Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΡΦΥΩΝ- ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ

Εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες και κτηνοτρόφοι, ρητινοκαλλιεργητές, νέοι και νέες
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο λαός της περιοχής Διρφύων Μεσσαπίων αντιμετωπίζει μια πυρκαγιά και μάλιστα πιο καταστροφική από την προηγούμενη. Στα 12.000 καμένα στρέμματα του 2018 προστίθενται άλλα 25.000.
Μια καταστροφική πυρκαγιά που προστίθεται σε αυτή το 2016 στη Λίμνη, στις πλημμύρες στο Μαντούδι το περασμένο φθινόπωρο, στα αποκλεισμένα χωριά για μέρες από το χιονιά στις αρχές του χρόνου.
Η πρόσφατη επίσκεψη του Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας στόχο είχε ....
περισσότερο να καθησυχάσει τις αντιδράσεις και την οργή των κατοίκων παρά να εξασφαλίσει όσα πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φωτιάς. Αναμασώντας τις γνωστές δικαιολογίες για τις δυνάμεις της φύσης που δε μπορούν να αντιμετωπιστούν, σκόρπισε κάποιες αόριστες υποσχέσεις για τις αποζημιώσεις των ρητινοκαλλιεργητών ενώ οι εξαγγελίες για την έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων είναι κενό γράμμα με το αστείο ποσό των 75 χιλ. ευρώ. 

ΩΣ ΕΔΩ!
Δεν ανεχόμαστε τον 21ο αιώνα, στις φωτιές να καιγόμαστε, στις πλημμύρες να πνιγόμαστε, στο χιονιά να παγώνουμε και να καταστρέφεται το περιβάλλον στο οποίο ζούμε!
Δεν θα μοιραστούμε τα πανηγύρια του πρωθυπουργού, Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης για αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή.
Δεν «δούλεψαν όλα ρολόι» όπως λένε. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για
την έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, συνολικά μέτρων πρόληψης
την ανυπαρξία αντιπυρικών ζωνών, κατάλληλων ζωνών ασφαλείας γύρω από τα χωριά, δασικών  δρόμων, καθαρισμού των δασών
τις σοβαρότατες ελλείψεις των δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε μέσα και προσωπικό, τη μείωση περίπου 1 δις των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα την τελευταία 10ετία. 
Αν είχαν παρθεί όλα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, η πυρκαγιά δεν θα είχε πάρει αυτή την έκταση. 
Είτε εμπρησμός είτε τυχαίο περιστατικό, το γεγονός είναι ένα: Ότι υπάρχει το συνολικό πολιτικό πλαίσιο που οπλίζει το χέρι του κάθε επίδοξου εμπρηστή ή που κάνει αξιοποιήσιμο ακόμα και το τυχαίο γεγονός. Και αυτό το πολιτικό πλαίσιο δεν είναι άλλο από την εμπορευματοποίηση της γης, τους σχεδιασμούς για αλλαγή χρήσης της γης, την παράδοσή της σε διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα για εκμετάλλευση.
Είναι υποκριτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα ανησυχεί για την αναδάσωση της περιοχής, ενώ έλυσε τα χέρια των επιχειρηματιών για να κάνουν μπίζνες στα δάση όταν ήταν κυβέρνηση. 
Χαρακτηριστικός είναι ο νόμος που πέρασε το 2017 και που στο μεγαλύτερο μέρος του ψηφίστηκε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, με τον οποίο εξαιρεί από όλες τις απαγορεύσεις που διέπουν ένα αυθαίρετο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στον κλάδο του Τουρισμού! Άραγε για τους ξενοδόχους τον ενδιαφέρει η αναδάσωση;

Σήμερα, με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας υπάρχουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά τα φυσικά φαινόμενα. Οι συνέπειές τους μπορούν να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό εφόσον είναι στο επίκεντρο η προστασία της ζωής του λαού και η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.

Όσο θα συνεχίζεται ο δρόμος ανάπτυξης που θυσιάζει τη ζωή και τις ανάγκες του λαού για τα κέρδη των λίγων, ο λαός θα έρχεται αντιμέτωπος με τέτοιες καταστροφές που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του, την περιουσία του και το περιβάλλον. 
Γιατί είναι ο δρόμος που έχει μετατρέψει τη γη σε εμπόρευμα με αποτέλεσμα να ανοίγει η όρεξη σε διάφορα συμφέροντα για την εκμετάλλευσή της.
Είναι ο δρόμος που τα αναγκαία έργα προστασίας του λαού χαρακτηρίζονται ως μη επιλέξιμα και μπαίνουν στη ζυγαριά κόστους- οφέλους όπως χαρακτηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι ο δρόμος που έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην εμφάνιση της λεγόμενης κλιματικής αλλαγής.

Τώρα χρειάζεται οργάνωση, αγώνας και διεκδίκηση 
για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, 
για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος!

Το ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής, μέσα από τους φορείς του οργανωμένου λαϊκού κινήματος και τους συλλόγους 
να δυναμώσει η διεκδίκηση για:

Να κηρυχθεί άμεσα αναδασωτέα η περιοχή της δασικής έκτασης που κάηκε, χωρίς καμία εξαίρεση. Καμία επιχειρηματική δράση στην καμένη περιοχή. Να απαγορευτεί η υλοτόμηση του καμένου δάσους από εργολάβους που καραδοκούν.
Να δρομολογηθούν άμεσα τα αναγκαία δασοτεχνικά – αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά έργα για την προστασία από πλημμύρες και κατολισθήσεις.
Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν πλήρως στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι, για την καταστροφή που υπέστησαν σε κτηνοτροφικές μονάδες, γεωργικές εκτάσεις (μελίσσια, ελαιώνες, ρετσίνια κ.ά.), ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες και άλλες υλικοτεχνικές υποδομές. Να χορηγηθούν άμεσα δωρεάν ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των αγροτοκτηνοτρόφων για την υποβολή αιτήσεων αποζημίωσης.
Να αποδοθεί έκτακτο γενναίο βοήθημα στους ρετσινάδες της περιοχής που θα μείνουν άνεργοι και να υπάρξει μέριμνα ώστε να απασχοληθούν σε εποχιακές δουλειές σε δήμους και άλλους φορείς.
Να αυξηθούν τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διαμόρφωση των αναγκαίων υποδομών πυροπροστασίας και στελέχωσή τους, με επαρκές και μόνιμο προσωπικό στην Πυροσβεστική και στη Δασική Υπηρεσία για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής.