Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Χορτοδοτικά φυτά

Μια καινοτόμος
βιολογική καλλιέργεια

Ξεκίνησε την επιχείρησή του το 1999, όταν ο όρος "βιολογικά χορτοδοτικά φυτά" ήταν άγνωστος στην Ελλάδα.
Βλέποντας πολύ μπροστά από την εποχή του, ο Γιώργος Κωνσταντινίδης από την Πτολεμαϊδα προχώρησε ένα βήμα πέρα από τη βιολογική γεωργία και τη βιολογική κτηνοτροφία. Σκέφτηκε ότι για τους κτηνοτρόφους που παράγουν βιολογικά προϊόντα (γάλα, τυρί, αυγά και κρέας) θα ήταν απαραίτητη και η βιολογική τροφή για τα ζώα τους.
Έτσι άρχισε να σπέρνει τριφύλλι, βίκο, καλαμπόκι και μπιζέλι, να τα καλλιεργεί βιολογικά και να τα συσκευάζει σε μπάλες.
Προορισμός: όλοι οι κτηνοτρόφοι που παράγουν βιολογικά προϊόντα και το 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έφτασαν τους 2.441 σε όλη τη χώρα. "Όταν ξεκινήσαμε, πριν από δέκα χρόνια μας κοιτούσαν όλοι περίεργα", λέει ο κ. Κωνσταντινίδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.
"Τα βιολογικά προϊόντα ήταν ένας χώρος καινούριος και πολλοί τα αντιμετώπιζαν με επιφύλαξη", συνεχίζει και προσθέτει: "κάναμε μεγάλο αγώνα για να μπορέσουμε να μπούμε στην αγορά των βιολογικών.
Τότε αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κάτι ακόμη πιο καινοτόμο. Φτιάξαμε εργοστάσιο νιφαδοποίησης βιολογικών δημητριακών. Εκεί τα δημητριακά μαλακώνουν σε ατμό, συνθλίβονται, ξεραίνονται και γίνονται νιφάδα.
Το προϊόν είναι τροφή για ζώα, αποστειρωμένη, ιδιαίτερα εύπεπτη και υψηλής ποιότητας και κερδίζει συνεχώς έδαφος στην αγορά των βιολογικών ζωοτροφών".
Αυτή τη στιγμή οι βιολογικές τροφές που παράγει μεταφέρονται σε κτηνοτροφικές μονάδες στα Γρεβενά, τα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα τη Σύμη, την Κω και τη Ρόδο.
Για τους κτηνοτρόφους αυτό συμφέρει περισσότερο από ό,τι αν εισήγαγαν τις τροφές από το εξωτερικό.
Η καλλιέργεια χορτοδοτικών φυτών σιγά- σιγά επεκτείνεται και σύμφωνα με το Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων "αγγίζει" το 27,66% των βιολογικών καλλιεργειών στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή την τελευταία διετία η ζήτηση για βιολογικά προϊόντα αυξήθηκε κατά 86,4% δημιουργώντας νέα δυναμική στο χώρο.

Τα προβλήματα της βιολογικής γεωργίας
και κτηνοτροφίας
Ωστόσο, οι παραγωγοί δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και δυσκολίες. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της εκπροσώπου του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων, Μαρίας Βογιατζή ότι "οι παραγωγοί προσπαθούν να πουλήσουν αυτά που παράγουν αντί να παράγουν αυτά που μπορούν να πουληθούν".
Η αιτία είναι ότι τα παραγόμενα προϊόντα δεν συνδέονται άμεσα με τις ανάγκες της αγοράς. "Αυτό που χρειάζεται", λέει από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντινίδης "είναι καλές κατευθύνσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σωστή συμβουλευτική και υποστήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων από κτηνιάτρους και γεωπόνους, γρήγορες διαδικασίες έγκρισης προγραμμάτων και καλύτερος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων στην παραγωγική διαδικασία.
Άνοδος της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στην Ελλάδα
Παρά τα όποια προβλήματα καλλιεργητών και κτηνοτρόφων η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία έχει σημειώσει σημαντική άνοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Συγκεκριμένα, το 2007 οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις βιολογικών προϊόντων ανήλθαν σε 692.004 στρέμματα, ενώ πέντε χρόνια νωρίτερα, το 2002 ήταν μόλις 179.400 στρέμματα. Εξάλλου, η ζωική παραγωγή το 2007 έφτασε τα 1.156.513 ζώα από 178.447, το 2002.
Πρωταθλητής με διαφορά στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων είναι ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, που το 2007 σημείωσε το μεγαλύτερο αριθμό βιολογικών κτηνοτρόφων στην Ελλάδα, αλλά και το μεγαλύτερο αριθμό παραγωγών βιολογικής γεωργίας.
Ακολουθούν οι νομοί Λάρισας και Μαγνησίας αλλά και Λέσβου, Λακωνίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας ενώ τάσεις ανόδου της βιολογικής καλλιέργειας σημειώνει και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Σερρών.
Το "στοίχημα" του αύριο για τους βιολογικούς καλλιεργητές και κτηνοτρόφους είναι να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους ώστε να καλύψουν τη ζήτηση που αυξάνει με ραγδαίους ρυθμούς. "Έχει φτάσει πια ο καιρός που η Ελλάδα, λόγω κλιματολογικών συνθηκών, έχει όλες τις δυνατότητες να παράγει βιολογικά προϊόντα και μάλιστα με ονομασία προέλευσης" σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινίδης.