Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Για τα πλημμυρικά φαινόμενα και τις καταστροφές στις περιοχές Δοκός–Αγία Ελεούσα– Λιανή Άμμος–Έξω Παναγίτσα στη Χαλκίδα

Στις 11/4/19 συζητήθηκε στη βουλή η σχετική επίκαιρη ερώτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Γεωργίου Λαμπρούλη προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. 
          ΕΡΩΤΗΣΗ του βουλευτή του ΚΚΕ : 
Έχουν περάσει περισσότεροι από δυο μήνες, τώρα έχουμε φτάσει κοντά στο τρίμηνο που θα μπορούσε η ερώτηση να είχε συζητηθεί και να ήταν κοντά στο συμβάν, κοντά σ’ αυτά τα φαινόμενα που απασχόλησαν τον κόσμο στην περιοχή του Δήμου Χαλκιδέων.  
Εδώ και δυόμισι μήνες, λοιπόν, υπήρξαν πλημμυρικά προβλήματα στις περιοχές Δοκός, Αγία Ελεούσα, Λιανή Άμμος, Έξω Παναγίτσα του Δήμου Χαλκιδέων, ενώ οι κάτοικοι προειδοποιούσαν και με βάση την εμπειρία τους από τα προηγούμενα χρόνια για τις καταστροφές που θα επέρχονταν, προκειμένου να παρθούν μέτρα αντιμετώπισης ή ανάσχεσης, εάν θέλετε, του προβλήματος εκείνη ...
την περίοδο. 
Η στάθμη του νερού, βεβαίως, σταδιακά ανέβηκε, πλημμύρισαν σπίτια, υπόγεια, αυλές, καλλιέργειες, μικροεπιχειρήσεις στην περιοχή. Πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να μετακομίσουν, να αφήσουν τα σπίτια τους. Άλλοι καθημερινά αντιμετώπιζαν έναν Γολγοθά, για να έχουν πρόσβαση στη δουλειά τους, φεύγοντας από το σπίτι ή αντίστοιχα στην επιστροφή τους προς το σπίτι και πολλοί οδηγήθηκαν σε απόγνωση, βλέποντας τις καταστροφές που συντελέστηκαν. 
Η επιβάρυνση της περιοχής, με τα συγκεκριμένα πλημμυρικά φαινόμενα, εγκυμονούσε και εγκυμονεί κινδύνους και για τη δημόσια υγεία. Είναι επικίνδυνες, δηλαδή, καταστάσεις, από τη στιγμή που πλημμύρισαν βόθροι και τα λύματα βρίσκονταν διάσπαρτα σε ολόκληρη την περιοχή, απειλώντας τη δημόσια υγεία, όπως είπα. Σύμφωνα μάλιστα με τους κατοίκους, αλλά και την κατάσταση που δημιουργήθηκε εκεί πλημμύρισε το αντλιοστάσιο του αποχετευτικού δικτύου της περιοχής, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διοχετεύονται προς τον βιολογικό καθαρισμό ούτε τα λύματα ούτε τα νερά του αποχετευτικού δικτύου. 
Βεβαίως, οι κάτοικοι που είναι στην περιοχή εξέφρασαν την αγωνία τους, ότι δηλαδή και με το λιώσιμο των χιονιών από τα βουνά θα ενταθούν ενδεχομένως αυτά τα φαινόμενα.
Τα ερωτήματα είναι τα εξής: Πρώτον, σε τι μέτρα θα προβεί η Κυβέρνηση, το Υπουργείο, ώστε να προγραμματιστεί η υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς καμία επιβάρυνση των κατοίκων; Δεύτερον, πρέπει να γίνουν όλα τα έργα, αφενός της προστασίας της ζωής, αλλά κυρίως, της υγείας και της περιουσίας των κατοίκων. Βεβαίως, πρέπει να απομακρυνθούν τα ύδατα που λιμνάζουν με την πραγματοποίηση, για παράδειγμα, ψεκασμών, απολυμάνσεων στην ευρύτερη περιοχή εκεί. Και βεβαίως, πρέπει να προχωρήσετε στην αποζημίωση των πληγέντων, καθώς και στην απαλλαγή τους, ενδεχομένως, από φόρους, όπως ΕΝΦΙΑ κτλ. που υπόκεινται οι κάτοικοι.
Ο  Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ στην απάντηση του προσπαθησε “να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα” παίζοντας με τις αρμοδιότητες. 
Είπε:  “είμαι εδώ για να σας απαντήσω, παρότι η ουσία αυτών που αναφέρατε δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι μόνο οι αποζημιώσεις των κτιρίων που έχουν πληγεί.
Στις 25 Φεβρουαρίου, ο Δήμαρχος Χαλκίδας απέστειλε μία επείγουσα επιστολή προς τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μας ενημέρωσε για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ζητούσε την αποστολή κλιμακίων από τα Υπουργεία, προκειμένου να μπορέσουμε να συνδράμουμε τις υπηρεσίες του Δήμου Χαλκιδέων για να βρούμε τα αίτια των προβλημάτων και όλου αυτού του φαινόμενου που παρουσιάστηκε στην περιοχή. Ανταποκριθήκαμε σε αυτό και στείλαμε κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων. 
