Σάββατο 3 Απριλίου 2021

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ –ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (Έδρα Λαμία)
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
(ΠΕ.ΠΥ.Δ.) ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Διαβίβαση Πυροσβεστικής Διάταξης υπ΄ αριθ. 01/2021 ΠΕ.ΠΥ.Δ. Στερεάς Ελλάδας, εγκεκριμένη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας»
ΣΧΕΤ:
(α) Η υπ’ αριθ. 9/2000 Πυροσβεστική Διάταξη (Β’ 1459) Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης - Γεωργίας - Δημόσιας Τάξης (Κ.Υ.Α./25-07-2000) «Κανονισμός ρύθμισης μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις», όπως τροποποιήθηκε όπως τροποποιήθηκε με την Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 9 Α /2005, των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης - Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Δημόσιας Τάξης (Β΄ 1554) και ισχύει
(β) Το υπ’ αριθ. 62634 / 31-03-2021 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας «Έγκριση Πυροσβεστικής Διάταξης 1 / 2021»
1. Σας διαβιβάζουμε συνημμένα, ως εξωτερικό αρχείο, την υπ’ αριθ. 1/2021 Πυροσβεστική Διάταξη (ΠΔξ) της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Στερεάς Ελλάδας με θέμα: «Καθορισμός χρονικών ορίων για την χρήση πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές & αγροτικές εκτάσεις και άλλες διατάξεις» και εντέλλουμε την πιστή εφαρμογή αυτής.
2. Η ανωτέρω διάταξη εγκρίθηκε σύμφωνα με το (β) σχετικό έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και έλαβε στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ αριθμό διαδικτυακής ανάρτησης (ΑΔΑ): ΡΡ2Ε46ΜΤΛΒ-8ΟΔ.
3. Σας γνωρίζουμε ότι στην ανωτέρω ΠΔξ έχουν εισαχθεί νέες αυστηρότερες ρυθμίσεις σε σχέση με την όμοια ΠΔξ/2020 και κατά συνέπεια θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο, αφενός σχολαστικής μελέτης, κατανόησης και εκπαίδευσης των στελεχών και αφετέρου μέγιστης δυνατής δημοσιοποίησής της στους πολίτες καθώς και στις κοινωνικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο. Ειδικότερα:
3.1 Στο άρθρο 1 «Πεδίο εφαρμογής», καθορίζεται ότι η εν λόγω ΠΔξ εφαρμόζεται σε δάση, δασικές..... εκτάσεις, χορτολιβαδικές, βραχώδεις και πετρώδεις εκτάσεις καθώς και οι αγροτικές εκτάσεις.
3.2 Στο άρθρο 2 «Ορισμοί – Έννοιες», δίδεται μεταξύ άλλων ο Συνταγματικός και κατά ΣτΕ ορισμός της έννοιας του δάσους και δασικών εκτάσεων, οι κατηγορίες κινδύνου πυρκαγιάς (ΚΚΠ), η έννοια της χρήσης πυρός, των θερμών εργασιών, των καυστών υλικών, των ελεγχόμενων σημειακών καύσεων καθώς και των σαρωτικών καύσεων.
3.3 Στο άρθρο 3 «Χρονικά όρια», καθορίζεται ότι σε όλη την αντιπυρική περίοδο 2021 (01-04 έως 31-10), απαγορεύεται η χρήση πυρός και ότι δεν θα χορηγούνται άδειες καύσης συμπεριλαμβανομένων των καλαμιών-σιτοκαλαμιών. Ειδικά για την Εύβοια η απαγόρευση ισχύει και για τον μήνα Απρίλιο 2021. Μοναδική εξαίρεση προβλέπεται για λόγους εστίασης ή θέρμανσης και μόνον σε εσωτερικούς-κλειστούς χώρους κατά συνέπεια δεν είναι επιτρεπτό άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο εν γένει και σε υπαίθριες συσκευές-κατασκευές τύπου barbeque εντός οργανωμένων (πχ κατασκηνώσεις) ή μη χώρων. Επιπροσθέτως εισάγονται περιορισμοί στην εκτέλεση θερμών εργασιών από 01-06 έως 30-09 όταν η ΚΚΠ είναι 4 ή 5 και ειδικά για την Εύβοια συμπεριλαμβάνεται και η ΚΚΠ 3. Ομοίως εισάγονται περιορισμοί στην εκτέλεση ασκήσεων βολών από 01-06 έως 31-10 όταν η ΚΚΠ είναι 4 ή 5. Ειδικά για τις θερμές εργασίες και τις ασκήσεις βολών παρατίθενται προληπτικά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας.
