Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΑΠΟ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΛΜΕ-ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση και στο ανοικτό Δ.Σ.της ΕΛΜΕ Εύβοιας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στο 5ο Γυμνάσιο Χαλκίδας, συζητήθηκαν τα θέματα ημερήσιας διάταξης και αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

1. Θέμα. Απεργία για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό
Αποφασίστηκε η συμμετοχή της ΕΛΜΕ στην προκηρυχθείσα από την ΑΔΕΔΥ πανδημοσιουπαλληλική-πανελλαδική απεργία την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου με αιχμή το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό. Για τη μετάβαση στο πανελλαδικό  συλλαλητήριο στην Αθήνα  το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Εύβοιας αποφάσισε να ναυλώσει λεωφορείο. Αναχώρηση από το Βούρκο 9:30 π.μ. Απαραίτητη ...
συμμετοχή 25 τουλάχιστον ατόμων (Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 6936192429) (συν. 1)
Για το θέμα αυτό επίσης και για την πληρέστερη ενημέρωση των συναδέλφων σχετικά με τις αλλγές που επέρχονται στο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ αποφάσισε επίσης να πραγματοποιήσει ενημερωτική-εκδήλωση τη Δευτέρα στις 24/2  και ώρα 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, με έμπειρους επί του θέματος ομιλητές. (Θα σταλεί αναλυτική ενημέρωση, αφίσα και πρόσκληση σε επόμενο mail.)

Θέμα 2.Οικονομικά-Συνδρομές
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ αποφάσισε να μην προχωρήσει στην υποχρεωτική παρακράτηση της συνδρομής από τη μισθοδοσία για όλους τους συναδέλφους, όπως προτείνει η ΟΛΜΕ, αλλά να συνεχίσει  να επιδιώκει την εγγραφή στο σωματείο σε εθελοντική βάση, καθώς η εμπλοκή στη ζωή του συνδικάτου πρέπει να αποτελεί συνειδητή διαδικασία για τα μέλη του.  Απευθύνουμε όμως πρόσκληση σε όσους/ες συναδέλφους/ισσες δεν είναι μέλη της ΕΛΜΕ, να εγγραφούν συμπληρώνοντας την αίτηση που επισυνάπτεται και την υπεύθυνη δήλωση παρακράτησης της συνδρομής από τη μισθοδοσία. (συν.2,3)Παραθέτουμε μερικά από τα προνόμια μέλους της ΕΛΜΕ α. Δικαίωμα έκπτωσης με την κάρτα της ΟΛΜΕ, σε κινηματογράφους, θεατρικές σκηνές και βιβλιοπωλεία της πρωτεύουσας β. Δικαίωμα εισόδου στα πρατήρια του στρατού γ. Πληροφορίες για ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά από το Νομικό σύμβουλο της ΟΛΜΕ δ. Δικαίωμα χρήσης μονάδων αίματος από την τράπεζα αίματος της ΕΛΜΕ. ε. Δωρεάν σεμινάρια και συμμετοχή στις ομάδες της ΕΛΜΕ. στ. Συνδικαλιστική κάλυψη

3. Διευκολύνσεις αναπληρωτών
Έγινε συζήτηση για την ανάγκη επαφής με το πιο ευάλωτο κομμάτι του κλάδου, που είναι οι αναπληρωτές, γι’ αυτό παρακαλούμε τους Δ/ντές-Δ/ντριες των σχολικών μονάδων να μεριμνήσουν για την συμπλήρωση του συνημμένου καταλόγου επικοινωνίας με τα στοιχεία των αναπληρωτών συναδέλφων που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες ευθύνης τους. Αποφασίστηκε επίσης η έκδοση ψηφίσματος για την τιμωρητική απόφαση της υπουργού, να περικόψει προϋπηρεσία αναπληρωτών που συμμετέχουν στα Δ.Σ., καθώς και η αποστολή εγγράφου προς τον ΔΔΕ Εύβοιας προκειμένου να  διευκολύνει τους/τις αναπληρωτές/τριες να καταθέσουν τα δικαιολογητικά διορισμού τους (συν. 4)

4. Ενημέρωση του σωματείου για τα κενά του νομού.
Αποφασίστηκε να ζητηθεί η εικόνα του νομού σε κενά και διαθέσεις αφού η δέσμευση που είχε πάρει ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ και προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων κ. Γ. Καπενεκάς για ενημέρωση του Δ.Σ, πάνω σε αυτό το θέμα, δεν τηρήθηκε. Για άλλη μια φορά καταδεικνύεται ότι ο διπλός ρόλος προϊσταμένου και αντιπροέδρου της ΕΛΜΕ στο ίδιο πρόσωπο είναι ασύμβατος

