Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΑ ΣΕΠΤΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

 
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν  Τ Υ Π Ο Υ

Στους Ιερούς Ναούς της ιστορικής έδρας της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων συνάχθηκαν πλήθη ευσεβών χριστιανών, ώστε να προσκυνήσουν τα Σεπτά Πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, το εσπέρας της Μεγάλης Τρίτης 11 Απριλίου 2023 χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Τετάρτης, στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγ. Αναργύρων Χαλκίδος συμπαραστατούμενος από τον Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη-Προϊστάμενο του Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, τον Πρωτοπρεσβ. Ιωάννη Κορέλη-Εφημέριο της Ενορίας και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη
Εκεί η πολυφωνική χορωδία Χαλκίδος «1936», σύμφωνα με παλαιά συνήθεια της πόλεως, απέδωσε το Τροπάριο της Κασσιανής (Δοξαστικό των αποστίχων της ημέρας).
Την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από τους Αρχιμ. Ιωάννη Καραμούζη-Β΄ Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου και.... Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, Αιμιλιανό Χρήστου-Προϊστάμενο το Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος και Πρόεδρο της διοικούσης επιτροπής του Ι. Παρεκκλησίου του Νοσοκομείου, τον Οικον. Αντώνιο Ρίζο-Εφημέριο του Ι. Παρεκκλησίου Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Εργατικών Κατοικιών Χαλκίδος και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη, τέλεσε το ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδος
Το εσπέρας της ίδιας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Πέμπτης, στον Ενοριακό Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καστέλλας Μεσσαπίων, συμπαραστατούμενος από τον Αρχιμ. Μεθόδιο Φουντούλη-Εφημέριο του Προσκυνηματικού Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης, τον Οικον. Μάριο Κιαπέκο-Εφημέριο της Ενορίας και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη.
Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, με συλλειτουργούς τους Ιερείς του Ναού, Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου, Πρωτ. Γεώργιο Πολυκαρπίδη, Πρωτ. Αθανάσιο Τρίκκα, τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη και την αθρόα παρουσία ευσεβών Χαλκιδέων.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Επίσης, στην ιερά Ακολουθία των Παθών, όπου συμμετείχε μεγάλο πλήθος Χριστιανών.
Νωρίς το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, αφού προσκύνησε τους Επιταφίους των Ιερών Ναών της γενέτειράς του Βασιλικού Χαλκίδος, όπως και του Ι. Ναού Αγ. Παρασκευής Χαλκίδος, μετέβη στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, όπου συμπροσευχήθηκε από του Ιερού Βήματος κατά τις Ακολουθίες των Μεγάλων Ωρών, τις οποίες τέλεσαν οι Ιερείς του Ναού Πρωτοπρεσβ. Ηλίας Αγιαννίτης και Χαράλαμπος Ταραμίγκος, και εν συνεχεία χοροστάτησε στον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως, με την παρουσία των ανωτέρω Κληρικών, του Ιερομ. Χρυσάνθου Χριστοφή, των Διακ. Σταύρου Καλαφάτη και Χρήστου Ραμαντανάκη και την συμμετοχή πλήθους ευσεβών χριστιανών, που μέχρι αργά το απόγευμα συνέρρεαν να προσκυνήσουν τον ιερό Επιτάφιο.
Το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Επιταφίου στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, ενώ στον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου χοροστάτησε, ο εκ Χαλκίδος καταγόμενος, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, ο οποίος προεξήρχε στην Λιτανεία του Επιταφίου, που πραγματοποιήθηκε μέχρι την Παραλία της Πόλεως, όπου έλαβε χώρα συγκέντρωση 7 Επιταφίων ισαρίθμων Ιερών Ναών και ετελέσθη Δέηση.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ομίλησε προς τα πλήθη του Λαού, που κατέκλυσαν την Παραλία της Χαλκίδος, αναφερθείς στον όλβιο τάφο του Χριστού, στον οποίο κατετέθη και από τον οποίο ανέστη ο Χριστός, καθιστώντας τον Τάφο Πανάγιο και Ζωοδόχο απ’ όπου λάμπει η Ανάσταση και η Αθανασία, που χαρίζονται σε όσους κατοικούν, προσωρινά, στα μνήματα.
Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό, στην Λιτανεία του Επιταφίου, αλλά και στην Δέηση στην Παραλία, η Χορωδία των Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως έψαλε τα Εγκώμια, σε συνεργασία με τους Ιεροψάλτες του Ιερού Ναού και την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλκιδέων.
Το Μεγάλο Σάββατο, 15 Απριλίου, το πρωί, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ενοριακό Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Χαλκίδος, όπου, με συλλειτουργούς τον Αρχιμ. Τιμόθεο Μπαϊμπάκη-Ιεροκήρυκα τους Εφημερίους της Ενορίας Αρχιμ. Χρυσόστομο Καλύβα και Πρωτοπρεσβ. Ηλία Αγιαννίτη και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη, προεξήρχε στην Ακολουθία του Εσπερινού και την Θεία Λειτουργία, με την κατανυκτική συμμετοχή πολυπληθούς εκκλησιάσματος.
Λίγο πριν την απόλυση απηύθυνε λόγο καταρτισμού σχετικά με το πένθιμο περιεχόμενο της προπασχαλίου ημέρας και ευχήθηκε πατρικά σε όλους τους προσελθόντες πιστούς και τους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7fm), απ’ όπου μεταδόθηκαν απ’ ευθείας όλες οι ιερές Ακολουθίες.