Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Νέο τοπίο στις προσλήψεις
Παράταση έως τέλη Μαρτίου του 2010 σε συμβασιούχους δίνει η κυβέρνηση
Δυνατότητα παράτασης μέχρι την 30ή Μαρτίου του 2010 όσων συμβάσεων έληγαν Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του 2009 ή θα λήξουν Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2010 περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Οριστική κατάργηση των stage, εξάλειψη εξαιρέσων από το ΑΣΕΠ, μοριοδότηση στα παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών.
Έντεκα είναι συνολικά οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις προσλήψεις που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης μετά από τη δημόσια διαβούλευση.
Ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε την Πέμπτη για την αποφυγή παρερμηνειών ότι προκειμένου να μην παρατηρηθούν λειτουργικά προβλήματα σε υπηρεσίες, οι οποίες........
κατά μεγάλο ποσοστό απασχολούν συμβασιούχους (π.χ. καθαριότητας σε δήμους, ΚΕΠ κλπ) δόθηκε η δυνατότητα παράτασης όσων συμβάσεων έληγαν το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο του 2009 ή θα λήξουν τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2010 μέχρι την 30ή Μαρτίου του 2010.
Επίσης, επιτρέπεται η συνέντευξη για προσωπικό που σχετίζεται με την ασφάλεια και μόνο της δημόσιας ζωής κατόπιν αιτήματος του φορέα στο ΑΣΕΠ (π.χ. προσωπικό στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας).
Επαναφέρεται η συνάφεια του διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης στο γραπτό διαγωνισμό και μοριοδοτείται ο δεύτερος μεταπτυχιακός ή διδακτορικός τίτλος σπουδών.
Όλες οι αλλαγές είναι οι εξής:

* Δίνεται παράταση έως τα τέλη του 2011 στους ΟΤΑ α' και β' βαθμού στην κατάρτιση των συμβάσεων μίσθωσης έργου με τα αντικειμενικά κριτήρια του νόμου Πεπονή.
* Οι μονάδες ανά μήνα εμπειρίας ορίζονται στις 7 και για σύνολο εμπειρίας 60 μηνών.
* Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα μοριοδότησης στα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών. Κάθε τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας θα λαμβάνει 50 μονάδες, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ των Νέων για τις αλλαγές στο νομοσχέδιο.
* Από το ΑΣΕΠ θα εκδικάζονται εφεξής οι ενστάσεις για την επιλογή προσωπικού στο Λιμενικό Σώμα, την Πυροσβεστική και τους ειδικούς φρουρούς της ΕΛ.ΑΣ. και όχι από τους ίδιους τους φορείς. Η ρύθμιση αυτή θα εφαρμοστεί και για το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας και θα έχει αναδρομική ισχύ.
* Το νοσηλευτικό προσωπικό όλων των κατηγοριών, καθώς και των κατηγοριών ΤΕ Επισκεπτών Υγείας και ΤΕ Μαιευτικής των Νοσοκομείων του ΑΣΥΚΑ, από την ημερομηνία πρόσληψής του και για μία πενταετία δεν επιτρέπεται να απομακρυνθεί από τη θέση στην οποία διορίστηκε.
* Συστήνεται ειδική επιτροπή για τη διαμόρφωση του πρώτου κώδικα προσλήψεων. Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι εντός του 2010 να έχει διαμορφωθεί ένα απλοποιημένο κείμενο για τις διαδικασίες πρόσληψης του προσωπικού στο Δημόσιο.
* Δεν αλλάζει ο συντελεστής βαρύτητας της βαθμολογίας του τεστ δεξιοτήτων.