3.4 Στο άρθρο 4 «Οδηγίες – Ισχυρές συστάσεις», εισάγονται επιπρόσθετα, μη υποχρεωτικού χαρακτήρα, ενδεικτικά προληπτικά μέτρα υπό μορφή παραινέσεων και προτροπής για την μείωση ή και την αποφυγή έναρξης πυρκαγιών. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται η ανάγκη καθολικής διαχείρισης των καυστών υλικών και οπωσδήποτε η μη απόρριψή τους στο περιβάλλον, η εναλλακτική διαχείριση των υπολειμμάτων γεωργικών καλλιεργειών, η δυνατότητα συγκέντρωσης σε μικρού όγκου σωρούς για τη διενέργεια ελεγχόμενων καύσεων και η καθολική αποφυγή σαρωτικών καύσεων εκτός αντιπυρικής περιόδου. Επίσης συστήνεται η περισυλλογή, κατάλληλη απόρριψη και διάθεση των απορριμμάτων και λοιπών ετερόκλητων υλικών, δίδονται οδηγίες στους μελισσοκόμους αναφορικά με την αποφυγή καπνίσματος των μελισσών, και τέλος συστήνονται προληπτικά μέτρα για την εκτέλεση θερμών ή άλλων εργασιών που δύναται να προκαλέσουν έναυση πυρκαγιάς.
3.5 Στο άρθρο 5 «Ποινικές, διοικητικές και λοιπές κυρώσεις», τονίζονται οι διατάξεις με τις οποίες διώκονται και τιμωρούνται οι παραβάτες συμπεριλαμβανομένης της υπ’ αριθ. 19/2020 ΠΔξ περί της επιβολής διοικητικών προστίμων αλλά και των διατάξεων που διέπουν το καθεστώς κοινοτικών ενισχύσεων στους δικαιούχους μέσω Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
3.6 Στο άρθρο 6 «Τελικές διατάξεις – Έναρξη ισχύος», προβλέφθηκε η επισύναψη των αλληλο-εμπλεκόμενων ΠΔξ όπως ισχύουν σήμερα (υπ’ αριθ. 4/2012, 7/1996 και 9/2000) και ότι η υπ’ αριθ. 01/2021 ΠΔξ ΠΕ.ΠΥ.Δ. Στερεάς Ελλάδας ισχύει έως 31-03-2022.

4. Ύστερα από τα παραπάνω παρακαλούνται οι Διοικητές ΔΙ.Π.Υ.Ν., Π.Υ. και οι Προϊστάμενοι Π.Κ. αρμοδιότητάς μας, για την κατά λόγο αρμοδιότητας ενημέρωση και κοινοποίηση αυτής (κατά περίπτωση):
4.1 Στις Περιφερειακές Ενότητες / Αυτοτελή Τμήματα Πολιτικής Προστασίας,
4.2 Στους Δήμους / Γραφεία Πολιτικής Προστασίας
4.3 Στα Δημοτικά Διαμερίσματα / Τοπικές Κοινότητες / Υπεύθυνους Πολιτικής Προστασίας
4.4 Στις Αστυνομικές Διευθύνσεις (Α/Δ) / Αστυνομικά Τμήματα (Α/Τ) / Αστυνομικούς Σταθμούς (Α/Σ) καθώς και στις αντίστοιχες Λιμενικές Αρχές
4.5 Στους Στρατιωτικούς Σχηματισμούς / ΚΕΝ / Λοιπά Στρατόπεδα / Ανώτατους Διοικητές Φρουράς
4.6 Στους υπεύθυνους-Διοικητές Κέντρων Αναπλήρωσης Απωλειών Υγείας (Κ.Α.Α.Υ.) / υπεύθυνους-Διοικητές Οικιών / Συγκροτημάτων Οικημάτων / Διαμερισμάτων/ Δωματίων / Λεσχών / Ξενώνων / Αγάμων - Εγγάμων (ΣΟΑ / ΣΟΜΥ / ΣΟΕΠΟΠ / ΝΑΞΕ κ.α.)
4.7 Στα Δασαρχεία - Δασονομεία και τοπικούς δασοφύλακες
4.8 Στις Δομές Φιλοξενίας / Διοικητές αυτών
4.9 Στους υπευθύνους Τομέων ΔΕΗ / ΑΔΜΗΕ / ΔΕΔΔΗΕ
4.10 Στους υπευθύνους ΟΣΕ / ΤΡΑΙΝΟΣΕ
4.11 Στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και Ενώσεις αυτών
4.12 Στις Κτηνοτροφικές οργανώσεις / Κτηνοτροφικές μονάδες / μεμονωμένους κτηνοτρόφους
4.13 Στις Μελισσοκομικές Οργανώσεις (Σύλλογοι, Συνεταιρισμοί, Ενώσεις)
4.14 Στους Συλλόγους Υλοτομίας / Ξυλοκόπων
4.15 Στους Συλλόγους Ρετσινοπαραγωγών / Ρητινοκαλλιεργητών
4.16 Στις λοιπές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον κύκλο της αγροτικής οικονομίας ιδίως γεωργικής και κτηνοτροφικής.
4.17 Στους υπεύθυνους χώρων Κατασκηνώσεων / Camping και άλλων μονάδων προσωρινής διαμονής που βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων.
