Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Συμβούλιο των Υπουργών Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ

Κ. Μαρκόπουλος:
O τουρισμός μπορεί να συμβάλλει
στην έξοδο από την οικονομική
κρίση της ΕΕ

Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Μαρκόπουλος παρενέβη χθες στο Συμβούλιο των Υπουργών Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ στις Βρυξέλες.
O υπουργός έθεσε κατά τη διάρκειας της ομιλίας του το ζήτημα πως ο τουρισμός μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην έξοδο από την οικονομική κρίση της ΕΕ. Ο κ. Μαρκόπουλος στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι για τους ευρωπαίους πολίτες ο τουρισμός ταυτίζεται με το πρότυπο ζωής και επομένως επιβάλλεται η ΕΕ να στηρίζει οριζόντια και κάθετα τις δράσεις του.
Σύμφωνα και με τη συνθήκη της Λισσαβόνας, όπως υποστηρίζει η Ελλάδα, ο τουρισμός δημιουργεί επενδύσεις, θέσεις απασχόλησης και αφορά σε άλλες πτυχές της οικονομικής ανάπτυξης όπως μεταφορές, εμπόριο (μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και υπηρεσίες. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Μαρκόπουλος, έθεσε την ατζέντα των ελληνικών προτάσεων μεταξύ των οποίων:
Εισαγωγή της τουριστικής ανάπτυξης στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και θεσμοθέτησης αυτού,
Θεσμοθέτηση ποσόστωσης στις οικονομικές ενισχύσεις για τουριστικές επιχειρήσεις,
Επιτάχυνση και ενδυνάμωση της εφαρμογής του κοινωνικού τουρισμού για ενδοευρωπαϊκές τουριστικές μετακινήσεις,
Θεσμοθέτηση οικονομικών και ποιοτικών κριτηρίων για τον κοινωνικό τουρισμό εντός της ΕΕ,
Συγκεκριμενοποίηση των μορφών και των μετακινήσεων του κοινωνικού τουρισμού, σε αμφίδρομη δράση μεταξύ Βορρά και Νότου.
Η ελληνική θέση, όπως την εξέφρασε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Μαρκόπουλος, είναι ότι αποτελεί κοινό συμφέρον για την ΕΕ, και όχι μόνο για τις μεσογειακές χώρες, η ενίσχυση του τουρισμού, ο οποίος πλήττεται από την οικονομική κρίση.
Αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης η τσεχική Προεδρία δήλωσε ότι η συζήτηση για τον τουρισμό έχει σημασία, καθώς και ότι θα επεξεργαστεί τις ελληνικές προτάσεις και θα επανέλθει.
Τατιάνα Ρόκου