Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Ο απίστευτος διάλογος στη χθεσινή «Δίκη» του Open που εξηγεί με λεπτομέρειες τι σημαίνει «εξυγίανση» για το ελληνικό ποδόσφαιρο

 Τα ρεζιλίκια της ΕΠΟ σε πανελλήνια μετάδοση: Έχω τον φάκελο του μισού εκατομμυρίου στο σπίτι μου

πηγή:| to10.gr

Υπάρχουν υποθέσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο που ομολογουμένως δεν ξέρεις αν θα πρέπει να βάλεις τα γέλια ή να θυμώσεις για την άτιμη τη μοίρα του, και την «καταδίκη» του. Για όσα του συμβαίνουν σε αυτή την 4ετία «εξυγίανσης» από τους πρόθυμους βλαχοπροέδρους που εκτελούν το σχέδιο των Χαλίφηδων.
Υποθέσεις που όχι μόνο επιβεβαιώνουν την ανικανότητα, αλλά αποδεικνύουν και τον κίνδυνο που προκύπτει από τη διαχείριση τους.
Μια τέτοια εκτυλίχθηκε χθες σε θεά δημόσια. Στην εκπομπή «Δίκη» του Κυριάκου Θωμαϊδη. Ο δημοσιογράφος είχε καλέσει στο πάνελ μια σειρά από «φυσιογνωμίες» της «εξυγίανσης» για να συζητήσουν για την επικράτηση της «συμμαχίας» στις εκλογές της ΕΠΟ. Για το γεγονός ότι άλλαξε ο πρόεδρος (Ζαγοράκης) αλλά όχι και το… μοντέλο διοίκησης στο πάρκο Γουδή. Όσοι έκαναν κουμάντο, θα συνεχίσουν να κάνουν.
Κάποια στιγμή λοιπόν προς το τέλος ρώτησε έναν εξ αυτών, τον Νίκο Βακάλη ο οποίος αρνήθηκε να ψηφίσει στις φετινές εκλογές, τι συμβαίνει με τα πειθαρχικά ζητήματα που προέκυψαν στην ΕΠΟ κατά την θητεία της προηγούμενης διοίκησης –εκείνης του Βαγγέλη Γραμμένου-. Αναφέρθηκε μάλιστα.... ειδικά στο πρόστιμο του 0,5 εκατ ευρώ που δέχθηκε η Ομοσπονδία για την υπόθεση του Φιορίν Ντουρμισάι και της έκδοσης του δελτίου του πέρσι για τον Άρη.
Από εκεί είναι που ξεκίνησε και το παραλήρημα. Ο Βακάλης υποστήριξε πως μαζί με τον (παρόντα στην εκπομπή) Δημοσθένη Κουπτσίδη, αλλά και τον διαβόητο Περικλή Λασκαράκη εξουσιοδοτήθηκαν από την Εκτελεστική Επιτροπή για να διεξάγουν μια έρευνα για τους υπεύθυνους αυτού του κάζου. Το ποσό της ποινής είναι μαμούθ. Ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχει δεχθεί ποτέ εθνική Ομοσπονδία. Είναι προφανές λοιπόν ότι θα έπρεπε να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι για αυτή την εξέλιξη. Και να αποδοθούν ευθύνες.
Έγινε λοιπόν αυτή η Επιτροπή ελέγχου των τριών. Επειδή όμως ο Λασκαράκης είχε άλλες δουλειές (!) και ο Κουπτσίδης ήταν παρόντας στην εκπομπή (!!!) ο Βακάλης εξήγησε πως έκανε την έρευνα μόνος του: Μάλλον δηλαδή ήξερε ότι θα τους καλέσει μαζί μετά από έναν χρόνο ο Θωμαϊδης, για αυτό δεν συνεργάστηκε μαζί του.
Εξήγησε ότι το έψαξε το θέμα μόνος του. Και ότι κατέληξε στο συμπέρασμα. Ότι έχει έτοιμο το πόρισμα, και τους δύο «ενόχους» για αυτή την εξέλιξη. Δυο υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στην Ομοσπονδία. Αλλά δεν του το ζήτησε κανείς. Ο ίδιος κάποια στιγμή παραιτήθηκε. Και έκρινε σκόπιμο να πάρει το πόρισμα στο σπίτι του.

