Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δηλώσεις του Γ.Γ. της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
κ. Παντελή Σκλιά
μετά τη συνάντησή του
με το Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Α. Ζεμπίλη

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Παντελής Σκλιάς είχε σήμερα, Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009, συνάντηση εργασίας με το Δήμαρχο Χαλκιδέων κ. Αθανάσιο Ζεμπίλη στη Χαλκίδα. Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Σκλιάς δήλωσε:
«Συνεχίζουμε τις συναντήσεις εργασίας στην Εύβοια. Είχα τη χαρά να συνεργαστώ με το Δήμαρχο Χαλκίδας. Είχαμε μια πολύ καλή κουβέντα, ουσιαστικά πλέον αρχίζουμε να εξειδικεύουμε τα ζητήματα σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης. Με το Δήμαρχο δώσαμε λύσεις σε ζητήματα τα οποία απασχολούσαν το Δήμο Χαλκιδέων και δρομολογήσαμε μια σειρά από διαδικασίες για συγκεκριμένα ζητήματα, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σε συγκεκριμένο προϋπολογισμό.
Παράλληλα, ενημερώσαμε σχετικά με την πορεία του ΕΣΠΑ, είδαμε ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον για τη βελτίωση των υποδομών του Τεχνικού Λυκείου και με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης της μελέτης για την οποία ενημερώθηκα ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο στο πλαίσιο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος που έχουμε ήδη ανακοινώσει ύψους 46,5 εκατ. Ευρώ για την Περιφέρειά μας, θα δούμε θετικά την προσπάθεια αυτή του Δήμου Χαλκιδέων. Κουβεντιάσαμε πολύ σοβαρά για τα έργα πολιτισμού στην πόλη τα οποία είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα και για μας αποτελούν σημαντική προτεραιότητα.
Τα συμπεράσματα μετά από τρεις εβδομάδες που επισκέπτομαι τους Νομούς της Περιφερείας Στερεάς Ελλάδας βρίσκονται σε δυο άξονες:
Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με το γεγονός ότι καταγράφω την αναπτυξιακή δυναμική η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί την τελευταία πενταετία στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με σημαντικά έργα υποδομής και σημαντικές πρωτοβουλίες.
Ο δεύτερος άξονας αναφέρεται στις ανάγκες τις οποίες καταγράφω. Εδώ δυστυχώς διαπιστώνω ότι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα τα οποία θα έπρεπε να είχαν επιλυθεί δεκαετίες τώρα, και από το Α’ και από το Β’ και από το Γ’ Κοινοτικό πλαίσιο Στήριξης. Ενώ λοιπόν, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ θα έπρεπε να μιλάμε για ευρυζωνικά δίκτυα, για βελτίωση ανθρώπινου δυναμικού, για ενίσχυση καινοτόμων δράσεων, ενέργειες τις οποίες θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε και «Άυλες», καλούμαστε να καλύψουμε σημαντικές ανάγκες υποδομών τις οποίες δυστυχώς το ΕΣΠΑ δεν καλύπτει και μιλάμε για δίκτυα αποχέτευσης, βιολογικούς καθαρισμούς. Ουσιαστικά, δηλαδή, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια παθογένεια σε μια κατάσταση η οποία θα έπρεπε να είχε επιλυθεί από το Β’ Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.
Προβλήματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν επιλυθεί εδώ και δεκαετίες δεν έχουν επιλυθεί. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να είμαστε στο ΕΣΠΑ το 2009 και να μιλάμε ακόμα για δίκτυα αποχέτευσης. Έπρεπε αυτά να είχαν επιλυθεί περίπου δέκα με δεκαπέντε χρόνια πριν. Γιατί δεν επιλύθηκαν; ρωτήστε αυτούς οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι.
Εμείς κάνουμε την προσπάθειά μας, η Κυβέρνηση κάνει την προσπάθειά της, γνωρίζετε ότι έχει ήδη δρομολογήσει ένα ποσό 150,0 εκατ. Ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες σε έργα υποδομής στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως επίσης το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της Φωκίδας και η συμμετοχή της Ευρυτανίας στο πρόγραμμα «Πίνδος». Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ θα γίνει και μια καλή προσπάθεια ώστε να είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τις ανάγκες οι οποίες προκύπτουν.
Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η διαβούλευση είναι μια δυναμική διαδικασία, συμμετέχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι φορείς μια πολύ χρήσιμη διαδικασία προς όφελος του πολίτη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας…»
Στην ίδια συνάντηση ο Δήμαρχος Χαλκιδέων δήλωσε:
«Θεωρώ ότι από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας υπήρξε μια πολύ καλή αντιμετώπιση και από το Γενικό Γραμματέα στον οποίο εύχομαι μια καλή θητεία αν και νομίζω ότι έχει όλα τα εχέγγυα και την εμπειρία να ανταποκριθεί επιτυχώς στο έργο του, θεωρώ ότι βρήκα μια κατανόηση όλων των αιτημάτων ώστε να προχωρήσουν, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις το ΕΑΚ όπως και τον Ιππικό Όμιλο. Επίσης, έργα τα οποία θα ενταχθούν στις οριζόντιες δράσεις του «ΘΗΣΕΑΣ» όπως η ανάπλαση της εισόδου της πόλης, ζητήματα σχετικά με το ΕΣΠΑ και τις προτεραιότητες της πόλης της Χαλκίδας ιδιαίτερα στον τομέα του πολιτισμού όπως είναι τα έργα της αποκατάστασης της Αρέθουσας και της Οικίας Βράιλου και βεβαίως και άλλα έργα ήσσονος σημασίας όπως η μετεγκατάσταση του εργοταξίου της ΔΕΣΕ που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης. Νομίζω ότι η θητεία του νέου Γ.Γ. θα είναι μια θητεία επιτυχημένη απόλυτα για την πόλη της Χαλκίδας…»