Θα ήθελα να αναφέρω ότι οι μελέτες, οι ενέργειες που απαιτούνται, οι αρμοδιότητες που υπάρχουν για αυτές τις περιπτώσεις ανήκουν στον Δήμο Χαλκιδέων και στην Περιφέρεια. Προφανώς, είμαστε παρόντες για να δώσουμε βοήθεια. Κοινοποιήσαμε την επιστολή αυτή και στη Γενική Διεύθυνση Φυσικών Καταστροφών για να γνωρίζει και να είναι έτοιμη για το συμβάν και να συνδράμει τους πολίτες μας που έχουν πληγεί. 
Στις 7 Μαρτίου, συνοδευόμενο το κλιμάκιο και από τον Δήμαρχο Χαλκίδας και από άλλα στελέχη του Δήμου έγινε επίσκεψη στις περιοχές Δοκός, Αγία Ελεούσα Λιανή Άμμος και στις υπόλοιπες. Πραγματοποιήθηκε αυτοψία. Κατά το εφικτό, τα αίτια του προβλήματος έχουν εντοπιστεί. Δόθηκε η δυνατότητα προσωρινής εκτόνωσης των λιμναζόντων υδάτων και η δυνατότητα οριστικής επίλυσης του προβλήματος.
Συγκεκριμένα τώρα, τα συμπεράσματα της αυτοψίας για να τα γνωρίζετε είναι τα εξής: Στις περιοχές του Δοκού, της Αγίας Ελεούσας και της Λιανής Άμμου υπήρχαν πολλά πλημμυρισμένα σπίτια και ακάλυπτες εκτάσεις. Ακόμη και σήμερα, η υδροφορία είναι έντονη, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν έχει ολοκληρωθεί δηλαδή ο κύκλος του φαινομένου. 
Παρατηρήθηκε, επίσης, ότι υπάρχει υδροφορία κάτω από τα σπίτια με το νερό σε πολλές περιπτώσεις να εκβάλλει στις αυλές των σπιτιών και σε πολλά σημεία να αναβλύζει. Πέραν αυτού, σε περιοχή του Δοκού υπάρχει πλημμυρισμένη έκταση ενενήντα στρεμμάτων περίπου όπου η στάθμη του νερού φτάνει τα δύο μέτρα. Στην εν λόγω έκταση, ο Δήμος Χαλκίδας εγκατέστησε αντλητικό συγκρότημα με δυνατότητα παροχέτευσης εκατό κυβικά την ώρα που πρέπει να λειτουργεί αδιαλείπτως για να αδειάσει περιοχή. Παρόλα αυτά, η παροχέτευση και η στάθμη του νερού εξακολουθεί να ανεβαίνει σημαντικά. 
Οι πληγείσες περιοχές έχουν σαφή χαρακτηριστικά ευάλωτων σε πλημμύρα περιοχών, με την έννοια του υψηλού υδροφόρου ορίζοντα και της αδυναμίας αποστράγγισης. Μεγάλα τμήματα της περιοχής είναι εντός σχεδίου πόλεως, χωρίς τις βασικές υποδομές που έπρεπε να έχουν αυτές οι περιοχές που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλεως, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις και οι γεωλογικοί κίνδυνοι που αναφέρατε να είναι έντονοι. 
Οι φετινές εκφορτίσεις των πηγών της Αγίας Ελεούσας είναι σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα λόγω των υψηλών φετινών βροχοπτώσεων.
Ωστόσο, οι εποχιακές πλημμύρες είναι γνωστές από παλιότερα και οι πιθανές λύσεις που εξετάζονται είναι οι εξής: Πρώτον, κατά τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του κλιμακίου μας για τη μακροπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος απαιτείται ένας σοβαρός σχεδιασμός για να μην το ξαναζήσουμε. Θα πρέπει να γίνει μία σειρά ερευνών και μελετών όπου είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες εκπόνησης τους για να καθοριστούν τα ακριβή μέτρα και τα έργα που απαιτούνται. 