«Κύριε Βακάλη με συγχωρείτε, είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Η ΕΠΟ να τρώει πρόστιμο 500.000 ευρώ απ’ τη ΦΙΦΑ, εσείς να είστε αναπληρωτής πρόεδρος, ταυτόχρονα να είστε ο άνθρωπος που ερευνά την υπόθεση για το ποιος φταίει και να μας λετε ότι το έχετε στο σπίτι σας το πόρισμα και δεν μπορείτε να μας πείτε ποιος φταίει» τον ρώτησε απορημένος –ως και – ο Θωμαϊδης για αυτή την δημόσια ομολογία-σοκ.

Ας μην το απομονώνουμε όμως. Απολαύστε το συνολικά. Είναι βέβαιο πως αξίζει τον κόπο.

Θωμαΐδης: Πειθαρχικά ζητήματα είχε και η ΕΠΟ. Ο κ. Βακάλης μάλιστα ήταν και μέλος της επιτροπής που εξέτασε την υπόθεση που η ΕΠΟ δέχτηκε ένα πρόστιμο μισού εκατομμυρίου ευρώ και μάλιστα τον Απρίλιο μαθαίνω θα βγει και η απόφαση του CAS. Από την FIFA.

Βακάλης: Τώρα βάζετε, τέλος πάντων. Κύριε Θωμαΐδη αν θυμάμαι καλά επιβλήθηκε μία ποινή ύψους 500.000 ευρώ στην ομοσπονδία και το νούμερο αυτό είναι τεράστιο, πόσο μάλλον για την οικονομική κατάσταση της ΕΠΟ. Όταν ήρθε σε γνώση μας η ανακοίνωση της ποινής κάποιοι σύμβουλοι αντιδράσαμε και το φέραμε ως θέμα στην Εκτελεστική Επιτροπή. Αλλιώς δεν θα υπήρχε καμία νήξη, καμία αντίδραση. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ΕΕ είχαμε και κάποια ευτράπελα, που δεν θέλω να σταθώ. Πήρε λοιπόν την απόφαση η ΕΕ επιτροπή για τον ορισμό μιας τριμελούς επιτροπής ώστε να διερευνήσει τι είχε συμβεί και να βγάλει ένα πόρισμα.

Θωμαΐδης: Ποιος έφταιγε που η ΕΠΟ έφαγε πρόστιμο μισό εκατομμύριο ευρώ από τη FIFA. Το βρήκατε; Ήσασταν πρόεδρος της Επιτροπής.

Βακάλης: Θα σας πω. Στην Επιτροπή είχε δοθεί δικαίωμα να εξετάσει τον οποιονδήποτε και το οτιδήποτε. Υπήρχε και ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να περατωθεί το έργο της. Εγώ θα μιλήσω για τον εαυτό μου, ως μέλος της Επιτροπής και δε θέλω να μιλήσω εκ μέρους των άλλων συναδέλφων, άλλωστε ο κύριος Κουπτσίδης είναι εδώ. Ο κύριος Λασκαράκης θυμάμαι εκείνη την εποχή είχε πολλή δουλειά με το ταμείο. Δεν ξέρω τι έκαναν οι ίδιοι. Και δεν τύχαινε να βρισκόμαστε και μαζί.

Θωμαΐδης: Ωραία λοιπόν, βγάλατε απόφαση;

Βακάλης: Ρώτησα, μίλησα, έψαξα, πήρα μαρτυρίες και θεωρώ ότι έκανα αυτά που έπρεπε να κάνω. Παρά τις κάποιες δυσκολίες που συνάντηση κατάφερα να καταλήξω κάπου. ΌΛη αυτή η εργασία είναι σε έναν φάκελο δίπλα στο γραφείο μου.

Θωμαΐδης: Και ποιος φταίει;

Βακάλης: Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να πω κάτι παραπάνω.

Θωμαΐδης: Λέτε μέσα στο πόρισμα ποιος φταίει;

Βακάλης: Ναι βγαίνει μόνο του ποιος φταίει. Από τα περιστατικά, τις μαρτυρίες.

Θωμαΐδης: Το έχετε καταθέσει το πόρισμά σας;

Βακάλης: Δεν μου το ζήτησε κανείς

Θωμαΐδης: Που το έχετε στο σπίτι σας;

Βακάλης: Βεβαίως.

Θωμαΐδης: Και δεν το έχετε στην ΕΠΟ;

Βακάλης: Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να κάνω κάποια άλλη αναφορά στο θέμα.

