Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗ

Προβλήματα στους Δήμους,
σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη

«Αμυντική και εσωστρεφή έναντι της κοινωνίας και των πολιτών» χαρακτηρίζει τη διοίκηση ο Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης, παρουσιάζοντας σήμερα την Ετήσια Έκθεση της ανεξάρτητης αρχής για το 2008, αφού προηγουμένως την παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα.
Ο κ. Καμίνης, επιχειρώντας να κάνει μία πρώτη απόπειρα καταγραφής της κακοδιοίκησης, είπε ότι η διοίκηση (δημόσια διοίκηση, αυτοδιοίκηση, ΔΕΚΟ κλπ) έπεσε και πάλι σε παλινωδίες και παραλείψεις, πολλές φορές κινήθηκε αυθαίρετα και επισήμανε με έμφαση ότι «η ελληνική διοίκηση φαίνεται να αγνοεί την ευρωπαϊκή πραγματικότητα».
Η Αρχή, όπως είπε ο Συνήγορος, δέχθηκε, μέσα στο 2008, συνολικά 10.954 νέες αναφορές πολιτών, παρουσιάζοντας αύξηση 3,23%, ενώ το ποσοστό των υποθέσεων που τέθηκαν στο αρχείο λόγω αναρμοδιότητας ήταν 25,8%, το μικρότερο ποσοστό των τελευταίων εννέα χρόνων, μία μείωση που υποδηλώνει ότι σταδιακά οι πολίτες είναι περισσότερο ενήμεροι για το ρόλο και τις αρμοδιότητες της ανεξάρτητης αρχής.
Από τις βάσιμες αναφορές ποσοστό 75,5% επιλύθηκε υπέρ του πολίτη, ενώ αντιθέτως, παρά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες δεν επιλύθηκε το 9% των υποθέσεων και το 7,8% των περιπτώσεων που δεν κατέστη δυνατό να επιλυθούν εξαιτίας κενών της νομοθεσίας και οργανωτικών αδυναμιών της δημόσιας διοίκησης.
Τα περισσότερα προβλήματα, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, παρουσιάστηκαν στους δήμους (18,13%), στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας Αττικής (13,5%), στα ασφαλιστικά ταμεία (9,3%), σε ΝΠΙΔ και ΔΕΚΟ (10,5%), στις νομαρχίες (7,74%), στο υπουργείο Οικονομικών (4,66%) και στο υπουργείο Παιδείας (4,5%).
Πάντως, όπως επισημάνθηκε, θετικά αξιολογείται το γεγονός ότι τόσο οι δήμοι, κοινότητες, καθώς και οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας Αττικής παρουσιάζουν αξιοσημείωτα ποσοστά επίλυσης των υποθέσεων για τις οποίες διαμεσολαβεί ο Συνήγορος.
Για θέματα περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, η αρχή επισημαίνει ότι παρατηρεί «αποσπασματικότητα στη δράση της δημόσιας διοίκησης και χαλαρότητα στον έλεγχο εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» (η μη κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων), αλλά και η αρχή της διαφάνειας, όπως στο θέμα της χρηματοδότησης περιβαλλοντικών δράσεων από το ΕΤΕΡΠΣ, καθώς και την αρχή της αναλογικότητας, όπως έγινε στην καταβολή πάγιου τέλους κτηματογράφησης ανά δικαιούχο και όχι ανά ακίνητο.
Για την κοινωνική ασφάλιση, υγεία και πρόνοια, ο Συνήγορος κατέβαλε προσπάθειες για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ασθενών, αλλά η αρχή βρήκε μπροστά της εμπόδια, που έγκειται στη διοικητική ανεπάρκεια και τον κατακερματισμό της νομοθεσίας.
Το 2008 σημαδεύτηκε από σειρά γεγονότων κρίσιμων για τα δικαιώματα του ανθρώπου, όπως οι μαζικές εισροές αλλοδαπών «χωρίς χαρτιά», η ειρηνική διαμαρτυρία των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα, αλλα και η αντιπαράθεση γύρω από την κοινοτική υποχρέωση της χώρας να αναγνωρίζει πτυχία και εργασιακά δικαιώματα.
Επίσης, γίνεται αναφορά στα βίαια επεισόδια, που ακολούθησαν του φόνου νεαρού μαθητή από αστυνομικό και τη φονική επίθεση κατά αλλοδαπής συνδικαλίστριας.
Τέλος, για τη νέα αρμοδιότητα του Συνηγόρου, την ισότητα των Φύλων στην εργασία, ήδη η αρχή έχει διαπιστώσει ότι πλήττονται τα δικαιώματα και η προστασία της μητρότητας, ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, καθιστώντας ευάλωτη τη θέση και την παραμονή της γυναίκας στην αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα.
Παράδοση στον Πρόεδρο της Βουλής Στον Πρόεδρο της Βουλής Δ.Σιούφα παρέδωσε την Ετήσια Έκθεση του για το 2008, ο Συνήγορος του Πολίτη, δια του προέδρου του Γιώργου Καμίνη.
Ο κ. Σιούφας έκανε λόγο για σημαντικό έργο της Ανεξάρτητης Αρχής, που βοηθάει τους πολίτες και ζήτησε από τον πρόεδρο και τους συνεργάτες του να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους. «Παραλαμβάνω την έκθεση σας με την πεποίθηση ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, οι συνεργάτες σας, έχουν κάνει το καλύτερο για να διευκολύνουν τους πολίτες, που έχουν προβλήματα με τη Δημόσια Διοίκηση», τόνισε ο κ. Σιούφας, ενώ επισήμανε πως, πρώτος ο Συνήγορος του Πολίτη παραδίδει την ετήσια έκθεση του, μέσα στις νέες προθεσμίες, που έχει καθορίσει ο Κανονισμός της Βουλής, σύμφωνα με τις οποίες, οι Ανεξάρτητες Αρχές οφείλουν να καταθέτουν τις εκθέσεις τους για το απερχόμενο έτος, ως τα τέλη Μαρτίου του επόμενου.
«Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα να γίνεται οργανωμένα η επεξεργασία τους από τις αρμόδιες Διαρκείς Επιτροπές αλλά και να συζητούνται με μεγαλύτερη άνεση στην Ολομέλεια», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.
Ο κ. Καμίνης, από την πλευρά του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ετήσια έκθεση της Αρχής θα σταθεί πολύτιμο βοήθημα στους βουλευτές για να ασκήσουν και το νομοθετικό και το ελεγκτικό τους έρχο. «Πιστεύω ότι είναι σημαντικές αυτές οι Εκθέσεις και μάλιστα, όταν υποβάλλονται σε έγκαιρο χρόνο και ενιαία όλες, και όχι ανάλογα με το πότε δευκόλυνει την Ανεξάρτητη Αρχή η κατάθεση τους. Αυτή η τάξη, η οποία μπαίνει, νομίζω ότι είναι για το καλό όλων», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.