Αυτό δεν ανήκει σε εμάς. Ανήκει στην Περιφέρεια ή στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων. Είναι υδρογεωλογικό το φαινόμενο.Όσον αφορά τους πρόσθετους αποδέκτες, πρέπει να δούμε πρόσθετους αποδέκτες, διάνοιξη διόδων προς τη θάλασσα και τους παρακείμενους ποταμούς στη συνέχεια, δημιουργία μόνιμων περιοχών εκτόνωσης. Άρα, πρέπει να απαλλοτριωθούν κάποιες δίοδοι για να γίνουν αυτά τα έργα για τη συγκέντρωση υδάτων και την εκτόνωσή τους στη θάλασσα. Πρέπει να αναθεωρηθεί το σχέδιο πόλης της περιοχής. Η διερεύνηση των πιθανών λύσεων θα πρέπει να προκύψει προφανώς από ενδελεχή έρευνα και μελέτη, για να βελτιστοποιηθούν τεχνικά, οικονομικά και περιβαλλοντολογικά οι όποιες αποφάσεις,
Η πρωτοβουλία, όμως, αυτών των ενεργειών δεν ανήκει, δυστυχώς, σε εμάς. Ανήκει στον Δήμο Χαλκίδας, ανήκει στην Περιφέρεια. Είναι έργα αρμοδιότητάς τους. Είμαστε στη διάθεση και του Δήμου και της Περιφέρειας για να βοηθήσουμε. Όμως, μέχρι στιγμής να σας ενημερώσω ότι δεν έχουμε δεχθεί αίτημα ούτε της οριοθέτησης της πληγείσας περιοχής από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ούτε πίνακα αυτοψιών, για να μπορέσουμε να συνδράμουμε στους πολίτες που έχουν πληγεί σε αυτήν την περιοχή”.

   ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ βουλευτής του ΚΚΕ    
Κοιτάξτε, αυτή είναι η μόνιμη απάντηση.....  Έρχονται οι Βουλευτές και καταθέτουν ερωτήσεις. Έρχονται οι Υπουργοί απαντώντας και δηλώνουν αναρμόδιοι. Κοιτάξτε, όμως, το κράτος έχει μια συνέχεια. Αυτό δεν λέτε;
Το κράτος έχει μια συνέχεια. Το κράτος έχει μια σύνδεση, λοιπόν, μια αλληλουχία θεσμών, όπως την λέτε, τοπικής διοίκησης α΄, β΄ βαθμού και κράτους. Διότι, με συγχωρείτε πάρα πολύ, οι δήμοι δεν λειτουργούν ανεξάρτητα… ... Οι δήμοι, οι περιφέρειες και το κράτος ενώνονται με ένα νήμα σε όλες τις αποφάσεις τους και σε όλες τις λειτουργίες τους.
Και εδώ, με αφορμή αυτό το ζήτημα που προέκυψε στη Χαλκίδα, αναδεικνύονται οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες, δημάρχων και περιφερειαρχών και κατ’ επέκταση κυβερνήσεων. Εκεί, λοιπόν, που δεν μεριμνεί ο δήμος ή η περιφέρεια γιατί, για παράδειγμα, να μην παρεμβαίνει το κράτος πιέζοντας προς την κατεύθυνση υλοποίησης μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δυσχεραίνουν τη ζωή των κατοίκων;
Εδώ τώρα έχει βρεθεί μια ωραία δικαιολογία, αν θέλετε, και ένα παιχνίδι πινγκ πονγκ για το ποιες είναι οι ευθύνες στην περιφέρεια, ποιες είναι οι ευθύνες στον δήμο, ποιες είναι οι ευθύνης στο εκάστοτε Υπουργείο, στην εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνεται τι; Για παράδειγμα, αυτό το θέμα που συζητούμε σήμερα, δεν είναι σημερινό, είναι χρόνιο. Αλίμονο. Είναι χρόνιο πρόβλημα, όντως. Εδώ υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες. Το αναφέρουμε και στην ερώτηση. Είναι διαχρονικές οι ευθύνες δημοτικών αρχών, περιφερειακών αρχών και κυβερνήσεων που δεν έσκυψαν πάνω στο πρόβλημα.
 Αναδεικνύεται και κάτι ακόμα. Έργα αναγκαία που πρόκειται να ανακουφίσουν τις λαϊκές ανάγκες, ακόμα και στο επίπεδο της χρηματοδότησης –και το ξέρετε πολύ καλά-, τέτοιου τύπου έργα ενδεχομένως δεν είναι και επιλέξιμα, με την έννοια να ενταχθούν σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Έχουμε πάμπολλα παραδείγματα. Αλλού και αλλού σκορπάνε εκατομμύρια μέσω ΕΣΠΑ, μέσω χρηματοδοτικών άλλων προγραμμάτων, προκειμένου να μπουκώσουν τους επιχειρηματίες και επενδυτικά σχέδια που οι ίδιοι ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν και να αξιοποιήσουν για να κερδοφορήσουν και τον λαό τον καταδικάζουν. Έργα σαν τα αντιπλημμυρικά, την αντιπυρική προστασία, την αντισεισμική προστασία και πάει λέγοντας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ζουν οι κάτοικοι, βεβαίως, τέτοια φαινόμενα.....”
Ο εμπαιγμός και το παιχνίδι ανάμεσα στην κυβέρνηση, την Περιφέρεια και το Δήμο, είναι ολοφάνερος. Στην πράξη όλοι μαζί αρνούνται να πάρουν τα αναγκαία μέτρα και να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής. Ολοι μαζί ευθύνονται για την έλλειψη των αναγκαίων υποδομών.  Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Το ΚΚΕ είναι και θα είναι στο πλευρό των λαϊκών οικογενειών της περιοχής, στο πλευρό των εργαζομένων. Η δύναμη που δίνει ο λαός στο ΚΚΕ πολλαπλασιάζει τη δική του δύναμη.    
 ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