Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Ενστάσεις ακυρότητας υπέβαλε ο Δ. Παπαγγελόπουλος


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Την προσεχή Τετάρτη καλείται εκ νέου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, για εξηγήσεις χωρίς όρκο, ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.
Σήμερα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παρουσιάστηκε με τους συνηγόρους του, Δημήτρη Τσοβόλα και Λυδία Τσοβόλα, στην ειδική επιτροπή, σε ...
προγραμματισμένη παροχή εξηγήσεων. Ωστόσο ζήτησε προθεσμία, διότι είτε υλικό της δικογραφίας του δόθηκε με καθυστέρηση είτε δεν του έχει δοθεί ακόμα και απαιτείται χρόνος για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.
Το αίτημα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για προθεσμία απορρίφθηκε. Η επιτροπή διέκοψε όμως σήμερα τις εργασίες της προκειμένου να μελετήσει και να αποφασίσει επί των ενστάσεων του κ. Παπαγγελόπουλου. Έτσι καλεί τον κ. Παπαγγελόπουλο για εξηγήσεις χωρίς όρκο την προσεχή Τετάρτη.
Προηγουμένως, ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου, ο Δημήτρης Τσοβόλας, κατηγόρησε ευθέως την επιτροπή για κατάχρηση εξουσίας. «Να μας κάνετε μήνυση», σχολίασε ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης που χαρακτήρισε «πολυτελή» τη διαδικασία που έχει ακολουθήσει η Επιτροπή έως σήμερα για τον κ. Παπαγγελόπουλο.
Τη θέση του κ. Πλεύρη στο αίτημα του Δ. Παπαγγελόπουλου για προθεσμία, σχολίασε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτηρίζοντας «αλαζόνα» τον βουλευτή της ΝΔ. «Ο αλαζών κύριος Πλεύρης λέει "κάντε μου μήνυση". Δεν θα ασχοληθώ μαζί του σήμερα. Ντρέπομαι όμως για έναν νέο άνθρωπο, ότι είναι τόσο ψεύτης. Πού είναι γραμμένα αυτά τα νομικά που επικαλείται; Έχετε πάρει κακό δρόμο. Θυμηθείτε τη Νυρεμβέργη που κάποιοι, για να δικαιολογήσουν τα εγκλήματα τους, επικαλούνταν τις εντολές των ανωτέρων τους αλλά δεν γλίτωσαν από την καταδίκη», σχολίασε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Η αποστροφή αυτή του κ. Παπαγγελόπουλου προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ που διαμαρτυρήθηκαν στο προεδρείο ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός τους «απειλεί».
«Δεν το εκλαμβάνουμε ως απειλή», ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής Ιωάννης Μπούγας.
Ο Δημήτρης Τσοβόλας έθεσε ζήτημα και για το περιεχόμενο της κλήσης του κ. Παπαγγελόπουλου για παροχή εξηγήσεων. «Για ποια πράξη; Πότε; Πού; Σε ποιο μέρος; Είναι δυνατόν, εσείς η πλειοψηφία ΝΔ-Κίνημα Αλλαγής, να πιστεύετε ότι αυτή η κλήση προστατεύει τα δικαιώματα του κατηγορουμένου;», είπε ο κ. Τσοβόλας που κάλεσε την επιτροπή να συντάξει νέα κλήση για τον κ. Παπαγγελόπουλο με τρόπο που να προστατεύει τα δικαιώματα του κατηγορουμένου.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης «προειδοποίησε» ότι ο πρόεδρος της προανακριτικής θα έχει βαρύτατη προσωπική ευθύνη αν αποδεχθεί την πρόταση του Θανάση Πλεύρη να μην δοθεί προθεσμία στον κ. Παπαγγελόπουλο διότι θα έχει συμβάλει στην φαλκίδευση των δικαιωμάτων του ελεγχόμενου.
Μετά ταύτα ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής πρότεινε να δοθεί προθεσμία στον κ. Παπαγγελόπουλο μέχρι να πάρει η επιτροπή στα «χέρια» της και τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή έχει απευθύνει δύο ερωτήματα στο γνωμοδοτικό συμβούλιο, δηλαδή αν μη πολιτικά πρόσωπα μπορεί να κληθούν ως ύποπτοι σε αυτή τη φάση της διαδικασίας και αν τόσο ο κ. Παπαγγελόπουλος όσο και τα μη πολιτικά πρόσωπα μπορεί να κληθούν για εξηγήσεις χωρίς όρκο, χωρίς προηγουμένως να προχωρήσει η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, σύμφωνα με τις πρόνοιες του ΚΠΔ.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήγειραν ζήτημα για cd της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛΑΣ που αφορά στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. Όπως ανέφεραν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και το cd έχει διαβιβαστεί στην επιτροπή από τις 27 Φεβρουαρίου, δεν δόθηκε ούτε στον κ. Παπαγγελόπουλο ούτε όμως και στα τρία μη πολιτικά πρόσωπα, Φιλιππάκη, Τάρκα και Παπαδάκου, οι οποίοι έχουν κληθεί για εξηγήσεις, χωρίς όρκο.