τεχνικό Δελτίο.
Ως προς το ΠΕΠ σημείωσε ότι οι πόροι είναι πολύ περιορισμένοι αυτή την στιγμή για τα έργα αποχέτευσης αλλά μπορεί να αυξηθούν στην πορεία.
Για τα θέματα της Ύδρευσης συμφώνησε ότι η κατασκευή της Νέας Δεξαμενής μπορεί να ενταχθείς το ΠΕΠ αφού έχει ώριμη μελέτη (προϋπολογισμός 325.000 Ευρώ) ενώ για την ύδροδότηση του Καλάμου δήλωσε ότι θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των 100.000 Ευρώ.
Για την αντιπλημμυρική προστασία και ειδικότερα στον χείμαρρο Νηλέα ζήτησε από τον Δήμαρχο άμεση ενημέρωση μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη που εκπονεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προκειμένου να ενταχθεί στο ΠΕΠ.Τέλος δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την πρόταση του Δήμου για την σχολική στέγη και συγκεκριμένα για την προσθήκη αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου. Επίσης ανακοίνωσε χρηματοδότηση 100.000 Ευρώ για Αθλητικά Έργα στον Δήμο Αυλώνος.
Ο Δήμαρχος Αυλώνος κ. Δημήτρης Κατσούλης ευχαρίστησε τον κ. Σκλιά για την γόνιμη συζήτηση και την ανταπόκριση που έδειξε στα θέματα του Δήμου Αυλώνος.
Ο Δήμαρχος Αυλώνος δήλωσε μετά το πέρας της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας τα ακόλουθα:« Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, η πρώτη που γίνεται από Γενικό Γραμματέα στον Δήμο Αυλώνος, δεν ήταν εθιμοτυπική αλλά ουσιαστική. Παρουσιάσαμε τα προβλήματα και τις προτεραιότητές μας και δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της Αποχέτευσης, της ύδρευσης, του οδικού δικτύου, της προστασίας των ακτών και της αντιπλημμυρικής προστασίας.
Σε όλα τα θέματα υπήρξε διάθεση να βρεθούν πιστώσεις και να ξεκινήσουν λύσεις. Εάν η καλή αρχή που έγινε σήμερα έχει συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας θα έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον τόπο μας.
Ο λόγος δόθηκε ασφαλώς και στην Αντιπολίτευση, όπως πάντοτε γίνεται στον Δήμο Αυλώνος.
Με ορισμένες πτυχές των τοποθετήσεών τους δεν συμφωνούμε αλλά στην κεντρική ιδέα συνέβαλλαν στην υποστήριξη πολλών θέσεων της Δημοτικής Αρχής.
Ως προς το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Νότια Εύβοια ζήτησα την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα για να προχωρήσουν άμεσα οι λύσεις, ο χρόνος που χάθηκε πολύτιμος δεν μπορεί να πάμε έτσι πέραν από τον προσεχή Μάιο.
Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
Τέλος θέλω να ευχαριστήσω και τους συνεργάτες του Γενικού Γραμματέα για την συμβολή τους στην γόνιμη συζήτηση.»