Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Ευρωμπάσκετ 2022: Ελλάδα... 5-0

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Εθνική Ελλάδας έβγαλε την... υποχρέωση απέναντι στην αδύναμη Εσθονία, ολοκληρώνοντας την Α' φάση του Ευρωμπάσκετ 2022 αήττητη (ρεκόρ 5-0) και στην κορυφή του 3ου ομίλου, πριν αναχωρήσει από το Μιλάνο για το Βερολίνο, όπου την Κυριακή (11/9) αρχίζουν τα νοκ-άουτ. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε άνετα με 90-69, έχοντας το μυαλό από το 24΄ στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος τραυματίστηκε στον αστράγαλο και δεν επέστρεψε στο παρκέ, δημιουργώντας ανησυχία στο «γαλανόλευκο στρατόπεδο», ενόψει της αναμέτρησης στη φάση των «16», απέναντι στην Τσεχία. 

H διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων αποτυπώθηκε από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης στο παρκέ, με την Εθνική Ανδρών να εξασφαλίζει γρήγορα μία διαφορά, δίνοντας της στην τρίτη περίοδο μη αναστρέψιμες διαστάσεις, απέναντι...

σε μία Εσθονία, η οποία με ρεκόρ 1-4 είπε «αντίο» από την 5η θέση του 3ου ομίλου στο εφετινό Ευρωμπάσκετ. 

Παρά τον τραυματισμό του στην τρίτη περίοδο, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της αναμέτρησης με 25 πόντους, ενώ 11 πρόσθεσε ο έτερος διψήφιος της Εθνικής, Κώστας Σλούκας. Ο Κώστας Αντετοκούνμπο πραγματοποίησε σήμερα το ντεμπούτο του στο Ευρωμπάσκετ 2022, με τον αδερφό του Greek Freak να είναι... μουδιασμένος στα 12΄ που έμεινε στο παρκέ (δεν πρόσθεσε κάτι στην στατιστική του). Από την Εσθονία, προσπάθησε ο Σιμ-Σάντερ Βένε με 19 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 21-27, 36-51, 49-77, 69-90

Η δυναμική εκκίνηση της Εθνικής με επίκεντρο την επίθεση, απόρροια της νέας... παράστασης του Γιάννη Αντετοκούνμπο, απλοποίησε το έργο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, το οποίο ξέφυγε με 12-4 στο 5΄ και δεν αγχώθηκε μέχρι το τέλος της περιόδου (27-21). Άλλωστε με τον Giannis να μετράει σε αυτό το διάστημα, 15 πόντους, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 κλέψιμο, δεν υπήρχε λόγος άγχους... Μοναδικό μελανό σημείο της Εθνικής σε αυτό το διάστημα οι δύο τεχνικές που δέχθηκε η ελληνική ομάδα (μία ο πάγκος και μία ο Δημήτρης Ιτούδης), για διαμαρτυρίες από τα νέα αδικαιολόγητα σφυρίγματα των διαιτητών.

Με τον Greek Freak να συνεχίζει τις... πτήσεις (25π. στο ημίχρονο), οι οποίες είχαν την ίδια κατάληξη (κάρφωμα στο αντίπαλο καλάθι), η «γαλανόλευκη», χωρίς διάθεση λάθους και στην άμυνα, κράτησε τους Εσθονούς στους 15 πόντους μέχρι το ημίχρονο και με διάρκεια στο κομμάτι της παραγωγικότητας άρχισε να αυξάνει την υπέρ της διαφορά, μέχρι το +15 στο 20΄ (51-36). 

Η καλή κυκλοφορία της μπάλας και η εξαιρετική περιφερειακή άμυνα έφεραν αποτελέσματα και έβαλαν την Εθνική γρήγορα σε τροχιά νίκης, με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να τρέχει επιμέρους σκορ 13-7 και στο 25΄ να εξασφαλίζει μία διαφορά 21 πόντων (64-43), που ήταν αρκετή για μετατρέψει σε... περίπατο το υπόλοιπο της αναμέτρησης. Ωστόσο, στο 24΄ ο ομοσπονδιακός τεχνικός είδε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να χτυπάει στον αστράγαλο, να κάθεται στον πάγκο άμεσα και το ιατρικό τιμ να επικεντρώνεται πάνω του... Φυσικά δεν επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο... Τυπικής διαδικασίας η τέταρτη περίοδος, με το αγωνιστικό να περνάει σε δεύτερη μοίρα μετά τον τραυματισμό του αστέρα των Μιλγουόκι Μπακς και φυσικά την απόλυτη κυριαρχία της Εθνικής στο παρκέ...

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ροσό, Στράουμπε, Γκιόργκι

Οι συνθέσεις:

ΕΣΘΟΝΙΑ (Τοϊγιάλα): Ντρελ, Ντόρμπεκ 2, Γιόεσαρ 12, Κίτσινγκ 10 (2), Κότσαρ 6, Κρίισα 12 (4), Κουλαμάε 2, Ραϊέστε, Σοκ, Τας 6, Βένε 19 (3).

ΕΛΛΑΔΑ (Ιτούδης): Αγραβάνης 3 (1), Γιάννης Αντετοκούνμπο 25 (1), Κώστας Αντετοκούνμπο, Θανάσης Αντετοκούνμπο 3 (1), Καλάθης 9 (1), Ντόρσεϊ 8 (1), Λαρεντζάκης 5, Λούντζης 8 (1), Παπαγιάννης 2, Παπανικολάου 8 (2), Παπαπέτρου 8 (1), Σλούκας 11 (1).