Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τιμώμενη χώρα η Ελλάδα
στη διεθνή έκθεση τουρισμού
της Βουδαπέστης
Χρώμα ελληνικό θα έχει η Διεθνής Εκθεση Τουρισμού της Βουδαπέστης «Ούταζας 2009», που θεωρείται σημείο αναφοράς για τους ασχολούμενους με τον τουρισμό στην Κεντροανατολική Ευρώπη.
Η φετεινή διοργάνωση, στην οποία η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα ανοίγει τις πύλες της την Παρασκευή και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή.
Στην επίσημη έναρξη, που θα κάνει ο Ούγγρος υπουργός Αυτοδιοίκησης, αρμόδιος για θέματα Τουρισμού, Ίστβαν Γκιενεσέι, θα παραβρεθεί ο Ειδικός Γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, Εμμανουήλ Αλεξανδράκης.
Η Ελλάδα είναι πρώτη στις προτιμήσεις των Ούγγρων σε ό,τι αφορά οργανωμένα ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά τη γειτονική Κροατία, στις προτιμήσεις για διακοπές στο εξωτερικό γενικά και η Εκθεση της Βουδαπέστης προσφέρεται για την ευρεία προβολή της χώρας στους τομείς τουρισμού, εμπορίου, γαστρονομίας και πολιτισμού.
Αναμένεται δε, να αποτελέσει πόλο έλξης για τους πολίτες της Ουγγαρίας, αλλά και πεδίο εξεύρεσης συνεργασιών ανάμεσα στις δύο πλευρές, ειδικότερα στον τουριστικό τομέα.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, την Ελλάδα επισκέπτονται, ετησίως, 150.000 Ούγγροι τουρίστες εκ των συνολικά 650.000, που επιλέγουν για τις διακοπές τους το εξωτερικό.
Η ελληνική παρουσία στην Έκθεση της Βουδαπέστης εντοπίζεται στο περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουριστού, που επιμελήθηκε το Γραφείο του ΕΟΤ Αυστρίας-Ουγγαρίας, με συνεκθέτες του διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Επίσης, σε περίπτερα ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων της Ουγγαρίας.
Τη συμμετοχή της Ελλάδας θα πλαισιώσουν επίσημη δεξίωση με εμφανίσεις του αθηναικού μουσικού συγκροτήματος «Γιώτα Νέγκα», καθημερινή παρουσία μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων από Χαλκιδική και Κεφαλονιά, αλλά και από την Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας, καθώς και μαθήματα μαγειρικής.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται, τόσο στο ελληνικό περίπτερο, όσο και στο «ελληνικό χωριό», που το πλαισιώνει, στους χώρους του οποίου παρουσιάζονται ελληνικά προιόντα και ελληνική κουζίνα.
Αύριο, Παρασκευή, με το συντονισμό του Γραφείου ΕΟΤ Αυστρίας-Ουγγαρίας, στο πλαίσιο ημερίδας για το νομοθετικό πλαίσιο τουριστικής ανάπτυξης, θα γίνει εκτενής παρουσίαση της Πιερίας, της Χαλκιδικής και της Ένωσης Πλοιοκτητών ελληνικών σκαφών τουρισμού σε τουριστικούς επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και Ούγγρους αξιωματούχους.
Η παρουσία της Ελλάδας στην Έκθεση, ως τιμώμενης φέτος χώρας, προβάλλεται τόσο στο ειδικό περιοδικό «Ούταζας», που κυκλοφορεί με ελληνικό εξώφυλλο και σειρά άρθρων για τη χώρα, όσο και με αφίσες σε διάφορα σημεία της ουγγρικής πρωτεύουσας.Επιπλέον, με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού και με τη στήριξη της ελληνικής πρεσβείας στην Ουγγαρία, πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία του δημαρχείου Βουδαπέστης Έκθεση Φωτογραφίας του ΕΟΤ, διάρκειας ενός μηνός.
Τέλος, στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής της Ελλάδας στο ουγγρικό κοινό θα πραγματοποιηθεί, στις 31 Μαρτίου, σε ποταμόπλοιο, αγκυροβολημένο στο Δούναβη, στο κέντρο της Βουδαπέστης, παρουσίαση της Ρόδου και της Κέρκυρας.