Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Δεν έγινε το «πράσινο sweep»

Δεν... παρέδωσε πνεύμα
ο Ολυμπιακός,
74-70 τον Παναθηναϊκό
και ελπίζει


Σε... μεταμεσονύχτιο θρίλερ εξελίχθηκε ο τρίτος τελικός της Α1 μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, που ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης στο ΣΕΦ και ολοκληρώθηκε τρία τέταρτα μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν αυτή τη φορά τη νίκη, με 74-70, στέρησαν από τους «πράσινους» την ευκαιρία να φτάσουν με «sweep» στην κατάκτηση του τίτλου, και παράλληλα παρέμειναν... ζωντανοί στη σειρά των τελικών.
Οι Πειραιώτες, έχασαν τον Θοδωρή Παπαλουκά με διάστρεμμα μόλις στο τρίτο λεπτό της αναμέτρησης, είχαν όμως σε μεγάλη μέρα τον Τσίλντρες και κατάφεραν να πάρουν τη νίκη. Η σειρά μεταφέρεται στο ΟΑΚΑ την Δευτέρα με τον Παναθηναϊκό να έχει μια δεύτερη ευκαιρία να κατακτήσει το πρωτάθλημα.
Με τον Λιν Γκριρ, που είχε κακή απόδοση στα δύο πρώτα ματς ξεκίνησε το παιχνίδι ο Παναγιώτης Γιαννάκης επιθυμώντας προφανώς να βρει ρυθμό ο Αμερικανός γκαρντ από νωρίς και να βοηθήσει στο σκοράρισμα. Πάντως, οι «ερυθρόλευκοι» δεν ξεκίνησαν καλά το ματς και ο Παναθηναϊκός άνοιξε το σκορ με τον Πέκοβιτς, χωρίς όμως να τα πηγαίνει καλύτερα από τους γηπεδούχους.Για 3 λεπτά στο ματς είχε σημειωθεί μόλις ένα καλάθι και το χειρότερο για τον Ολυμπιακό ότι έχασε τον Θοδωρή Παπαλουκά, ο οποίος υπέστη διάστρεμμα και δεν μπόρεσε να συνεχίσει. Έτσι, την οργάνωση του παιχνιδιού ανέλαβε ο Μίλος Τεόντοσιτς.

Ο Γκριρ, πάντως, έσπασε το... ρόδι σημειώνοντας το πρώτο του τρίποντο στη σειρά των τελικών στο τέταρτο λεπτό (3-2). Το τρίποντο αυτό ήταν η αρχή για ένα σερί 8-0 που έτρεξε ο Ολυμπιακός μέχρι το 5ο λεπτό (8-2).
Μετά τη βαριά ήττα στο ΟΑΚΑ και το 0-2 στην πλάτη ήταν λογικό οι γηπεδούχοι να έχουν πρόβλημα ψυχολογίας. Ωστόσο και η αγωνιστική εικόνα του Παναθηναϊκού στην πρώτη περίοδο ήταν κακή. Τα λάθη των παικτών του Ομπράντοβιτς στην επίθεση ήταν πολλά και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να σημειώσουν μόλις 10 πόντους στα πρώτα δέκα λεπτά.
Από την άλλη, ο Ολυμπιακός βρήκε αμαρκάριστα σουτ με τους Γκριρ και Χαλπερίν (σ.σ. είχαν 0 στα 11 τρίποντα στα δύο πρώτα παιχνίδια), και παρέμεινε στη θέση του οδηγού. Ιδανικός επίλογος στην πρώτη περίοδο για τον Ολυμπιακό ήταν το καλάθι και φάουλ του Βούισιτς, που έφερε τη διαφορά στους 12 (22-10).Η εικόνα του ματς, όμως, άλλαξε στη δεύτερη περίοδο και ο Παναθηναϊκός μέσα σε τέσσερα λεπτά εκμηδένισε αυτή τη διαφορά, έχοντας επί μέρους σκορ 13-1 (23-23, 14').
Πόντο - πόντο βάδιζαν οι «αιώνιοι» μέχρι το 18' (32-33), αλλά ο Παναθηναϊκός είχε το προβάδισμα με το τέλος του ημιχρόνου, καθώς ο Διαμαντίδης ανέβασε στροφές και ο Πέκοβιτς έγραψε στην εκπνοή το 39-36 (20').Στην άμυνά του και τον Τζος Τσίλντρες επένδυσε ο Ολυμπιακός στην τρίτη περίοδο για να ανακτήσει τον έλεγχο του αγώνα και μέσα σε τέσσερα λεπτά κατάφερε να πάρει προβάδισμα (42-41).
Οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατάφεραν, όμως, να ξεφύγουν στο σκορ και ο Παναθηναϊκός βρίσκοντας κάποια εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό ξέφυγε με πέντε (49-44). Τσίλντρες και Γκριρ απέτρεψαν τα χειρότερα και με 5-0 οι «ερυθρόλευκοι» ισοφάρισαν (49-49). Στα τελευταία λεπτά της τρίτης περιόδου οι δύο ομάδες ήταν άστοχες και τελικά ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που είχε το ελάχιστο προβάδισμα με 54-53 (30').Στην τελευταία κρίσιμη περίοδο, που θα μπορούσε να είναι και η τελευταία της σειράς, γέμισε με άγχος τους παίκτες των δύο ομάδων, οι οποίοι ήταν πολλοί άστοχοι.