4.18 Στις Ιερές Μονές
4.19 Στις Εταιρείες Παραχώρησης Αυτοκινητοδρόμων «Νέα Οδός Α.Ε.» και «Οδός Κεντρικής Ελλάδας Α.Ε.» καθώς και στα αντίστοιχα Κέντρα Επιχειρήσεων (Κ.Δ.Α.) - Διαχείρισης Κυκλοφορίας (Κ.Δ.Κ.)
4.20 Στα Σωματεία / Συνδικάτα / Ενώσεις Ηλεκτροσυγκολλητών - Οξυγονοκολλητών και συναφών επαγγελμάτων
4.21 Στους Συνδέσμους / Οργανισμούς Ανακύκλωσης
4.22 Στους υπεύθυνους Φωτοβολταϊκών και Αιολικών Πάρκων
4.23 Στους Κυνηγητικούς Συλλόγους
4.24 Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τοπικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί κ.α.). Υπενθυμίζεται ότι για την παροχή συνέντευξης στελέχους σε ραδιοφωνική ή τηλεοπτική εκπομπή θα πρέπει να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Σώματος καθώς και ενημέρωση του υπογράφοντος του παρόντος.
4.25 Λοιποί κατά περίπτωση αρμόδιοι αποδέκτες κατά την κρίση των Διοικητών – Προϊσταμένων των Οργανικών Μονάδων μας.

Σκοπός των ανωτέρω ενημερώσεων είναι η έγκαιρη και με ακρίβεια ενημέρωση των Αρχών, Φορέων, Υπηρεσιών, Κοινωνικών/Επαγγελματικών Ομάδων και Ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο. Στόχος είναι η επίτευξη καθολικής συμμόρφωσης με τις επιταγές των διατάξεων της ΠΔξ 01/2021 ΠΕ.ΠΥ.Δ. Στερεάς Ελλάδας αλλά και η μέγιστη δυνατή κατανόηση/συναίνεση των πολιτών για την αναγκαιότητα των επιβαλλόμενων αλλαγών και εναλλακτικών ενεργειών σε σχέση με τις επικίνδυνες, από πλευράς πυρασφαλείας, πρακτικές του παρελθόντος.
5. Για την αποφυγή επικαλύψεων, οι Διοικητές ΔΙ.Π.Υ.Ν. να ρυθμίσουν το πρόγραμμα ενημέρωσης που θα εκτελεστεί από τους ίδιους καθώς και από τους Διοικητές Π.Υ. και Προϊσταμένους Π.Κ. κατά περίπτωση, είτε από κοινού είτε μεμονωμένα, για την πλήρη κάλυψη και ταχύτερη διενέργεια αυτών. Η ενημέρωση δεν θα περιορίζεται μόνον σε απλή διαβίβαση της εν λόγω ΠΔξ αλλά και σε δια ζώσης ή τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπεύθυνους για παροχή διευκρινήσεων, σε συμμετοχή υπό μορφή ενημερωτικής παρέμβασης σε συνελεύσεις-συγκεντρώσεις ή/και τηλεδιασκέψεις ή/και άλλες πρόσφορες δράσεις (πχ τοιχοκόλληση σε κεντρικά σημεία Τ/Κ, Δ/Δ κ.α.).
6. Σε όλες τις φάσεις υλοποίησης της ενημέρωσης να τηρηθούν σχολαστικά τα προβλεπόμενα μέτρα του Ε.Ο.Δ.Υ. και οι Διαταγές της Υπηρεσίας για την αποφυγή διασποράς του ιού SARS-CoV 2 (2019-nCov), και της διάδοσης της πανδημίας CoViD-19 (χρήση προστατευτικής μάσκας, απολυμαντικό χεριών και εξοπλισμού, αερισμός χώρων και οχημάτων, κοινωνική απόσταση-αποφυγή συγχρωτισμού κ.α.).
7. Τέλος οι Διοικητές ΔΙ.Π.Υ.Ν. να εποπτεύουν την πρόοδο του όλου έργου όπως εκτενώς περιγράφεται στην παρ.4 της παρούσας και να μας αναφέρουν την κατ’ αρχήν ολοκλήρωση αυτού με την Εγκύκλιο 54Α/Α.Π.Σ. έως την Μεγάλη Πέμπτη 29-04-2021. Εξυπακούεται ότι το ως άνω έργο θα συνεχιστεί και επαναληφθεί σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου με περαιτέρω και στοχευόμενες δράσεις όπου κριθεί αναγκαίο.
8. Οι Αποδέκτες προς Κοινοποίηση εκτός ΠΣ παρακαλούνται για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες κατά λόγο αρμοδιότητας.
Η παρούσα να αναρτηθεί σύμφωνα με την Εγκύκλιο Διαταγή 54Α/ Α.Π.Σ. και να αποσταλεί με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην διεύθυνση (email) των Αποδεκτών για Κοινοποίηση που δεν ανήκουν στο ΠΣ.

Ο Διοικητής
Νικόλαος Γ. Μπάλσης
Αρχιπύραρχος