Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Ο Δήμος Χαλκιδέων για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη διαφορετικότητα. Στη διαφορετικότητα στην κοινωνική αλληλεπίδραση, την επικοινωνία, την έκφραση των συναισθημάτων. Γιατί τα άτομα με αυτισμό μπορούν να μιλούν, να επικοινωνούν, να καταλαβαίνουν, να διδάσκονται και να μαθαίνουν. Η μόνη ιδιαιτερότητά τους είναι ότι έχουν τον δικό τους τρόπο να αντιλαμβάνονται, να κατανοούν και να επικοινωνούν.
Είναι άτομα που παρά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας, ίδια με όλους μας. Μπορεί να είναι κάποιο μέλος της οικογένειας μας, ο φίλος μας, ο γείτονας μας, ο συμμαθητής μας, ο διπλανός μας στο λεωφορείο, στο κατάστημα που ψωνίζουμε, στον περίπατό μας.
Το μόνο εφόδιο που χρειαζόμαστε για να σταθούμε δίπλα τους και να τους υποστηρίξουμε είναι η..... παρατηρητικότητα, ώστε να κατανοήσουμε τους τρόπους που τους ευχαριστούν και τους βοηθούν να εκφράζονται.
Ο Δήμος Χαλκιδέων στέκεται δίπλα τους και δίπλα στις οικογένειες τους, λειτουργώντας και ενισχύοντας τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (Κ.Δ.Α.Π μεΑ), με σκοπό να προωθείται η γνήσια και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών. Επιπλέον στηρίζουμε τον θεσμό των Special Olympics Hellas, υπογράφοντας νέο μνημόνιο συνεργασίας.
Επιπλέον πρόθεσή μας είναι η άμεση μετεγκατάσταση των Ειδικών Εργαστηρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ) Χαλκίδας, καθώς και η δημιουργία Κέντρου Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ) για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ας ενώσουμε όλοι μαζί τα κομμάτια του παζλ.