Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

 Σήμερα, η Παράταξη μας, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ, απείχε από τη 3η Συνεδρίαση Δ.Σ., αποστελλοντας Επιστολή στο Δήμαρχο και τον Πρόεδρο Δ.Σ..
Ομαδική πράξη διαμαρτυρίας, της συντριπτικής πλειοψηφίας της αντιπολίτευσης, για τη διαχείριση του μείζονος σημασίας θεματος
Αξιοποίηση Πεζονησιου - ΝΗΣΙ ΟΝΕΙΡΩΝ,
ΣΥΝΑΨΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΔ.
Οι λόγοι διαμαρτυρίας μας:
κ. Δήμαρχε,
κ. Πρόεδρε Δ.Σ.,
Με την παρούσα Επιστολή σας ενημερώνουμε ότι καταγγέλλουμε τη διαχείριση του σοβαρότατου θέματος για την Ερέτρια και το Δήμο μας , ΝΗΣΙ ΟΝΕΙΡΩΝ.
Συγκεκριμένα:
1. Στην 3η Τακτική Συνεδρίαση του Δ.Σ./31-3-2021, εντάξατε ως 12ο, τελευταίο της Ημερήσιας Διάταξης, το θέμα
" Λήψη απόφασης περί έγκρισης μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ερέτριας και της ΕΤΑΔ, που αφορά στην αξιοποίηση του ακινήτου ΠΕΖΟΝΗΣΙ"
Ακόμη και η κατάταξη του ως τελευταίο θέμα, μετά τη συζήτηση και ψήφιση 11 θεμάτων, καταδεικνύει ότι δεν έχετε αντιληφθεί τη σοβαρότητα του θέματος, παρασύροντας και τους Δημοτικούς Συμβούλους σε βεβιασμένες, μη τεκμηριωμένες και  ίσως, λανθασμένες Αποφάσεις.
2. Όσον αφορά σε αυτή κάθ αυτή την αξιοποίηση, προτείνετε ως τετελεσμένο γεγονός το Μνημόνιο με την ΕΤΑΔ, τα ποσοστά, την προεδρία, τη δημοπρασία, τις επιτροπές, τον τρόπο επίλυσης των διαφορών κ.α, απεμπολώντας εντελώς τα συμφέροντα του Δήμου, και δίχως να επιτρέψετε να.... εξεταστεί από το Δ.Σ. διαφορετικός τρόπος ανάπτυξης, με κυρίαρχο το Δήμο Ερέτριας.
3. Επιπλέον, στο Μνημόνιο δεν παρέχονται στοιχεία, όπως ο χρόνος μίσθωσης  ( με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ η μακροχρόνια μίσθωση φτάνει τα 99 χρόνια), η πρόβλεψη ότι έχουμε την κυριότητα της χερσονησίδας και τη χρήση κατά παραχώρηση έως το 2043 ( η ανάκληση της χρήσης που υποστηρίζουν, δεν ισχύει, αφού η παραχώρηση στο Δήμο Ερέτριας έχει γίνει με ΦΕΚ, ενώ για την ανάκληση υπάρχει μόνο μια παλιά Απόφαση ΔΣ της ΕΤΑΔ, η οποία δεν έγινε ποτέ ΦΕΚ) . Δε γίνεται μνεία για όρους και συντελεστές δόμησης και κάλυψης, χρήσεις γης, είδος επένδυσης,  διατήρηση κοινόχρηστου χαρακτήρα με ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, κ.α.
4. Επίσης, δεν έχει ληφθεί,  παρά το Νόμο,  Απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Ερετριας, ενδεικτικό απαξίωσης του ΤΣ , αν και το θέμα αφορά αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας.
5. Δεν έχει προηγηθεί Διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών, για  ενημέρωση και έκφρασή τους.
Σας ενημερώνω ότι στη δική μας θητεία είχαν συγκληθεί 3 ανοικτές Διαβουλεύσεις, όπου συμμετείχαν όλοι οι Σύλλογοι και πλήθος δημοτών, με συγκεκριμένες θέσεις για την αξιοποίησή του ΠΕΖΟΝΗΣΙΟΥ. 
6. Επιπλέον, και πολύ σοβαρό, δεν καταγράφεται στην Εισήγηση αν το ΛΙΜΑΝΑΚΙ, στην είσοδο του Πεζονησίου, περιλαμβάνεται στη σχεδιαζόμένη μίσθωση, αφού, όπως γνωρίζουμε, η ΕΤΑΔ το διεκδικεί ως φιλέτο που θα ανεβάσει την αξία του μισθίου, είναι όμως πολύτιμο, ζωντανό κύτταρο της πόλης Ερέτριας, καταφύγιο ερασιτεχνών αλιέων και επισκεπτών, που πρέπει να το διαφυλάξουμε.
7. Τέλος, αλλά ιδιαίτερα σημαντική επισήμανση, δεν έχει οριστεί Νομικός Σύμβουλος, ειδικός στη δημόσια περιουσία, ο οποίος να συμβουλεύει και να κατευθύνει τους Δημοτικούς Συμβούλους, για τη σωστή λήψη Αποφάσεων, προς όφελος του Δήμου και των δημοτών.
Για τους παραπάνω λόγους σας ενημερώνουμε ότι ως Παράταξη δε θα συμμετάσχουμε στην 3η Συνεδρίαση Δ.Σ., ως ένδειξη διαμαρτυρίας, και ζητούμε:
-  Να μη συζητηθεί το θέμα με παράνομη διαδικασία και αποχή Δημοτικών Συμβούλων. Διαφορετικά, επιφυλασσόμεθα για την προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου και των δημοτών
- Να συγκληθεί μονοθεματική Συνεδρίαση  Δ.Σ. με θέμα 
"Αξιοποίηση ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΠΕΖΟΝΗΣΙ " ,στην οποία θα αναλυθεί στους Δ. Συμβουλους το ιστορικό, παρουσία νομικών και μηχανικών και θα αναλυθούν εκτενώς όλα τα παραπάνω.
Της Συνεδρίασης Δ.Σ. πρέπει να έχουν προηγηθεί Απόφαση του Τ.Σ. Ερέτριας και η έκφραση γνώμης της ανοικτής Διαβούλευσης, αφού η δημοτική περιουσία, εκτός από μοχλός ανάπτυξης,  είναι και περιουσία των δημοτών.

Παράταξη Ανεξάρτητη Ανανεωτική Πορεία
ΑΛΗΜΠΑΤΕ ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ- Επικεφαλής 
ΜΙΓΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΣΤΑΜΑΤΟΥΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΣΤΑΜΑΤΟΥΚΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΚΑΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ

Υ.Γ. Παρακαλούμε η παρούσα Επιστολή να αναγνωστεί στο Δ.Σ. και να πρωτοκολληθεί.