Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Ν. ΚΟΡΕΑ

Το προφίλ της Ν. Κορέας, αντιπάλου της Εθνικής Ελλάδας στο Μουντιάλ του 2010

Η Νότιος Κορέα είναι σίγουρα η πιο επιτυχημένη ασιατική ομάδα, μετρώντας 7 παρουσίες σε Μουντιάλ, καθώς από το 1986 συμμετέχει ανελλιπώς στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση. Το «μπαμ» της 4ης θέσης το 2002 όταν συνδιοργάνωσε το Μουντιάλ με την Ιαπωνία μπορεί να μην είχε ανάλογη συνέχεια, αλλά οι νοτιοκορεάτες έχουν καθιερωθεί πλέον σαν μια υπολογίσιμη δύναμη.
«Μέντορας» και αναμορφωτής του κορεατικού ποδοσφαίρου θεωρείται ο Γκούς Χίντινκ που οδήγησε την ομάδα στην 4η θέση του Μουντιάλ το 2002 και έγινε ο .......
πρώτος ξένος στην ιστορία της χώρας που του δόθηκε τιμητικά η κορεατική υπηκοότητα!

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ
Με ρεκόρ 4 νίκες και 4 ισοπαλίες στον όμιλο της τελικής φάσης των προκριματικών της ασιατικής ζώνης, η Ν.Κορέα τερμάτισε πρώτη μπροστά από τους γείτονες βορειοκορεάτες, έχοντας την καλύτερη άμυνα και επίθεση.

ΑΣΤΕΡΙΑ
Ο πιο χαρισματικός νοτιοκορεάτης παίκτης της τελευταίας δεκαετίας δεν είναι άλλος από τον Γι Σούνγκ Παρκ, τον μεσοεπιθετικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που είναι φύσει και θέσει ηγέτης της ομάδας.
Συνοδοιπόρος του είναι ο συνονόματος Γιάνγκ Τσου Παρκ, ο επιθετικός της Μονακό, που στα 24 του ψάχνει τη διάκριση και θεωρείται αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη 'ελπίδα' του εγχώριου ποδοσφαίρου.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Εγκαταλείποντας το... ολλανδικό μοντέλο, μετά τους Χίντινκ, Φερμπέικ και Αντβοκατ, η ομοσπονδία της Ν.Κορέας στράφηκε στην εγχώρια αγορά και παρέδωσε τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας στον Γιούνγκ Μοο Χου. Ο 54χρονος Χου ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 2007 και έχει εμπειρία από Μουντιάλ ως παίκτης (είχε πάρει μέρος στη διοργάνωση του 1986 και είχε σκοράρει κιόλας), ενώ ήταν στο τεχνικό τιμ το 1990 και 1994.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Η Ν. Κορέα συμμετείχε για πρώτη φορά σε Μουντιάλ το 1954, αλλά έπρεπε να περάσουν 32 χρόνια για να ξαναπάρει μέρος σε Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1986, και έκτοτε δεν έλειψε από καμία διοργάνωση. Μέχρι το 2002 μετρούσαν μόλις μια νίκη σε Μουντιάλ, αλλά σε εκείνο το τουρνουά έφτασαν μέχρι την 4η θέση, έχοντας πάντως και τη... σκανδαλώδη εύνοια της διαιτησίας. Αντίθετα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 η προσγείωση ήταν... ανώμαλη, καθώς η ομάδα αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ
Δύο φορές, σε επίπεδο φιλικών αγώνων, έχουν τεθεί αντιμέτωπες η Ελλάδα με τη Νότια Κορέα, με την ελληνική ομάδα να έχει μια ήττα, ενώ το άλλο ματς έληξε ισόπαλο.

Αναλυτικά
Φιλικό 21/1/2006 Ελλάδα - Ν.Κορέα 1-1
Φιλικό 6/2/2007 Ελλάδα - Ν.Κορέα 0-1