Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

Βουλευτής Ευβοίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Στη λύση του στρατηγικού επενδυτή προσανατολίζεται η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών και λειτουργικών προβλημάτων της ΛΑΡΚΟ.
Αυτό ανακοινώθηκε για πρώτη φορά επίσημα από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αθανάσιο Μπούρα κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής Εύβοιας, Σίμος Κεδίκογλου σχετικά με τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ
Ο βουλευτής τόνισε την ανάγκη διασφάλισης των εργαζομένων, ενώ για μία ακόμα φορά υποστήριξε ότι πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες στις διοικήσεις των τελευταίων χρόνων, καθώς τα οικονομικά στοιχεία των περασμένων ετών είναι σκανδαλώδη.
«Το εγγενές πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ- ανέφερε- είναι οι δύο μέτοχοι, η Δ.Ε.Η. και η Εθνική. Σε μία εποχή που δοκιμάζεται η ΛΑΡΚΟ, το να έρχονται οι δύο κύριοι μέτοχοι, η Δ.Ε.Η. και η Εθνική και να διεκδικούν οφειλές του παρελθόντος, νομίζω ότι δείχνει τη φύση του προβλήματος. Πρέπει να ξεκαθαριστεί τι σκοπεύουν να κάνουν αυτοί οι δύο μέτοχοι και αν θα πρέπει το κράτος να αναλάβει το δικό τους ρόλο. Τα παρελθόντα χρέη, αυτά τα 48.000.000 της ΛΑΡΚΟ ΑΕΜΜΕΛ είναι από τη δεκαετία του 1990 και έπρεπε να είχαν υπαχθεί στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων».
Ο κ. Κεδίκογλου εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει την εθνική σημασία της ΛΑΡΚΟ, ωστόσο, ανέφερε πως το πιο σημαντικό είναι το πότε θα είναι έτοιμο το σχέδιο δράσης που θα εκπονήσει η Γενική Γραμματεία Δ.Ε.Κ.Ο. για το πώς θα προχωρήσει η ΛΑΡΚΟ προκειμένου να μπει σε μία προοπτική ανάπτυξης.
Απαντώντας ο υφυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ΛΑΡΚΟ χρειάζεται άμεσα σημαντικά κεφάλαια για επενδύσεις και σύγχρονο επιχειρηματικό σχέδιο, ώστε να εξέλθει από το σημερινό της αδιέξοδο.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, όπως επεσήμανε, θα λάβουν όλα α απαραίτητα μέτρα τα κυριότερα εκ των οποίων είναι τα εξής: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με συμμετοχή του Δημοσίου της Δ.Ε.Η. και της Εθνικής Τράπεζας που είναι και οι βασικοί μέτοχοι. Άμεση χρηματοδότηση της επιχείρησης με 30.000.000 έως 50.000.000 ευρώ μέσω του προγράμματος ενίσχυσης της οικονομικής ρευστότητας. Αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι η υποβολή ενός εμπεριστατωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης και αναδιοργάνωσης της επιχείρησης που θα συνοδεύεται από τις σχετικές οικονομικές καταστάσεις, από το οποίο θα προκύπτει η οικονομική θέση, τα προβλήματα και τα προτεινόμενα μέτρα για την αναδιοργάνωση
Ο υφυπουργός κ. Μπούρας επανέλαβε, ότι αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση η ενίσχυση της ΛΑΡΚΟ και η εξεύρεση βιώσιμης λύσης για την εξυγίανση και επιβίωση της επιχείρησης σε βάθος χρόνου. Άλλωστε , όπως παραδέχτηκε η απασχόληση σήμερα χιλίων τριακοσίων εργαζομένων και άλλων διακοσίων περιφερειακά απασχολούμενων έχει θετικές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες των πέντε νομών που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ.
«Για όλα αυτά- είπε- υποχρεούμαστε να στηρίξουμε, αλλά και να επέμβουμε στη διάσωση της επιχείρησης».