Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Το προφίλ της Αργεντινής, αντιπάλου της Εθνικής Ελλάδας στο Μουντιάλ του 2010

Υπό τις οδηγίες του ποδοσφαιρικού θρύλου της χώρας, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, η Αργεντινή φιλοδοξεί να κάνει αυτό που δεν έχει καταφέρει τα τελευταία 24 χρόνια: να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η «μπιανκοσελέστε» έχει ανέβει δύο φορές στο παρελθόν στην ποδοσφαιρική κορυφή του κόσμου, το 1978 και το 1986, αλλά το τελευταίο της κύπελλο ήρθε το 1993, κατακτώντας το Copa America.
Ο Μαραντόνα έχει στη διάθεσή του μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα του σύγχρονου ποδοσφαίρου, ανάμεσα στους οποίους τον κάτοχο της Χρυσής Μπάλας, Λιονέλ Μέσι και η Αργεντινή, παρά την αγχώδη πρόκρισή της στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, φαντάζει ικανή για το καλύτερο στη Νότια Αφρική.
Αλλωστε, στα προκριματικά για την ίδια διοργάνωση το 1985, οι αργεντίνοι είχαν ......

πάλι δυσκολευτεί να πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο, αλλά τα κατάφεραν και το 1986 έδωσαν κανονικά το παρών στο Μεξκό, με τη συνέχεια να είναι γνωστή...

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ
Η «μπιανκοσελέστε» καρδιοχτύπησε μέχρι να εξασφαλίσει την πρόκρισή της στην τελική φάση του θεσμού. Ξεκίνησαν με προπονητή τον Αλφιο Μπαζίλε, αλλά η ήττα από τη Χιλή που τους έριξε στην 3η θέση του προκριματικού ομίλου της Νοτίου Αμερικής τη 10η αγωνιστική έφερε τον Μαραντόνα στον πάγκο.
Η Αργεντινή συνέχισε να μην εντυπωσιάζει και υπέστη δύο βαριές ήττες με 1-6 από τη Βολιβία και 1-3 από τη... μισητή Βραζιλία. Παρ' όλα αυτά, οι οριακές τις νίκες τις δύο τελευταίες αγωνιστικές απέναντι σε Περού (2-1) και Ουρουγουάη (1-0) την έστειλάν στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής με απολογισμό 8 νίκες, 4 ισοπαλίες και 6 ήττες.

ΑΣΤΕΡΙΑ
Το λαμπρότερο αστέρι της ομάδας είναι αδιαμφισβήτητα ο Λιονέλ Μέσι που θεωρείται αυτή την εποχή ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο. Παρά τις μεγάλες του επιτυχίες με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, δεν έχει ακόμα καταφέρει να βρει τη σταθερότητα που ζητάει στην εθνική, κάτι που ελπίζει να κάνει στο Μουντιάλ.
Παράλληλα, ο Μαραντόνα ποντάρει πολλά στον Χαβιέρ Μαστσεράνο της Λίβερπουλ, αλλά και στον έμπειρο Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν. Ηχηρή απουσία είναι αυτή του Χουάν Ραμόν Ρικέλμε που αποχώρησε από την ομάδα, λόγω των διαφωνιών που είχε με τον προπονητή του.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Τα λόγια είναι περιττά για τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ο θρύλος του αργεντίνικου ποδοσφαίρου καλείται να επαναλάβει, ως προπονητής τώρα, τον θρίαμβο του 1986, παρά τη συνεχή κριτική που δέχεται για τον τρόπου που στήνει την ομάδα, αλλά και την συμπεριφορά του.
Μετά το σύντομο πέρασμά του από τους πάγκους των Μαντιγιού και Ράσινγκ Κλουμπ, ξαναπάτησε χορτάρι ως ποδοσφαιριστής με τη φανέλα της αγαπημένης του Μπόκα Τζούνιορς, πριν διαδεχθεί τον Μπαζίλε στον πάγκο της εθνικής ομάδας της πατρίδας του.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Η Αργεντινή έχει συμμετάσχει 14 φορές σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δύο φορές το έχει κατακτήσει, το 1978 νικώντας την Ολλανδία και το 1986 σε βάρος της Γερμανίας, ενώ άλλες δύο φορές ήταν φιναλίστ του θεσμού, αλλά ηττήθηκε από Ουρουγουάη και Γερμανία το 1930 και 1990 αντίστοιχα.
Ο προπονητής της ομάδας, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, έχει βρεθεί 4 συνεχόμενες φορές ως παίκτης σε τελική φάση του θεσμού, από το 1982 έως το 1994.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ
Αργεντινή και Ελλάδα έχουν συναντηθεί μόλις μια φορά στο παρελθόν. Αυτό συνέβη τη μοναδική φορά που η εθνική μας αγωνίστηκε σε τελική φάση Μουντιάλ, το 1994, με τους αργεντίνους να παίρνουν τη νίκη.

Αναλυτικά:
21/06/94 Αργεντινή - Ελλάδα 4-0