Θωμαΐδης: Κύριε Βακάλη με συγχωρείτε, είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Η ΕΠΟ να τρώει πρόστιμο 500.000 ευρώ απ’ τη ΦΙΦΑ, εσείς να είστε αναπληρωτής πρόεδρος, ταυτόχρονα να είστε ο άνθρωπος που ερευνά την υπόθεση για το ποιος φταίει και να μας λετε ότι το έχετε στο σπίτι σας το πόρισμα και δεν μπορείτε να μας πείτε ποιος φταίει.

Βακάλης: Εγώ παραιτήθηκα κάποια στιγμή αν θυμάστε καλά.

Θωμαΐδης: Παραιτήθηκατε αλλά ποιος φταίει;

Βακάλης: Αν μου ζητηθεί αρμοδίως από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ το θεωρώ υποχρέωση μου να καταθέσω τα στοιχεία που έχω

Θωμαΐδης: Φαντάζομαι ο κύριος Κουπτσίδης που θα τον συναντήσουμε σε λίγο θα σας το ζητήσει οπωσδήποτε. Είναι αυτονόητος όρος διαφάνειας.

Βακάλης: Εγώ σας διαβεβαιώ, επειδή άκουσα για ένα μπέρδεμα και μια αμέλεια, ότι δε φταίει κανένας υπάλληλος, δεν έγινε καμία αμέλεια και κανένα μπέρδεμα. Και βάζω άνω τελεία.

Θωμαΐδης: Δηλαδή δε φταίει κανείς;

Βακάλης: Είπα δεν φταίει κανένας υπάλληλος.

Θωμαΐδης: Προφανώς μας λέτε ότι φταίει κάποιος αξιωματούχος

Βακάλης: Δεν ξέρω, αυτό θα το συμπεράνει, όποιος πάρει…

Θωμαΐδης: Κύριε Κουπτσίδη θα ζητήσετε το πόρισμα του κυρίου Βακάλη;

Κουπτσίδης: Μπορώ να μιλήσω γιατί ήμουν μέσα στην Επιτροπή. Θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση όμως. Μια παρατήρηση σε αυτό που ανέφερε ο κύριος Ασβεστάς. Αναφέρθηκε σε βλαχοδήμαρχους κι επειδή υπήρξα δήμαρχος και είμαι Πόντιος, ήμουν Ποντιοδήμαρχος. Δεν ξέρω αν το συνθετικό είναι απαξιωτικό, είναι σαν να λέμε βλαχοδημοσιογράφοι για να μην πω τίποτα άλλο.

Θωμαΐδης: Εντάξει το έχετε ξανα ακούσει

Κουπτσίδης: Είναι λάθος να ακούγεται σε μια εκπομπή σοβαρή και αξιόπιστη. Μας προσβάλλει όλους μας.

Θωμαΐδης: Ελάτε να το ξεπεράσουμε. Απαντήστε.

Κουπτσίδης: Όσον αφορά την Επιτροπή, συμμετείχα με τον κ. Βακάλη και τον κ. Λασκαράκη όπως ορίστηκε από την Επιτροπή. Να πω στον Νίκο ότι μαζί είχαμε κάνει την έρευνα κάποια μέρα που ήμασταν στο γραφείο του και καλέσαμε να καταθέσουν άνθρωποι που έπρεπε.
Υπήρξε η άποψη ότι πάντοτε η ΕΠΟ βοηθάει ή εξυπηρετεί τις μεγάλες ΠΑΕ για όποια προβλήματα υπάρχουν, επειδή όμως έγινε προσφυγή στο CAS ζητήθηκε να περιμένουμε αυτή την απόφαση γιατί το πρόστιμο ειναι βαρύ. Αν εμείς αποδίδαμε ευθύνη εκείνη τη χρονική στιγμή σε οποιονδήποτε τότε το CAS ήταν δεδομένο ότι θα είχε καταδικάσει.

Θωμαΐδης: Άρα μας λέτε ότι μετά την εκδίκαση του CAS τον Απρίλιο θα ζητήσετε το πόρισμα του κ. Βακαλη.

Κουπτσίδης: Φυσικά για να αποδοθούν ευθύνες. Βεβαίως. Όχι το πόρισμα, είναι μια έρευνα.

Δείτε τον διάλογο στο παρακάτω βίντεο: