Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Έχει δίκιο ο κ. Πέτρος Ποδαράς ο οποίος έγραψε.

Ορισμένες σκέψεις έπειτα από την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών και τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. 
Κατ’ αρχάς θα ήθελα να συγχαρώ τους τρεις εκλεγμένους βουλευτές της ΝΔ και να τους ευχηθώ καλή θητεία και αποτελεσματικό κοινοβουλευτικό έργο, για το καλό της Εύβοιας και της Σκύρου. Την ίδια ευχή και για τον ίδιο λόγο θα ήθελα όμως να δώσω και στους βουλευτές που εξέλεξαν και τα άλλα κόμματα στην Εύβοια.
Η Εύβοια ακολούθησε τη γενική τάση όπως καταγράφηκε σε εθνικό επίπεδο και έδωσε άνετη πρωτιά στη ΝΔ και στις δύο εκλογές και μάλιστα με αυξημένο ποσοστό στη δεύτερη. Το πιστώνεται αυτό και η Οργάνωση της ΝΔ στην Εύβοια; Φυσικά και το πιστώνεται. Υπάρχει κάτι να χρεώσει κανείς στην Οργάνωση; Πάντα υπάρχει, αλλά αυτό είναι θέμα εσωκομματικών διαδικασιών και ειδικής συζήτησης που λίγο αφορά το ευρύ κοινό και ούτε είναι της στιγμής. Εκείνο όμως που δεν μπορώ να μην επισημάνω είναι η ατυχής.... πρωτοβουλία να διοργανωθεί βραδιά «παλαιών στελεχών» την ίδια ημέρα που έφυγε από τη ζωή ένα ιστορικό στέλεχος της ΝΔ στην Εύβοια, ο φίλος, επί σειρά ετών πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας και πολιτευτής της ΝΔ, Λάμπρος Γκάνης.
Κοιτώντας τώρα ειδικά τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των υποψηφίων της ΝΔ, βλέπει κανείς ότι η διαφορά της πρωτιάς του Θανάση Ζεμπίλη έγινε στον Δήμο Χαλκιδέων, όπου υπερίσχυσε κατά 2.500 σταυρούς του Σίμου Κεδίκογλου, όσο ακριβώς και στο σύνολο του Νομού. Μια προέκταση αυτής της ανάγνωσης, είναι κατά τη γνώμη μου ότι η Χαλκίδα, μετά την εμπειρία από δύο θητείες Δημάρχων που ακολούθησαν την τελευταία δική του, τίμησε και αναγνώρισε τον Θανάση Ζεμπίλη και ως επιτυχημένο Δήμαρχό της. 
Έκανε καλά ο Σπύρος Πνευματικός που παρέδωσε την έδρα; Έκανε πολύ καλά και τη σωστή στιγμή αντιδρώντας άμεσα ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, να του το ζητήσει. 
Ενοχλεί το γεγονός ότι η Εύβοια «δεν εκπροσωπείται» στο Υπουργικό Συμβούλιο; Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν είναι αντιπροσωπευτικό σώμα και επομένως δεν τίθεται θέμα «εκπροσώπησης». Αντιπροσωπευτικό σώμα είναι η Βουλή των Ελλήνων, όπου η Εύβοια εκπροσωπείται από 3 βουλευτές της πλειοψηφίας, από τους οποίους έχουμε υψηλές απαιτήσεις. Το Υπουργικό Συμβούλιο είναι εκτελεστικό – κυβερνητικό όργανο και κρίνεται από το έργο και την αποτελεσματικότητά του που αφορά σε όλη την επικράτεια. Περιμένω επομένως να δω από τη νέα Κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της, να υλοποιεί το συντομότερο τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τα έργα υποδομών και τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις στο Νομό, σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια. 
Η προσκόλληση στη λογική της «εκπροσώπησης» στο Υπουργικό Συμβούλιο ως ανταπόδοση ενός εκλογικού αποτελέσματος, ή των δεινοπαθημάτων ενός νομού από φυσικές και άλλες καταστροφές, ή ως αυτονόητο δικαίωμα λόγω μεγέθους μιας εκλογικής περιφέρειας είναι ξεκάθαρα παλαιοκομματική και προφανώς ξένη στη λογική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό δεν αντιλαμβάνεται ακόμα την ουσία της πολιτικής στάσης του Πρωθυπουργού. 
Έλειψε κάτι αυτές τις εκλογές σε σχέση με τις προηγούμενες του 2019; Προσωπικά μπορεί να μην τις έζησα τόσο έντονα όσο το 2019, όταν είχα την ευθύνη της Οργάνωσης μέσα σε 1,5 μήνα για Ευρωεκλογές, Αυτοδιοικητικές και Εθνικές εκλογές, συμμετείχα όμως και τις δύο Κυριακές των εκλογών ως απλός εκλογικός αντιπρόσωπος της ΝΔ και ανταποκρίθηκα σε ότι μου ζητήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο από την οργάνωση. Η αλήθεια είναι πάντως ότι αν κάτι έλειψε αυτή τη φορά ήταν το fake εκείνο SMS που παραδοσιακά λαμβάναμε τα μέλη της ΝΔ στην Εύβοια κάθε παραμονή των εκλογών, δήθεν από τη ΝΔ, και που μας προέτρεπε να ψηφίσουμε συγκεκριμένο υποψήφιο βουλευτή. Ίσως να χάθηκε σε κάποια μετακόμιση.