Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΑΡΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΑΚΡΥΜΑΛΛΗ ΨΑΧΝΩΝ

Την Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019, παραμονή της αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Της Παναγίας Της Φανερωμένης Νέας Αρτάκης, όπου χοροστάτησε στον Πανηγυρικό....
Εσπερινό, στον οποίο συμμετείχαν πολλοί κληρικοί της Μητροπόλεως, αλλά και παρεπίδημοι και πλήθος πολύ ευσεβούς λαού.
 
Κατά την διάρκεια της Ακολουθίας του Εσπερινού χειροθέτησε Αναγνώστη τον κ. Ευάγγελο Γκάνη, ο οποίος υπηρετεί στο Αναλόγιο  και το Ιερό Βήμα του Ιερού Προσκυνήματος, ευχόμενος να είναι πάντα φωτισμένος από τον Θεό και να μελετά με επιμέλεια τα ιερά γράμματα, ενώ συνεχάρη την οικογένεια του νέου Αναγνώστη, επειδή ανέθρεψε τα παιδί της, από νωρίς, εντός της Εκκλησίας.

Την ώρα, κατά την οποία εψάλλετο το Απολυτίκιο τροπάριο της εορτής, έλαβε χώρα η μεγαλοπρεπής λιτάνευση της Ιεράς και θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας ανά τας οδούς της Πόλεως. Όταν η πομπή έφθασε στο λιμάνι, έγινε δέηση και ο Σεβασμιώτατος κήρυξε προς τους συρρέοντες εκεί πιστούς πανηγυρικό λόγο, αναφερόμενος στην τιμή προς την Παναγία μας, ότι Την τιμούμε ως Βασίλισσα των Ουρανών, η οποία κάθεται στα δεξιά του θρόνου του Θεού και με τις θερμές ικεσίες Της πρεσβεύει και παρακαλεί τον Υιό και Θεό Της και Θεό μας κι Εκείνος, ανταποκρινόμενος στις ικεσίες και παρακλήσεις Της, καλεί όλους εμάς τα «βασιλόπουλά» Του να εισέλθουμε στην χαρά της Παναγίας Μητέρας Του, δηλαδή, στη χαρά της Βασιλείας των Ουρανών.

Την Κυριώνυμη ημέρα της πανηγύρεως, Παρασκευή 23 Αυγούστου, στο Ιερό Προσκύνημα τελέσθηκαν η ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε και κήρυξε επίκαιρα ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π Τιμόθεος Μπαϊμπάκης - Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως, πλαισιωθείς από τον Προϊστάμενο τῆς Ενορίας των Αγίων Αποστόλων Νέας Αρτάκης Αρχιμ. Στέφανο Καραμούζη, τους Ιερείς του Ιερού Προσκυνήματος Αρχιμ. Σεραφείμ Σπέη και Μεθόδιο Φουντούλη, τον συνταξιούχο Πρωτοπρεσβ. π. Δημήτριο Γροντή, τον Οικονόμο π. Ιωάννη Φαφούτη - Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος και τον Διακ. Δημήτριο Κορόζη, ενώ συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα ήταν ο αφυπηρετήσας Εφημέριος της Νέας Αρτάκης π. Ιωάννης Παπαβασιλείου.


Ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τους Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου - Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως, Αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη - Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως και τους Διακ. Νικόλαο Πριμηκύριο και Ευγένιο Τσάλλα, μετέβη στην προσφάτως πληγείσα από την καταστροφική μανία της πυρκαϊάς πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρυμάλλη Ψαχνών, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, εκατοντάδες πιστοί προσήλθαν για να προσκυνήσουν το θαυματουργό εικόνισμα της Παναγίας καθώς και αποτμήματα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Παρθενίου, Επισκόπου Λαμψάκου και της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής, καθώς και άλλων Αγίων, τα οποία φυλάσσονται μόνιμα στην Ιερά Μονή.

Λίγο πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τα κόλλυβα της Παναγίας και κήρυξε τον θείο λόγο αναφερθείς  στην μεγάλη εορτή Της.

Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχιμ. π. Ιάκωβο Μπαλωμένο και την υπόλοιπη αδελφότητα, καθώς και τους λαϊκούς εθελοντές-φίλους της Ιεράς Μονής, για την φιλοξενία και την προετοιμασία της Πανηγύρεως, ενώ μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας μοιράσθηκε σε όλους τους παρευρισκομένους πιστούς ευλογημένο φαγητό.