Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα στο κέντρο

Μολότοφ και συλλήψεις στα Εξάρχεια, έφοδος σε στέκι αναρχικών στο Κερατσίνι

Επιθέσεις εναντίον αστυνομικών πραγματοποίησαν ομάδες αντεξουσιαστών το απόγευμα του Σαββάτου στα Εξάρχεια. Σε προσαγωγές και συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία, ενώ έγιναν περίπου 20 προσαγωγές στο Κερατσίνι, όπου -κατά την ΕΛ.ΑΣ.- εντοπίστηκε «ορμητήριο επιθέσεων». Αναρχικοί προκάλεσαν, επίσης, σοβαρές υλικές ζημιές σε δύο ΙΧ στο κέντρο της Αθήνας.
Ειρηνική ήταν, πάντως, η συγκέντρωση των κατοίκων των Εξαρχείων στο σημείο της δολοφονίας του 15χρονου Αλ.Γρηγορόπουλου. Στις 11:30 το πρωί της Κυριακής, στο νεκροταφείο Νέας Σμύρνης, το μνημόσυνο για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατό του.

Επεισόδια στα Εξάρχεια
Ομάδες αντεξουσιαστών επιτέθηκαν με πέτρες και καδρόνια εναντίον δυνάμεων των ΜΑΤ στην οδό Μεταξά, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να προχωρήσει σε περίπου 50 προσαγωγές -εκ των οποίων προέκυψαν 12 συλλήψεις.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και πέντε Ιταλοί υπήκοοι, γεγονός που ενισχύει τις υποψίες περί άφιξης.....
 ξένων αντεξουσιαστών στη χώρα μας, με αφορμή τις εκδηλώσεις στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.


Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.
Νωρίτερα, ομάδα κουκουλοφόρων βγήκε από το Πολυτεχνείο και στη συνέχεια έσπασε τα τζάμια και πέταξε βόμβες μολότοφ σε δύο σταθμευμένα ΙΧ στη συμβολή των οδών Μπόταση και Στουρνάρη. Σύμφωνα με το Mega, οι κουκουλοφόροι επέστρεψαν στο πανεπιστημιακό ίδρυμα.


Έφοδος στο Κερατσίνι
Λίγο πριν ξεσπάσουν τα επεισόδια στα Εξάρχεια, η Αστυνομία είχε πραγματοποιήσει -παρουσία εισαγγελέα- έφοδο σε στέκι αναρχικών, που το ονομάζουν «αυτοδιαχειριζόμενος χώρος Ρεσάλτο», στη λεωφόρο Δημοκρατίας 54 και Ερμού, στο Κερατσίνι.
Σύμφωνα με την Ασφάλεια Αττικής, ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργούσε ως παρασκευαστήριο εκρηκτικών και ορμητήριο επιθέσεων.
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας προχώρησαν σε 20 προσαγωγές από τον συγκεκριμένο χώρο, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία χειροβομβίδα κρούτου-λάμψης, 200 μπουκάλια κενά, δύο σφυριά, τρεις βαριοπούλες, δύο καλέμια, δύο μπιτόνια με εύφλεκτο υγρό, επτά κοντάρια, τρία κράνη, 13 μάσκες και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, θα ακολουθήσουν και άλλες έρευνες σε χώρους παρόμοιους που εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσουν σαν ορμητήριο για την πρόκληση επεισοδίων.

Ειρηνική συγκέντρωση
Ειρηνική ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποίησαν κάτοικοι της περιοχής των Εξαρχείων στο σημείο (Μεσολογγίου και Τζαβέλλα) όπου πριν ένα χρόνο δολοφονήθηκε από τα πυρά ειδικού φρουρού ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.
Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν κοντά στο σημείο της συγκέντρωσης, αλλά η παρουσία τους δεν ήταν τόσο έντονη όσο στους υπόλοιπους δρόμους της πρωτεύουσας.
Λόγω των εκδηλώσεων στη μνήμη του 15χρονου Αλέξη, περί τις 10.000 αστυνομικοί βρίσκονται ανεπτυγμένοι στο κέντρο της πόλης. Εντολή της κυβέρνησης είναι να μην αφήσουν κανένα περιθώριο ώστε να επαναληφθούν οι περυσινές ταραχές.
Η οργανωμένη πολιτεία δεν θα επιτρέψει σε «διάφορες περιθωριακές ομάδες να δημιουργήσουν τη δική τους επέτειο βίας και ανομίας, που καμία σχέση δεν έχει με τις διεκδικήσεις της νέας γενιάς» ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Έκκληση για ειρηνικές εκδηλώσεις στη μνήμη του 15χρονου αγοριού απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υπογραμμίζοντας πως «αυτό είναι το ελάχιστο που του οφείλουμε όλοι».
«Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου δεν ήταν μόνο μία απεχθής πράξη. Ήταν ένα δίδαγμα για όλους μας, πού μπορεί να οδηγήσει η αυθαιρεσία. Δεν ξεχνιέται και δεν μικραίνουν οι διαστάσεις της στο υποσυνείδητο της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας» τόνισε.


Εκδηλώσεις το επόμενο διήμερο
Αύριο, Κυριακή, στις 11:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο μνημόσυνο στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης, ενώ το μεσημέρι (13:30) στα Προπύλαια έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση φοιτητών και μαθητών και πορεία στο κέντρο της Αθήνας.
Τη Δευτέρα θα γίνει το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, με την ΟΛΜΕ και την ΑΔΕΔΥ να έχουν κηρύξει στάσεις εργασίας.
Ανάλογες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.