Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Καταιγιστικές εξελίξεις

Νέα φυγή στελέχους της Siemens
στο εξωτερικό,
συλλήψεις δύο κατηγορουμένων
Στις συλλήψεις ενός πρώην στελέχους του ΟΤΕ και ενός πρώην στελέχους της Siemens, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» και είχαν λάβει προθεσμία για να απολογηθούν, προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής η αστυνομία, έπειτα από αιφνιδιαστικό αίτημα του ανακριτή.
Το βράδυ έγινε γνωστό ότι ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Νίκος Ζαγοριανός, που χειρίζεται την υπόθεση της Siemens, εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος των δύο κατηγορουμένων για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Αμφότεροι είχαν λάβει νωρίτερα προθεσμία για να απολογηθούν, στις 12 Ιουνίου το πρώην στέλεχος της Siemens και στις 15 Ιουνίου το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ.
Με βάση τα εντάλματα, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψή των δύο, οι οποίοι οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ και το πρωί του Σαββάτου αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι, μετά τον Μ.Χριστοφοράκο, ένα ακόμα πρώην στέλεχος της Siemens δεν παρουσιάστηκε στον ειδικό ανακριτή για την απολογία του και φέρεται να διέφυγε στο εξωτερικό.
Ο συνήγορός του δήλωσε ότι ο πελάτης του, Χρήστος Καραβέλας, είναι ασθενής και σε ερώτηση για το πού βρίσκεται, φέρεται να απάντησε ότι είναι στη Γερμανία.
Αμέσως μετά, ο ανακριτής με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα Λ.Νικολόπουλου εξέδωσε ένταλμα σύλληψης.
Νομικοί κύκλοι συνέδεαν τη «φυγή» του κατηγορούμενου με το ενδεχόμενο να μπορεί να επιτύχει ευνοϊκότερη μεταχείριση από τη γερμανική δικαιοσύνη, όπου διενεργείται αντίστοιχη έρευνα για τα μαύρα ταμεία.
H εξέλιξη προκάλεσε ήδη αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο. Aπό πλευράς ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Παπουτσής δήλωσε: «Παρακολουθούμε τώρα όλοι το έργο των φευγάτων πρωταγωνιστών για την υπόθεση Siemens.
» Ενώ αν, πριν από ενάμισι χρόνο ο κ. Καραμανλής είχε κάνει δεκτή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική Επιτροπή και πλήρη διαφάνεια, τότε ο πολιτικός κόσμος θα είχε στείλει καθαρά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και η Δικαιοσύνη θα είχε πάρει τις δικές της πρόνοιες.» Ο Δημήτρης Στρατούλης του ΣΥΝ δήλωσε: «Οι δύο κατηγορούμενοι που έφυγαν στη Γερμανία ήταν οι βασικοί διαχειριστές του μαύρου πολιτικού χρήματος που δόθηκε από τα μαύρα ταμεία της Siemens στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ.
» Είναι προφανές ποιοι ωφελούνται από τη φυγή των δύο κατηγορουμένων και τη συνεπαγόμενη σιωπή τους, και γιατί τους άφησαν να φύγουν.»
O εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ.Αϊβαλιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Κατά τη χθεσινή τηλεμαχία, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι δεν νομίζει ότι χρηματίζονται πολιτικά στελέχη. Τότε γιατί φυγαδεύονται οι μάρτυρες;...».