Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΥΡΟΥ
ΠΡΟΣ: κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Ανάπτυξης
.

Κύριε Υπουργέ,
Προ έτους η ΔΕΗ
με ενημέρωση που έκανε στο Σταθμό της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, έθεσε το θέμα κατασκευής Εργοστασίου παραγωγής ρεύματος με λιθάνθρακα.
Στη συνέχεια, με ανοιχτή επιστολή, ζητούσε την άδεια για αυτό το Εργοστάσιο.
Η ενημέρωση και η πρόταση, όπως ήταν επόμενο, προκάλεσαν τη Δημοτική Αυτοδιοίκηση αλλά και τους τοπικούς μαζικούς φορείς και άρχισαν συζητήσεις, θέσεις και αντιθέσεις, ενέργειες και αποφάσεις θετικές και αρνητικές. Από όλη αυτή τη κινητικότητα, αποδείχθηκε ότι το θέμα είναι ενδιαφέρον για τη περιοχή και οι τοποθετήσεις είναι οι εξής:
Α.ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ
Με αποφάσεις γραπτές έχουν τοποθετηθεί:
1.Η ΔΕΝΟΠ – ΔΕΗ και οι Μηχανικοί της ΔΕΗ
2.Το Σωματείο Εργαζομένων στο Εργοστάσιο της ΔΕΗ Αλιβερίου

3.Η Ένωση Συνταξιούχων ΔΕΗ Αλιβερίου
4.Η τοπική κοινωνία του Αλιβερίου είναι κατά πλειοψηφία υπέρ.



Β.ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ
Ομάδα οικολόγων
που ενισχύεται από ομάδες εκτός περιοχής Αλιβερίου. Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο των αντιθέσεων, είναι η φύτευση δέντρων στη περιοχή από οικολόγους και εκρίζωση όλων αυτών την ίδια νύχτα από αγνώστους.
Το θέμα λοιπόν ενδιαφέρει τη περιοχή και η πλειοψηφία όχι μόνο το αποδέχεται αλλά και το επιζητεί, διότι θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, θα τονώσει την αγορά, θα κρατήσει νέους στην επαρχία, θα γίνει πόλος έλξης και για άλλες επενδύσεις με ανάλογα οικονομικά οφέλη.
Σε αυτή τη φάση ήρθε η ανακοίνωσή σας ότι αναθεωρείται ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας και καταργείται η χρήση λιθάνθρακα για τη παραγωγή ενέργειας. Δεν υπεισέρχομαι στους λόγους που επικαλείστε για την απόφαση αυτή. Έναν όμως λόγο σας έχω λόγους να τον σχολιάσω. Και ο λόγος είναι ότι ο διάλογος απέδειξε ότι η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη.Κύριε Υπουργέ,
Μπορείτε να μας πείτε πού και πότε και με ποιους έγινε ο διάλογος αυτός που σας έπεισε ότι η τοπική κοινωνία δεν θέλει την λιθανθρική Μονάδα;
Οι τοπικοί φορείς και εγώ που συμμετέχω στο κοινωνικό αυτό πρόβλημα, δεν έχουμε δει κανένα Κυβερνητικό υπεύθυνο στη περιοχή να κάνει διάλογο επί τούτου. Εάν έχει γίνει στο Υπουργικό Γραφείο, παρακαλούμε να μας το πείτε.
Και εγώ μεν μεταφέρω και εκφράζω τη γνώμη των κατοίκων της επαρχίας που ποιμένω (και απαρίθμησα τους φορείς της τοπικής κοινωνίας) σας επισυνάπτω δε τα αποκόμματα Εφημερίδας που διατυπώνονται επιστημονικές και ενεργειακές κλπ. θέσεις και αντιθέσεις ειδικών περί το θέμα αυτό.
Κύριε Υπουργέ,
Δεν θα σας καλέσω να ανακαλέσετε
την απόφαση (αν και θα ήταν συμφέρουσα), όμως θα σας παρακαλέσω να επισκεφτείτε τη περιοχή του Αλιβερίου, να δείτε και ακούσετε τους ανθρώπους και μετά οριστικά και υπεύθυνα ως αρμόδιος Υπουργός ενεργείστε σωστά για το μεγάλο και επείγον θέμα των πηγών ενέργειας. Σκεφτείτε δε και το θέμα της ανεργίας που υπάρχει στη περιοχή και το Εργοστάσιο του λιθάνθρακα υπό ορισμένες προυποθέσεις και όρους είναι για το Αλιβέρι το ακρωτήρι της καλής ελπίδας.


Μετ` ευχών
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ & ΣΚΥΡΟΥ