Σάββατο 12 Μαΐου 2018

12 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή – τριας

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γεν. Νοσοκομείου Χαλκίδας, στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών Νοσηλευτριών και της ημέρας Μαιών  εύχεται  Χρόνια Πολλά σε όλους τους νοσηλευτές - νοσηλεύτριες και μαίες που σήμερα παρά τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες αγωνίζονται καθημερινά βελτιστοποιώντας και προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στην κοινωνία και στους πολίτες.
Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών-τριών εορτάζεται κάθε χρόνο από το 1965 στις 12 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτικής και αποτελεί την ελάχιστη πράξη ηθικής ανταμοιβής στο έργο και την προσφορά των νοσηλευτών σε όλο τον κόσμο.
Η 12η Μαΐου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα για να τιμήσει τη γέννηση το 1820 της Φλόρενς Νάιτινγκέιλ, της αγγλοιταλίδας φιλανθρώπου που θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής.
Η Ημέρα Μαιών καθιερώθηκε το 1991 και γιορτάζεται κάθε ....
χρόνο 5 Μαΐου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών. Στόχος του εορτασμού είναι η ανάδειξη του σπουδαίου ρόλου που παίζει η μαία, η μαμή για τους παλιότερους, στη διαδικασία γέννησης ενός παιδιού και όχι μόνο. 
.Η γιορτή αυτή θέλει να θυμίσει σε όλους μας την ανεκτίμητη συνεισφορά των νοσηλευτών σε κάθε κοινωνία. Ο ρόλος των νοσηλευτών πολυεπίπεδος και πολυδιάστατος στην κοινότητα, στο νοσοκομείο , στην εκπαίδευση. Η νοσηλευτική επιστήμη και πράξη έχει πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο και δρα πάντα με γνώμονα τις αξίες του ανθρωπισμού.
Στην χώρα μας η κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στον χώρο της υγείας με τις δραματικές ελλείψεις πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, τους εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας, έχει οδηγήσει το νοσηλευτικό προσωπικό στα όρια κατάρρευσης του.
Η υποστελέχωση των υπηρεσιών υγείας σε νοσηλευτικό προσωπικό έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στη δυσλειτουργία του συστήματος υγείας αλλά και στην ποιότητα και ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών με δυσμενείς συνέπειες στον ασθενή και στην κοινωνία. Η οικονομική κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και βαθύτατα ανθρωπιστική κρίση.
Στη χάραξη στρατηγικών και πολιτικών Υγείας, θεωρούμε ότι οι νοσηλευτές έχουν λόγο και θέση ως ισότιμοι συνεργάτες ,σύμφωνα με τον θεσμικό και επιστημονικό τους ρόλο.
Άμεσα θα πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις σχετικά με την επαρκή και ασφαλή νοσηλευτική στελέχωση των δομών υγείας, την καθιέρωση ενιαίας τριτοβάθμιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Νοσηλευτική, ενιαίος κλάδος Νοσηλευτών,  καθιέρωση του καθηκοντολογίου κλπ , καθώς τα αντισταθμιστικά οφέλη εξανεμίζουν οποιοδήποτε οικονομικό κόστος, προάγουν την υγεία και την ποιότητα παροχής του νοσηλευτικού έργου.
Οι νοσηλευτές θα είναι αλληλέγγυοι και υποστηρικτές πολιτικών που διασφαλίζουν , προασπίζουν το έργο τους και κατά συνέπεια προάγουν την παροχή ολοκληρωμένης, ισότιμης και ποιοτικής φροντίδας σε όλους.