Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

ΕΕ:Αρση ελληνογαλλικής
απαγόρευσης για το ΜΟΝ810


Μετά την Αυστρία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τη χώρα μας και την Γαλλία να άρουν την απαγόρευση καλλιέργειας και διακίνησης του γενετικά τροποποιημένου (μεταλλαγμένου) καλαμποκιού ΜΟΝ810, που παρασκευάζεται από την αμερικανική πολυεθνική εταιρία βιοτεχνολογίας Μonsanto.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άρση της απαγόρευσης εξετάσθηκε στη συνεδρίαση της μόνιμης επιτροπής για τη διατροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία είτε για την υιοθέτησή της, είτε για την απόρριψή της.
Υπέρ της απαγόρευσης που έχει επιβάλει η Ελλάδα και η Γαλλία στο ΜΟΝ810 τάχθηκαν οι αντιπρόσωποι 12 κρατών μελών (Ελλάδα, Γαλλία, Σλοβενία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Κύπρος, Λιθουανία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Αυστρία και Πολωνία), κατά τάχθηκαν 9 κράτη μέλη υιοθετώντας την πρόταση της Επιτροπής (Εσθονία, Φιλανδία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Βρετανία), ενώ οι εκπρόσωποι των υπολοίπων 4 κρατών μελών (Βουλγαρία, Ιταλία, Τσεχία και Δανία) απείχαν της ψηφοφορίας, ενώ απουσίαζαν οι εκπρόσωποι της Γερμανίας και της Μάλτας,
Μετά την εξέλιξη αυτή το θέμα παραπέμπεται στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, το οποίο εντός τριμήνου καλείται να αποφανθεί επί του ζητήματος.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει απόφαση ούτε στο Συμβούλιο (η σχετική απόφαση λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία) τότε το θέμα θα έρθει και πάλι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αποφασίσει. Εάν όμως η πρόταση της Επιτροπής καταψηφιστεί από το Συμβούλιο τότε η Επιτροπή θα πρέπει να καταθέσει νέα πρόταση.