Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

"Κρίση
ανθρωπίνων δικαιωμάτων"

Η οικονομική ύφεση προκάλεσε και "κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων" που μετέτρεψε τον κόσμο σε "μία πυριτιδαποθήκη ανισοτήτων, αδικίας και ανασφάλειας έτοιμη να εκραγεί", εκτιμά η Διεθνής Αμνηστία, στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Στην έκθεση αυτή, που αριθμεί πάνω από 400 σελίδες, η Διεθνής Αμνηστία καταγράφει τον ζοφερό απολογισμό των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, που επιδεινώθηκαν από την οικονομική κρίση, και καλεί τους ηγέτες, κυρίως αυτούς της G20, να "επενδύσουν στα ανθρώπινα δικαιώματα με την ίδια αποφασιστικότητα που μάχονται υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης".
"Καθόμαστε κυριολεκτικά πάνω σε μία πυριτιδαποθήκη ανισοτήτων, αδικίας και ανασφάλειας", γράφει στον πρόλογο η Ιρέν Χαν, γενική γραμματέας της οργάνωσης που εδρεύει στο Λονδίνο. "Δεν είναι απλά μία οικονομική κρίση, είναι μία κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων", εξήγησε σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Υπάρχουν κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που επιδεινώθηκαν από την οικονομική κρίση, τα οποία διογκώνονται και αποτελούν ένα βραδυφλεγές φυτίλι".
"Τα τελευταία χρόνια, διαπιστώσαμε υποχωρήσεις σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέρ των ζητημάτων ασφαλείας και σήμερα, με την οικονομική κρίση, τα ανθρώπινα δικαιώματα μπαίνουν ακόμη περισσότερο στο περιθώριο".
Στην Αφρική, η έλλειψη τροφής είχε "δυσανάλογες συνέπειες στους ευπαθείς πληθυσμούς", επισημαίνεται στην έκθεση, και προκάλεσε αιματηρές συγκρούσεις σε όλη την ήπειρο, ιδιαίτερα στην Τυνησία, τη Ζιμπάμπουε, το Καμερούν, ή τη Μοζαμβίκη.
Και στην Ευρώπη όμως η κατάσταση δεν είναι ιδανική. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει κυρίως τη χρήση βομβών διασποράς και τις λεηλασίες που διαπράχθηκαν κατά τη σύγκρουση Ρωσίας-Γεωργίας. "Η σύγκρουση αυτή απέδειξε πόσο εύθραυστη είναι η αντίληψη ότι, μετά τον ψυχρό πόλεμο, η Ευρώπη έχει επιτύχει μία οριστική ασφάλεια", υπογραμμίζει η έκθεση.
Η μη-κυβερνητική οργάνωση καταγγέλει εξάλλου ένα "κλίμα ρατσισμού και μη ανεκτικότητας", σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως εναντίον "μεταναστών, εβραίων, μουσουλμάνων και των Ρομ". Οι τελευταίοι, τονίζεται στην έκθεση, "παραμένουν σταθερά αποκλεισμένοι από τη δημόσια ζωή σε όλες τις χώρες".
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Αμνηστία χαιρετίζει την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να κλείσει τις φυλακές του Γκουαντάναμο και να διεκδικήσει μία θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Αλλά επισημαίνει ότι "είναι πολύ νωρίς για να κρίνει εάν η αμερικανική κυβέρνηση θα ασκήσει πράγματι πίεση σε χώρες όπως το Ισραήλ ή η Κίνα, σε ζητήματα σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων -όπως πράττει για παράδειγμα με το Ιράν και το Σουδάν".
Η οργάνωση εκτιμά πάντως ότι οι απαντήσεις της κυβέρνησης Ομπάμα σε σχέση με την πολιτική του προκατόχου του Τζωρτζ Μπους για τον αγώνα κατά την τρομοκρατία, υπήρξαν "καθησυχαστικές".
"Διεκδικούμε την αξιοπρέπεια"
Η Διεθνής Αμνηστία αρχίζει σήμερα νέα εκστρατεία αρωγής προς τους "φυλακισμένους της φτώχειας", ύστερα από εκστρατείες ετών που διεξήγαγε κατά των αυθαίρετων συλλήψεων και κρατήσεων.
"Η φτώχεια είναι επίσης ένα πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και οι αυθαίρετες κρατήσεις", δήλωσε η Ιρέν Χαν, γενική γραμματέας της διεθνούς οργάνωσης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
"Θέλουμε να δώσουμε τη δύναμη στους ανθρώπους που ζουν στη φτώχεια ώστε να μπορούν να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους", πρόσθεσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της ετήσιας έκθεσης της οργάνωσης στο Λονδίνο.
Η εκστρατεία με τίτλο "Διεκδικούμε την αξιοπρέπεια", κατά των αυξημένων παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων που διαπράττονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, έχει στόχο τον τερματισμό των εξώσεων από τις παραγκουπόλεις και την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των ιθαγενών.
Η μεγάλη αύξηση των τιμών των τροφίμων επιδείνωσε το πρόβλημα της πείνας. Κοινότητες αυτοχθόνων στερήθηκαν τα δικαιώματά τους και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζούσαν στις παραγκουπόλεις εκριζώθηκαν δια της βίας εν ονόματι της οικονομικής ανάπτυξης, επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία.
Η εκστρατεία θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι χρόνια και θα εγκαινιαστεί επίσημα τον Ιούνιο, κατά την επίσκεψη της Χαν στην παραγκούπολη Κιμπέρα της Κένυας, από τις μεγαλύτερες παραγκουπόλεις της Αφρικής.
Η προσπάθεια αυτή της Διεθνούς Αμνηστίας ξεκινά σε περίοδο οικονομικής κρίσης, εποχή που ευνοεί την περιστολή ορισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η οικονομική κρίση είναι συνώνυμο των αυξημένων παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων, εκτιμά η διεθνής οργάνωση. "Είναι μια εκστρατεία για το αδιαίρετο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", αναφέρει.
Η εκστρατεία θα αναπτυχθεί σε τρεις βασικούς άξονες: τη μητρική θνησιμότητα, την κατάσταση στις παραγκουπόλεις και την ηθική των επιχειρήσεων. Επίσης θα επικεντρωθεί και στις χώρες που εμφανίζονται ως ηγέτες του σύγχρονου κόσμου.
"Τα τρία τέταρτα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημειώνονται στις χώρες της G20 (της Ομάδας των βιομηχανικών χωρών και των αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη). Αυτό δείχνει το μέγεθος του έργου που έχουμε να κάνουμε", τονίζει.
Στο πλαίσιο της νέας αυτής εκστρατείας, η Διεθνής Αμνηστία ζητά κυρίως από τις ΗΠΑ και την Κίνα να επικυρώσουν τα βασικά διεθνή όργανα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.