Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

«Η χώρα δεν βουλιάζει,
αλλά ο δρόμος μπροστά
είναι ανηφορικός»
Σε μια συνέντευξη εφόλης της ύλης ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Πέτρος Δούκας αναφέρεται στα προβλήματα της οικονομίας , σχολιάζει την πολιτική και οικονομική επικαιρότητα και καταθέτει τις δικές του προτάσεις για την κρίση.
-Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως καταγράφουν απώλειες για τη ΝΔ. Θεωρείτε ότι πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως ήταν ο ανασχηματισμός, είναι ικανές να αντιστρέψουν το δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα;
Από μας εξαρτάται. Δεν μας φταίει κανείς άλλος. Ούτε η αντιπολίτευση, ούτε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι πολίτες δεν είναι πολύ ευχαριστημένοι μαζί μας και εμείς πρέπει να ανεβάσουμε την απόδοσή μας. Έχουμε όμως ικανότατα στελέχη, ιδέες, άξιο αρχηγό. Πολύ σύντομα θα δείτε την βελτίωση στην απόδοσή μας. Σε όλα.
-Γίνεται πολλή συζήτηση για πρόωρες εκλογές. Εσείς θα βλέπατε ως λύση την προσφυγή στις κάλπες ώστε να ξεκαθαριστεί η θέση κάθε κόμματος για την οικονομία και το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση;
Η ΝΔ υπερψηφίστηκε για να κυβερνήσει για τέσσερα χρόνια. Έχει γίνει κακό συνήθειο κάθε φορά που οι δημοσκοπήσεις δεν είναι καλές να ζητάνε κάποιοι προσφυγή στις κάλπες. Συμβάλλει στο να επιτείνεται μια αίσθηση αστάθειας. Στην Αγγλία ο Γκόρτνον Μπράουν έφτασε να υστερεί 20 μονάδες έναντι των Συντηρητικών, αλλά κανείς δεν ζήτησε να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να προσφύγει σε εκλογές.
-Και πόσο κοστίζει κάθε εκλογική αναμέτρηση;
Περίπου 140 εκατομ. ευρώ, ανάλογα με το ποιό θα είναι το ύψος του «εκλογικού επιδόματος» που θα πάρει μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων, σωμάτων ασφαλείας και δικαστικών.
Αν έχουμε 2 εκλογές; 240 εκατομμύρια;
Ίσως και λίγο παραπάνω δεδομένου ότι οι δεύτερες θα ήταν γενικές εκλογές και ευρωεκλογές. Αλλά δεν νομίζω αυτό είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης.
-Επομένως θα εξαντλήσετε την υπόλοιπη τριετία;
Αυτός πρέπει να είναι ο σχεδιασμός. Οι κυβερνήσεις εκλέγονται για τέσσερα χρόνια. Δεν μπορεί κάθε φορά που η δημοτικότητα ενός κόμματος πέφτει κάτω από ένα αρεστό επίπεδο, να συζητάμε για εκλογές. Απ΄την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ δήλωσε επίσημα πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε οποιοδήποτε όνομα προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οπότε το αργότερο σε 13 μήνες πάμε για εκλογές.
-Προφανώς δεν θεωρείτε ότι είναι και λύση;
Προφανώς όχι. Σε όλο τον κόσμο έχουν αντιληφθεί πως χρειάζεται διοικητική σταθερότητα. Και δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει και να παρουσιάζει γόνιμες και εφικτές εναλλακτικές προτάσεις. Όχι απλά να επιζητά το κακό της εκάστοτε κυβέρνησης. Μπορεί μικροκομματικές σκοπιμότητες να εξυπηρετούνται με τη συνεχή εκλογολογία γιατί έτσι κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης συντηρούν το κουράγιο τους. Ξαναλέω ότι οι πρόωρες εκλογές κάθε φορά που οι μετρήσεις δεν είναι ευνοϊκές για την εκάστοτε κυβέρνηση δεν είναι προς το συμφέρον του απλού Έλληνα.
απόσπασμα συνεντευξης απο reporter