Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- UNICEF

Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΕΤΑΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑΣ

74 εκατομμύρια παιδιά θα εμβολιαστούν καθώς η ασθένεια εξαπλώνεται και στη Γουϊνέα Περισσότεροι από 400.000 εθελοντές και υγειονομικοί υπάλληλοι σε 11 χώρες της Δυτικής Αφρικής θα εμβολιάσουν πάνω από 74 εκατομμύρια παιδιά μέσα στην επόμενη εβδομάδα σε ανταπόκριση στην εξαπλούμενη επιδημία πολιομυελίτιδας που απειλεί χιλιάδες παιδιά με ισόβια παράλυση, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η UNICEF και το Διεθνές Ρόταρυ.
Αυτή τη χρονιά, 62 κρούσματα του ιού της πολιομυελίτιδας επιβεβαιώθηκαν σε επτά πρώην απαλλαγμένες από την πολιομυελίτιδα χώρες καθώς ένα ξέσπασμα επιδημίας του 2008 με προέλευση τη Βόρεια Νιγηρία - την μόνη ενδημική στην πολιομυελίτιδα χώρα της περιοχής - εξαπλώθηκε δυτικά. Την προηγούμενη εβδομάδα επιβεβαιώθηκε πως η επιδημία έφθασε μέχρι την Γουινέα, χώρα που αναφέρει το πρώτο κρούσμα της νόσου από το 2004.
Για την αναχαίτιση της επικίνδυνης εξάπλωσης της ασθένειας όσο το δυνατόν ταχύτερα, το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας θα φθάσει πόρτα - πόρτα σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της περιοχής. Ένας στρατός από εθελοντές και υγειονομικούς υπαλλήλους θα εργασθεί μέχρι και 12 ώρες την ημέρα, ταξιδεύοντας με τα πόδια ή με ποδήλατα, σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40° βαθμούς Κελσίου. Κάθε ομάδα εμβολιασμού θα μεταφέρει το εμβόλιο σε ειδικές τσάντες μεταφοράς με πάγο ώστε να παραμένει το εμβόλιο στην απαιτούμενη χαμηλή θερμοκρασία κάτω από τους 8° βαθμούς Κελσίου.
Ο περιφερειακός Διευθυντής της UNICEF στη Δυτική και Κεντρική Αφρική Δρ. Τζιανφράνκο Ροτιλιάνο δήλωσε για την εκστρατεία: «Αυτή η εξαιρετικά συντονισμένη αντίδραση, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να σταματήσουμε αυτό το ξέσπασμα της πολιομυελίτιδας. Κάθε κοινωνική τάξη σ’ αυτές τις Αφρικανικές χώρες συστρατεύεται με ένα κοινό στόχο: να προστατευθούν τα παιδιά τους από την ισόβια παράλυση που προκαλεί αυτή η θανατηφόρος ασθένεια.»
Πρόκειται για την τρίτη συγχρονισμένη εκστρατεία εμβολιασμών που διεξάγεται φέτος, μετά από ανάλογες προσπάθειες που έγιναν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη UNICEF (κ. Ηλίας Λυμπέρης), τηλ.: 210-72 55 555 ή 6944-65 37 99