Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

ΝΔ - ΝΟ.Δ.Ε. Ευβοίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Με αφορμή την ψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας για τη ΛΑΡΚΟ, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Οργάνωσης Ευβοίας της ΝΔ, κ. Πέτρος Ποδάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η ψήφιση χθες από τη Βουλή των Ελλήνων της τροπολογίας για τη ΛΑΡΚΟ σημαίνει την έναρξη υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εξυγίανσης και συνέχισης της δραστηριότητας εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος και παραγωγής νικελίου, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των εργαζομένων, μέσα από καθεστώς ειδικής διαχείρισης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προϋποθέσεις, χωρίς παράλληλα να σταματήσει η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.
Το ίδιο χρονοδιάγραμμα προβλέπει μεταξύ άλλων ταχεία διαδικασία ....
διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για το σύνολο ή και για μέρος του ενεργητικού (περιλαμβανομένων των ορυχείων της Εύβοιας) και ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός 12 μηνών από την εγκατάσταση του διαχειριστή, με δυνατότητα μίας εξάμηνης παράτασης.
Παράλληλα, προβλέπεται η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της εταιρείας μέσω μιας ειδικής κρατικής επιχορήγησης τους πρώτους μήνες της εγκατάστασής του διαχειριστή, η οποία αναμένεται να φτάσει το ποσό των 35 εκ. Ευρώ.
Είναι αλήθεια ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα επηρεαστούν κατά την περίοδο αυτή της ειδικής διαχείρισης από την προβλεπόμενη μείωση των δαπανών και συγκεκριμένα από τη μείωση κατά 25% του μισθολογικού κόστους μεσοσταθμικά, πράγμα το οποίο θα αφορά κυρίως τους παλαιούς και υψηλόμισθους εργαζομένους.
Θα πρέπει όμως να συμφωνήσουμε ότι, καθώς το σχέδιο εξυγίανσης που είχε προταθεί το 2014 και είχε εγκριθεί τότε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υλοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ παράλληλα η θέση της εταιρείας επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια και η ΕΕ προσέφυγε εκ νέου στο Δικαστήριο για την καταδίκη της Ελλάδας για τις κρατικές ενισχύσεις προς την επιχείρηση, η σημερινή εξέλιξη δεν είναι απλώς μονόδρομος, αλλά και η τελευταία ευκαιρία για να παραμείνει εν ζωή η δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ και να αποφύγει την άτακτη χρεωκοπία. 
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση επιδιώκει να αποτρέψει το σενάριο της πτώχευσης είναι οι εργαζόμενοι, είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξει στήριξη της προσπάθειας αυτής που ξεκινάει σήμερα, πρώτα από τους ίδιους τους εργαζομένους, ώστε το σχέδιο να πετύχει και ο νέος επενδυτής να προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις εκσυγχρονισμού της εξόρυξης και της παραγωγής, για να εισέλθει η επιχείρηση το συντομότερο σε αναπτυξιακή τροχιά.


Ως πρόεδρος της Νομαρχιακής Οργάνωσης Ευβοίας της ΝΔ, έχω παρακολουθήσει πολύ στενά το θέμα, σε σταθερή επαφή με στελέχη μας, εργαζόμενους - συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ, αλλά και με πρόσφατες συναντήσεις με τη διοίκηση της επιχείρησης. 
Θα ήθελα επομένως να κάνω σαφές ότι δεν αρκεί η υπομονή και η στήριξη των εργαζομένων, οι οποίοι είναι εκείνοι που βιώνουν καθημερινά και τις συνθήκες εργασίας και τις επιπτώσεις των λάθος επιλογών που έχουν γίνει στο παρελθόν. Περιμένουμε και από την πλευρά της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ να γίνουν οι αναγκαίες κινήσεις και στην Εύβοια, σε επίπεδο τοπικής διεύθυνσης, για την επιτυχία του προγράμματος. Στελέχη από το ικανό ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, που μπορούν να στηρίξουν τη λύση που δρομολογείται και να εργαστούν πραγματικά γι’ αυτή, πρέπει να αναλάβουν τις θέσεις ευθύνης, βάζοντας τέλος στην πρακτική εναλλαγής υπευθύνων που εξανέμισαν τα στοκ των ορυχείων, λειτούργησαν ως διευθυντές μερικής απασχόλησης και αναλώθηκαν σε μια στείρα διαχείριση της καθημερινότητας και της απαξίωσης. 
Στην προσπάθεια αυτή, προτεραιότητα για την Εύβοια είναι ξεκάθαρα η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και, θα πρόσθετα, μακροπρόθεσμα, η αύξησή τους, μέσα από την επιτυχία του προγράμματος, το οποίο ως Νομαρχιακή Οργάνωση θα στηρίξουμε και την πορεία του συνεχώς θα παρακολουθούμε και θα ελέγχουμε.


Από το Γραφείου Τύπου της ΝΟ.Δ.Ε. Ευβοίας