5. Εκπαίδευση παιδιών προσφύγων
Αναφορικά με την εκπαίδευση προσφύγων και τους ατυχείς χειρισμούς της ΔΙΔΕ Εύβοιας να αποστείλει ανυπόγραφο ηλεκτρονικό μήνυμα προς τις σχολικές μονάδες περί εκδήλωσης ενδιαφέροντος δημιουργίας Τμήματος Υποδοχής,, θεωρούμε ότι η εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων, αποτελεί δικαίωμα που προβλέπεται από τους νόμους του κράτους (νόμος 4540/18, ΦΕΚ Α 91 και ΦΕΚ 208) και δεν εναπόκειται στην βούληση των συλλόγων. Επομένως είναι σκόπιμο και δίκαιο, αφού προηγηθεί  λεπτομερής καταγραφή των παιδιών που φιλοξενούνται στη Δομή της Ριτσώνας αυτά να εγγραφούν από τις συντονίστριες Εκπαίδευσης προσφύγων, αναλογικά  σε όλα τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης της Χαλκίδας.

6.Ψηφίσματα συμπαράστασης  
Αποφασίστηκε να εκδοθούν ψηφίσματα συμπαράστασης για δίωξη αγωνιστών ενάντια στους πλειστηριασμούς- για δίωξη μελών ΕΛΜΕ Κέρκυρας από Δ/ντρια σχολικής μονάδας-Ψήφισμα  για Κοινωνιολόγους-Ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ (συνημμένα 6,7,8,9)

7. Συγχώνευση τμημάτων Πληροφορικής-Τεχνολογίας
Συζητήθηκε εκτενώς θέμα που έχει ανακύψει σε σχολεία της περιοχής μας με συγχώνευση  εργαστηρίων πληροφορικής-τεχνολογίας, καθώς και με τη διγλωσσία που εκδηλώνεται από την προϊσταμένη αρχή ως προς το ζήτημα αυτό. Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός αυτά τα ζητήματα να μην είναι ξεκάθαρα από την αρχή της σχολικής χρονιάς και να ταλαιπωρούν συναδέλφους και μαθητές αυτή τη χρονική στιγμή.

8. Εθελοντική αιμοδοσία
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και μαζική προσέλευση η ετήσια αιμοδοσία της ΕΛΜΕ Εύβοιας, την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 5ο Γυμνάσιο Χαλκίδας. Συνελέγησαν 55 μονάδες αίματος ανεβάζοντας τον αριθμό των μονάδων που είναι διαθέσιμες στην τράπεζα αίματος της ΕΛΜΕ σε περισσότερες από 200. Ευχαριστούμε θερμά όλους και όλες τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες. που προσήλθαν στην αιμοδοσία, εκδηλώνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Θερμά επίσης ευχαριστούμε το  Διευθυντή και τις Υποδιευθύντριες του 5ου Γυμνασίου Χαλκίδας, για την παραχώρηση της αίθουσας τελετών και τη ζεστή φιλοξενία,  καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας για την ακάματη προσπάθεια. Τέλος όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που με διάφορους τρόπους (κατασκευές χειροτεχνιών, προσφορά βιολογικών προϊόντων, διάθεση ενημερωτικού υλικού) συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση της προσπάθειας

9.Παρουσία στη Δίκη της Χρυσής Αυγής  
Αποφασίστηκε η παρουσία της ΕΛΜΕ στη Δίκη της Χρυσής Αυγής την ημέρα της έκδοσης της απόφασης, με πιθανή διευκολυντική στάση εργασίας.  

10. Διοργάνωση σεμιναρίων-ημερίδων
Αποφασίστηκε η διοργάνωση ημερίδας/σεμιναρίων για α. την παγκόσμια ημέρα Ρατσισμού στις 21 Μαρτίου με τον καθηγητή Γ. Τσιάκαλο β.για την διδακτική της Ιστορίας γ για τη σεξουαλική αγωγή   δ. για το  θέατρο ως εκπαίδευση (λεπτομέρειες σε επόμενο mail)

11. Διοργάνωση θεατρικής παράστασης
Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Πολιτιστικής Ομάδας της ΕΛΜΕ Εύβοιας αποφάσισε την παρουσίαση  της παράστασης «Οι συρματένιοι" που βασίζεται στο βιβλίο του Γ.Μακριδάκη, και αφορά σε μια άγνωστη πτυχή του προσφυγικού, τους Έλληνες πρόσφυγες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που μετακινήθηκαν κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο προς τη Συρία.

12. Διενέργεια ΕΔΕ
Συζητήσαμε τον αδικαιολόγητα μεγάλο αριθμό ΕΔΕ που διενεργούνται με εντολή του ΔΔΕ Εύβοιας, εναντίον Διευθυντών/ντριών σχολικών Μονάδων και συναδέλφων του νομού μας, σχετικά με ζητήματα που κανονικά θα έπρεπε να επιλύονται μέσα στα πλαίσια του διοικητικού ελέγχου  και σε κλίμα συναδελφικότητας. Αποφασίστηκε παρέμβαση για το Θέμα αυτό στο Διευθυντή Δευτεροβάθμιας και στην Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης.

Η πρόεδρος                                                                        Η γεν. γραμματέας
Χαρά Νίκα                                                                           Γωγώ Μοσχολιού