Στα πρώτα τέσσερα λεπτά οι δύο ομάδες σημείωσαν μαζί επτά πόντους και ο Παναθηναϊκός ήταν μπροστά με δύο (58-56).Γιασικεβίτσιους από τη μία και Γκριρ - Τσίλντρες από την άλλη ανέλαβαν τις περισσότερες προσπάθειες και οι «αιώνιοι» βάδιζαν καλάθι - καλάθι (60-62, 36'). Όλα έδειχναν πως το φινάλε του τρίτου τελικού θα είναι δραματικό, καθώς δύο λεπτά πριν από το τέλος το ματς ήταν στον πόντο, με τον Ολυμπιακό να έχει πια το προβάδισμα, αφού οι Γκριρ και Τεόντοσιτς σημείωσαν πολύ κρίσιμα καλάθια (67-66).Για 1,5 λεπτό καμία ομάδα δεν κατάφερε να σκοράρει και τελικά αυτό το έκανε ο Γιώργος Πρίντεζης τριάντα δευτερόλεπτα πριν το φινάλε δίνοντας αέρα τριών πόντων στον Ολυμπιακό (69-66).
Σε μία από τις πιο κρίσιμες επιθέσεις του αγώνα, όμως, ο Παναθηναϊκός έκανε λάθος. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους που ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες των «πρασίνων» έκανε λάθος συνεννόηση με τον Μπατίστ και ο Ολυμπιακός έκλεψε, με αποτέλεσμα ο Σπανούλης να αναγκαστεί να κάνει φάουλ στον Γκριρ, ο οποίος δεν λάθεψε και έκανε το 71-66, δεκαπέντε δεύτερα πριν το τέλος.

Εκεί που όλα έδειχναν ότι οι «ερυθρόλευκοι» είχαν εξασφαλίσει τη νίκη, ο Γιασικεβίτσιους άλλαξε την εικόνα του ματς, καθώς με ένα απίστευτο τρίποντο από τα δέκα μέτρα (!) έβαλε και πάλι τον Παναθηναϊκό στο παιχνίδι μειώνοντας σε 69-71, ενώ απέμεναν δώδεκα δευτερόλεπτα.
Στη συνέχεια, οι παίκτες του Παναθηναϊκού έκαναν φάουλ στον Βούισιτς, που έβαλε μία στις δύο, κάνοντας το 72-69.

Ασφαλώς, ο Ολυμπιακός έκανε με τη σειρά του φάουλ για να αποφύγει το τρίποντο και ο Γιασικεβίτσιους πήγε στη γραμμή. Ο Λιθουανός έχασε, όμως, την δεύτερη βολή (70-72) και ο Χαλπερίν πήρε θέση στην άλλη μπασκέτα για ένα ακόμη ζευγάρι βολών που ήταν εύστοχες και έδωσαν στον Ολυμπιακό προβάδισμα τεσσάρων πόντων (74-70).
Ο «Σάρας» ήταν άστοχος σε τρίποντο που επιχείρησε για να ξαναβάλει τον Παναθηναϊκό στο ματς και ο Ολυμπιακός πήρε την πρώτη του νίκη στη σειρά των τελικών μειώνοντας σε 2-1.
Τα δεκάλεπτα: 22-10, 36-39, 53-54, 74-70.
Διαιτητές: Βορεάδης, Χριστοδούλου, Τανατζής.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς, Πελεκάνος, Τσίλντρες 23 (3), Βούιτσιτς 8, Μπουρούσης 6, Χαλπερίν 5 (1), Γκριρ 16 (2), Πρίντεζης 11 (1), Έρτσεγκ, Τεόντοσιτς 5 (1).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Γιασικεβίτσιους 17 (2), Σπανούλης 4, Περπέρογλου, Μπατίστ 8, Φώτσης 6 (2), Χατζηβρέττας 3 (1), Νίκολας 4, Τσαρτσαρής 1, Διαμαντίδης 12 (2), Πέκοβιτς 15, Σάκοτα.
Newsroom ΔΟΛ με πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, www.sport.gr