Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

ΝΙΓΗΡΙΑ

Το προφίλ της Νιγηρίας, αντιπάλου της Εθνικής Ελλάδας στο Μουντιάλ του 2010

Οκτώ χρόνια μετά την τελευταία της παρουσία στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη, η Νιγηρία επιστρέφει σε τελική φάση Μουντιάλ, με την παρουσία της στα γήπεδα της Ηπείρου από την οποία προέρχεται.
Επιστροφή που ξυπνάει μνήμες, καθώς η Νιγηρία τέθηκε αντιμέτωπη με την ........
Ελλάδα και στην προηγούμενη ελληνική συμμετοχή του 1994, επικρατώντας με 2-0. Οι «Αετοί» βρίσκονται στην τρίτη ψηλότερη θέση από την αφρικανική ζώνη και συγκεκριμένα στην 22η, πίσω από το 11ο Καμερούν και την 16η Ακτή Ελεφαντοστού.

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ
Η Νιγηρία προκρίθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή στα τελικά της διοργάνωσης, παίρνοντας την πρώτη θέση στον όμιλό της, έχοντας 12 αντί των 11 της Τυνησίας. Τον Οκτώβριο μάλιστα, όλοι είχαν προδιαγράψει την πορεία της, αλλά το γκολ στην εκπνοή απέναντι στη Μοζαμβίκη, της έδωσε τελικά τη μεγάλη πρόκριση. Οι Νιγηριανοί πάντως τα... χρειάστηκαν, καθώς την τελευταία αγωνιστική ηττήθηκαν από την Κένυα, αλλά την ίδια ώρα η Τυνησία γνώριζε ήττα από τη Μοζαμβίκη.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Ο Σαϊμπού Αμόντου είναι ο τεχνικός της εθνικής ομάδας της Νιγηρίας, από το 2008. Ο 51χρονος τεχνικός έχει μεγάλη πείρα στον χώρο, όντας στην τέταρτη θητεία του στην εθνική ομάδα, την ώρα που έχει προπονήσει τρεις συλλόγους της χώρας (Λάιονς, Γουόριορς, Σαρκς) και μία από τη Νότιο Αφρική (Ορλάντο Πάιρατς).

ΑΣΤΕΡΙΑ
Αστέρια της ομάδας ο 22χρονος μέσος, Ομπι Μίκελ της Τσέλσι, ο 28χρονος Πίτερ Οντεμβιγί της Λοκομοτίβ Μόσχας πλέον, ο 24χρονος μπακ χαφ Ταγέ Ταϊβό της Μαρσέιγ, ο κεντρικός αμυντικός της Εβερτον Γιόσεπ Γιόμπο, αλλά και οι επιθετικοί Ομπίνα (Μάλαγα, 22χρ.), Μάρτινς (Βόλφσμπουργκ, 24χρ.), Αγιεγκμπένι (Εβερτον, 27χρ.) και φυσικά ο αρχηγός της ομάδας, Νουάνκο Κανού.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Τέταρτη συμμετοχή της Νιγηρίας σε τελική φάση, με τις τρεις προηγούμενες να είναι και διαδοχικές. Η πρώτη το 1994 που συνέπεσε και με την παρθενική συμμετοχή της Ελλάδας, την οποία και αντιμετώπισε στον όμιλο και η τελευταία το 2002 στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Κορέας. Καλύτερη επίδοση η πρόκριση στον επόμενο γύρο, τόσο στο Μουντιάλ του 1994, όσο και στου 1998.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ
Δύο φορές έχουν βρεθεί στο παρελθόν αντιμέτωπες Νιγηρία και Ελλάδα, με τις ομάδες να μετρούν από μία νίκη. Η Νιγηρία πάντως πήρε την... καλή, καθώς επικράτησε στο Μουντιάλ του 1994, την ώρα που η νίκη της Ελλάδας είναι σε φιλικό επίπεδο.

Αναλυτικά:
Παγκόσμιο Κύπελλο 1994
30/06/1994 Ελλάδα - Νιγηρία 0-2

Φιλικό
13/11/1999 Ελλάδα - Νιγηρία 2-0

ΟΙ «ΕΛΛΗΝΕΣ»
Δεν υπάρχει κάποιος ποδοσφαιριστής των Νιγηριανών που να αγωνίζεται στην Ελλάδα, ωστόσο ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας είναι ο Ρασιντί Γεκινί, γνωστός από το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό τη σεζόν 1994/95, με 37 γκολ σε 70 διεθνείς συμμετοχές. 
ΑΠΟ Newsroom ΔΟΛ