Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Στον δήμο  Μεσσαπίων  στην  Εύβοια  και στα  Ψαχνά  όπου στεγάζεται το ΤΕΙ Χαλκίδας, έχει ανιχνευθεί  καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο σε μεγάλες  ποσότητες  σε ολόκληρο τον υδροφόρο ορίζοντα  και στο πόσιμο νερό.                  
Οι κάτοικοι της περιοχής  καθώς επίσης και οι χιλιάδες σπουδαστές που σπουδάζουμε  στο ΤΕΙ  για μήνες τώρα είμαστε  ανάστατοι. Ο δήμος  Μεσσαπίων και η νομαρχία της Εύβοιας  παρότι γνωρίζουν την  επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται για την υγεία  όλων μας  , στην ουσία  αδιαφορούν ή κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να  κουκουλώσουν το πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό της ανευθυνότητας ,η άποψη του νομάρχη,  ότι τάχα δεν είναι αυτός υπεύθυνος για την λύση του προβλήματος.  Λες και όταν ο καρκίνος  με το εξασθενές χρώμιο μας δηλητηριάζει καθημερινά ,εμείς  θα πρέπει να .......
ασχολούμαστε με το ποιος έχει την ευθύνη, αν την έχει ο Νομάρχης , ο Δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης. Είναι χαρακτηριστικές  επίσης  και οι δημόσιες απειλές του Δημάρχου, προς αυτούς που μιλάνε για το πρόβλημα , παρότι όλες οι μετρήσεις που και ο ίδιος έχει στα χέρια του μιλάνε για  ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. 
Είναι  ΑΥΤΑΠΑΤΗ  όμως ,να περιμένει   κανείς από έναν νομάρχη του ΠΑΣΟΚ και από έναν Δήμαρχο της ΝΔ, να  ενδιαφερθούν για  την υγεία των κατοίκων της περιοχής .  ΚΑΙ  ΟΙ ΔΥΟ  ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ  ΤΟΥΣ  ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ  ΑΛΛΑ  ΣΙΩΠΟΥΝ. Οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ  για το περιβάλλον δεν είναι μόνο υποκριτικές αλλά και επικίνδυνες. Είναι πολιτικές που στηρίζουν την μεγαλύτερη κερδοφορία  των επιχειρηματιών και όχι το καθαρό περιβάλλον για τους εργαζόμενους και την νεολαία.
Αρχές Νοέμβρη με πρωτοβουλία των σπουδαστών, στάλθηκε ένα ακόμη δείγμα για ανάλυση ,σε δυο διαφορετικά ιδιωτικά κέντρα όπου τα αποτελέσματα τους ήταν σχεδόν ίδια, δηλαδή βρεθήκαν 0.30-0.40mg/l  εξασθενούς  χρωμίου στο νερό.
Όλες οι  μετρήσεις και οι μελέτες σημειώνουν, ότι το νερό είναι ακατάλληλο ακόμα και στη γεωργική παραγωγή. Το επιτρεπτό όριο για τέτοιου είδους καρκινογόνες ουσίες είναι μηδενικό!
Από τότε μέχρι τώρα ούτε ο δήμος ούτε και η νομαρχία έβγαλαν κουβέντα. Η υπηρεσία  υγιεινής  της νομαρχίας  δεν παίρνει  θέση για το  πρόβλημα. Αν ήταν για  τίποτα σαπουνάδες  από κάποιο φτωχόσπιτο  που βγαίνανε στο δρόμο θα  κινητοποιούνταν  έγκαιρα και με αυστηρότητα και ο δήμος και η νομαρχία!!!   
Εμείς  αναγκαζόμαστε  να  πίνουμε επί πληρωμή  εμφιαλωμένο νερό  για να  γλυτώσουμε ό,τι μπορούμε. Όμως  πλενόμαστε με νερό που έχει  εξασθενές χρώμιο.  Τρώμε  φαγητά που μαγειρεύονται με νερό που έχει εξασθενές  χρώμιο.  
 Γνωρίζουμε ότι  οι αγρότες της περιοχής  αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τα  προϊόντα τους , στα οποία έχει μειωθεί κατά πολύ η  ζήτηση.
Οι θιασώτες της  λεγόμενης  «πράσινης ανάπτυξης» θα πρέπει  να μιλήσουν  και να δεσμευτούν τώρα για το πρόβλημα με το  εξασθενές  χρώμιο και την λύση του.  Χωρίς περικοκλάδες, χωρίς  φιέστες και φούμαρα για το περιβάλλον, σε στημένα ακροατήρια. Η πρόταση που ακούγεται στη λογική « Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ» αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι την πληρώνουν  τα λαϊκά στρώματα.
 Οι  «φωτισμένοι επιστήμονες» ας  βάλουν την επιστήμη τους  στην υπηρεσία του λαού,  βοηθώντας  με την γνώση τους, να διαμορφωθούν συνθήκες  κινήματος,  αγωνιστικής στάσης ζωής  και για το περιβάλλον. Τα  φώτα  τους ας  τα δώσουν  για να  ανοίξει ο ορίζοντας του λαού και να διεκδικήσει  και να πάρει αυτό που του ανήκει.   Τα φώτα τους ας τα δώσουν σε αυτούς που δεν έχουν μεροκάματο, σε αυτούς  που βρίσκονται στην  εξαθλίωση, σε αυτούς που διεκδικούν δουλειά με δικαιώματα, ας τα δώσουν στη νεολαία που αγωνίζεται για  δωρεάν μόρφωση και δουλειά.
Ας μην δώσουν  άλλα  πιά σε αυτούς που νομοθετούν πάγωμα μισθών , μείωση συντάξεων, μόρφωση με πληρωμή, επιπλέον κέρδη για τις τράπεζες και την πλουτοκρατία.   

ΖΗΤΑΜΕ  ΕΔΩ ΚΑΙ  ΤΩΡΑ
·              Να  έρθει  σε  όλο το  δίκτυο καθαρό , υγιεινό νερό  χωρίς  οικονομική επιβάρυνση  σπουδαστών και κατοίκων.
·              Ανάθεση μελέτης απορρύπανσης των περιοχών που έχουν επιβαρυνθεί, από δημόσιο φορέα.
·              Προληπτική εξέταση δωρεάν των κατοίκων και των σπουδαστών για τυχόν επιπτώσεις στην υγεία τους από την έκθεση σε τοξικές ουσίες.
·              Αποζημίωση  των αγροτών που  πλήττονται από το πρόβλημα.
·              Μέτρα  για να σταματήσει  η ρύπανση και η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΤΕΦ-ΣΔΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